Agape är en frivilligorganisation i Göteborg som grundades för att säkerställa att ungdomar i utanförskap får hjälp med saker som boende, läxhjälp, mat, rutiner, sammanhang och sysselsättning.
Sedan coronapandemin fått fäste i Västsverige har organisationen valt att utöka sina öppettider, efter att man märkt hur hårt ensamkommande ungdomar drabbas.
Inte minst på grund av att gymnasieskolorna stängts.
– Vi har fått utöka vår verksamhet, dels för att stötta de som är hemma och behöver studera nu och hjälpa de som har svårigheter med att klara de uppdragen själva, säger verksamhetsansvariga Matilda Brinck-Larsen till P4 Göteborg.
Coronapandemin försvårar
Enligt gymnasielagen, som trädde i 2018, har ensamkommande ungdomar rätt att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiala studier. Det innebär också att de måste klara studierna med godkända betyg för att få stanna i Sverige.
– Sedan har de ett halvår på sig när de går färdigt sin utbildning, som de nu måste få godkänt i på eget bevåg utifrån självstudier, att få jobb som innebär två års anställning eller tillsvidareanställning, säger Matilda Brinck-Larsen till radiokanalen.
Coronapandemin har inneburit att gymnasieskolor stängt och att eleverna i stället förväntas studera hemifrån på distans. Världsekonomin har satts i gungning och enligt Arbetsförmedlingens statistik varslades 36 800 personer i mars i Sverige.
Vill se lagförändring
Matilda Brinck-Larsen säger till P4 Göteborg att hon hoppas att regeringen slopar den klausul i lagen som kräver anställning inom ett halvår.
– De förväntas få en anställning som leder till minst två år, eller en tillsvidareanställning, vilket så klart kommer bli helt orimligt.