Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pandemin försvårar för ensamkommande

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig för organisationen Agape.
Foto: PRIVAT
Distansstudier och en allt osäkrare arbetsmarknad drabbar de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen.
Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

Distansstudier och en allt osäkrare arbetsmarknad drabbar de ensamkommande som omfattas av gymnasielagen.

Får de inte godkända betyg eller en anställning inom ett halvår efter utbildningen, riskerar de att inte få stanna i Sverige.

– Vilket så klart kommer bli helt orimligt, säger Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig för organisationen Agape, till P4 Göteborg. 

Agape är en frivilligorganisation i Göteborg som grundades för att säkerställa att ungdomar i utanförskap får hjälp med saker som boende, läxhjälp, mat, rutiner, sammanhang och sysselsättning.

Sedan coronapandemin fått fäste i Västsverige har organisationen valt att utöka sina öppettider, efter att man märkt hur hårt ensamkommande ungdomar drabbas.

Inte minst på grund av att gymnasieskolorna stängts.

– Vi har fått utöka vår verksamhet, dels för att stötta de som är hemma och behöver studera nu och hjälpa de som har svårigheter med att klara de uppdragen själva, säger verksamhetsansvariga Matilda Brinck-Larsen till P4 Göteborg.

Coronapandemin försvårar

Enligt gymnasielagen, som trädde i 2018, har ensamkommande ungdomar rätt att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier. Det innebär också att de måste klara studierna med godkända betyg för att få stanna i Sverige.

– Sedan har de ett halvår på sig när de går färdigt sin utbildning, som de nu måste få godkänt i på eget bevåg utifrån självstudier, att få jobb som innebär två års anställning eller tillsvidareanställning, säger Matilda Brinck-Larsen till radiokanalen. 

Coronapandemin har inneburit att gymnasieskolor stängt och att eleverna i stället förväntas studera hemifrån på distans. Världsekonomin har satts i gungning och enligt Arbetsförmedlingens statistik varslades 36 800 personer i mars i Sverige. 

Vill se lagförändring

Matilda Brinck-Larsen säger till P4 Göteborg att hon hoppas att regeringen slopar den klausul i lagen som kräver anställning inom ett halvår.

– De förväntas få en anställning som leder till minst två år, eller en tillsvidareanställning, vilket så klart kommer bli helt orimligt. 

TV: Fler svenskar testas för corona

Anders Wallensten: ”Kommer att kraftsamla”

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona