Mauritz Andersson filmade sin första seglats över Atlanten, 2006. Enligt åklagare Karin Bergstrand hade han kokain till ett värde av 40 miljoner kronor i lasten, men det lyckades hon aldrig bevisa. Foto: POLISENMauritz Andersson filmade sin första seglats över Atlanten, 2006. Enligt åklagare Karin Bergstrand hade han kokain till ett värde av 40 miljoner kronor i lasten, men det lyckades hon aldrig bevisa. Foto: POLISEN
Mauritz Andersson filmade sin första seglats över Atlanten, 2006. Enligt åklagare Karin Bergstrand hade han kokain till ett värde av 40 miljoner kronor i lasten, men det lyckades hon aldrig bevisa. Foto: POLISEN
I podcasten "Spår" berättar ensamseglaren Mauritz Andersson för första gången på band – inifrån Kumla – om kokain, människosmuggling och ensamsegling. Foto: Podcasten Spår / PODCASTEN SPÅRI podcasten "Spår" berättar ensamseglaren Mauritz Andersson för första gången på band – inifrån Kumla – om kokain, människosmuggling och ensamsegling. Foto: Podcasten Spår / PODCASTEN SPÅR
I podcasten "Spår" berättar ensamseglaren Mauritz Andersson för första gången på band – inifrån Kumla – om kokain, människosmuggling och ensamsegling. Foto: Podcasten Spår / PODCASTEN SPÅR
Mauritz Andersson undviker att le på bild. Under den över fyra år långa häktningstiden drabbades han av D-vitaminbrist och tappade flera tänder. Foto: Podcasten Spår / PODCASTEN SPÅRMauritz Andersson undviker att le på bild. Under den över fyra år långa häktningstiden drabbades han av D-vitaminbrist och tappade flera tänder. Foto: Podcasten Spår / PODCASTEN SPÅR
Mauritz Andersson undviker att le på bild. Under den över fyra år långa häktningstiden drabbades han av D-vitaminbrist och tappade flera tänder. Foto: Podcasten Spår / PODCASTEN SPÅR
När Mauritz Andersson greps av fransk tull på sin båt utanför Martinique i Karibien i juni 2010, hade han 1 391 kilo kokain i lasten.När Mauritz Andersson greps av fransk tull på sin båt utanför Martinique i Karibien i juni 2010, hade han 1 391 kilo kokain i lasten.
När Mauritz Andersson greps av fransk tull på sin båt utanför Martinique i Karibien i juni 2010, hade han 1 391 kilo kokain i lasten.

Ensamseglaren hade 1,2 ton kokain i lasten

Publicerad

Göteborgaren Mauritz Andersson hade 1,2 ton kokain i båtlasten när han greps i Karibien i juni 2010. Han dömdes till 14 års fängelse för grovt narkotikabrott, och nu bryter han tystnaden.

I podcasten "Spår" berättar Mauritz Andersson för första gången på band – inifrån Kumla – om kokain, människosmuggling och ensamsegling.

I tredje säsongen av podcasten Spår, undersöker journalisterna Anton Berg och Martin Johnson turerna kring det största kokainbeslaget i svensk kriminalhistoria, och hur det resulterade i ett av de dyraste rättsfallen någonsin i Sverige. Totalt har rättsprocessen kostat skattebetalarna över 100 miljoner kronor, enligt "Spår".

Och för åklagaren kan utfallet av den utdragna rättsprocessen, som varade i flera år, knappast beskrivas som något annat än en besvikelse. Hälften av de åtalade friades helt – bland annat den misstänkte huvudmannen.

Sjökapten Mauritz Andersson, som pekades ut som kurir i kokainhärvan, dömdes däremot till 14 års fängelse för ett fall av grovt narkotikabrott 2010 och för ett fall av försök till grovt narkotikabrott 2009.

Det är brott som Mauritz Andersson har erkänt, och i "Spår" berättar göteborgaren – för första gången på band – om det misslyckade smugglingsförsöket 2009. Planen var att han skulle hämta upp kokain i Karibien och sedan segla det över Atlanten, till Europa. Men något gick fel.

– Jag seglar fram och tillbaka över den här positionen men så händer det ingenting. Jag var fruktansvärt förbannat i det skedet. Jag blir ju helt utelämnad sen. Jag får inte in några pengar överhuvudtaget, varken på det ena eller andra. Så det blir ingenting 2009.

Nästa år, 2010, kommer Mauritz Andersson däremot att motta en last på 1,2 ton kokain. Men innan han hinner segla i väg slår franska tullen till, och griper honom på bar gärning.

Det är dock inte de brott som Mauritz Andersson erkänt och dömts för, som är i fokus i "Spår". I kokainrättegången stod Andersson även åtalad för att ha smugglat, eller ha försökt smuggla, narkotika vid ytterligare tre tillfällen: 2006, 2007 och 2008. Och det är dessa åtalspunkter som podcastens producenter fokuserar på i de första avsnitten av spår.

En ren nöjesresa

Tobias Enochson var en av den misstänkte huvudmannens två försvarsadvokater under rättegångarna:

– Bevisningen var ju minst sagt skral. I gärningsbeskrivningen står det: okänd mäng narkotika – man preciserade inte ens att det var kokain – på okänd plats, tillsammans med okända personer... det var så otroligt många okända faktorer. Man kallade det för en bevisteknisk utmaning i tingsrättens dom, säger advokaten med ett skratt.

I sin framställan tog åklagaren fasta på de stora tillångar som Mauritz Andersson och den misstänkta huvudmannen plösligt fick tillgång till i slutet av 2006 och början av 2007. Andersson seglade över Atlanten i den vevan, och enligt åklagaren hade han kokain i båten till ett värde av omkring 40 miljoner kronor.

Men enligt Mauritz Andersson rörde det sig om en ren nöjesresa.

– Jag menar, det är en drömresa för alla. Jag ringde mina kompisar och en hade precis fått ny tjej och en hade fått en ny valp, så till slut seglade jag själv. Och jag är ganska van att segla själv. Jag hade en helt enorm segling, alltså. Medvind och slör...

Mauritz Andersson erkänner att han tjänat pengarna som åklagaren kopplat till honom på kriminell verksamhet. Men det är inte kokain han ska ha smugglat i sin segelbåt, utan människor. Oftast haitier som ville till USA.

– Jag fick mellan 3 000 och 5 000 dollar per person. Jag smugglade kanske femhundra personer och tjänade en hel del pengar, säger Andersson i "Spår".

Båten full med "grejor"

Men Karin Bergstrand, åklagare i kokainrättegångarna, köper inte den historien. Hon är övertygad om att Mauritz Andersson hade något i lasten som han inte har berättat om, och hänvisar till avlyssningar där Andersson berättar för vänner att han hade hela båten full av "grejor" .

– När man pratar om grejor sår det ofta narkotika man pratar om. Även narkomaner brukar kalla narkotika för grejor. Sen är det ju så att om man ska tjäna 38 miljoner så finns det inte så mycket som kan ge så stora inkomster. Men visst – vi har inga narkotikabeslag från 2006, men det är ändå vår uppfattning, säger Karin Bergstrand i podcasten.

Åklagaren lyckades aldrig bevisa den påstådda narkotikasmugglingen 2006 och 2008, eller smugglingsförsöket 2007. Man misslyckades också med att koppla ihop den misstänkta huvudmannen med den narkotikasmuggling som Mauritz Andersson nu skakar galler för.

Förundersökningen och rättegången drog ut på tiden, och när hovrätten avkunnade sin dom, i juni 2014, hade Mauritz Andersson suttit häktad i mer än fyra år – två av dem i isolering. Och tiden i häktet satte sina spår. Mauritz Andersson drabbades bland annat av akut D-vitaminbrist, och tappade flera tänder.

– Det är ju något av en ödets ironi, att en ensamseglare som korsat Atlanten får bristsjukdomar först när han kommer i land och placeras i häkte, säger Anton Berg, som intervjuade Mauritz Andersson inne på Kumla.

 

* "Spår: Operation Playa" består av sex delar – nästa del släpps tisdagen den 29/3.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER