Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ensam varg fångades på kamera i Västsverige

Bilden är en arkivbild och har inget med vargen i Ulricehamn att göra
Foto: MACNEILL LYONS / AP YELLOWSTONE NATIONAL PARK
Vargen fångades på bild i Ulricehamns kommun.

I lördags fångades en varg på bild i en åtelkamera i Ulricehamns kommun, skriver Borås Tidning. 

Något som sedan spreds i en lokal Facebook-grupp. 

– Att upplysa är inte fel. Det är positivt att man vet vad som funnits i området, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götalands län, till BT.

Nelly Grönberg, som är inventeringsansvarig för rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götalands län, tror inte att vargen som fastnade på kameran är där för att stanna. 

Och är den ensam utgör den enligt henne heller inte någon större fara för hundar som ett vargpar som markerar revir gör. 

Vargen fastnade på en privatpersons kamera under helgen, skriver Borås Tidning. Och bilden lades sedan upp i en Facebook-grupp för att informera om att det åtminstone funnits en varg i närområdet.

Nelly Grönberg tror inte att den är kvar i området och säger att det bara är ett par individer varje år som rör sig så pass långt söderut.

– Vi ser inga föryngringar där. När vargen lämnar sitt födelserevir är anledningen till att springa att hitta en partner, säger hon till Borås Tidning.

Vill ha in observationer 

Vinterns brist på snö gör att länsstyrelsen inte har kunnat spåra några djur utan får istället använda sig av observationer som görs av allmänheten.

Det kan handla om hur många djuren är och vilka det är.

Nelly Grönberg uppmanar allmänheten att höra av sig till länsstyrelsen om de ser en varg.

– Vi agerar inte utifrån ett ensamt vilt djur i förbipassage. Men det ligger i bakhuvudet att man haft förekomst där. Om det blir fler kan vi hantera det genom att ha en diskussion med tamdjursägare om hur de kan skydda djuren bättre, säger hon, till Borås Tidning.