Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enormt plastutsläpp har nått Västkusten

En fågel som trasslat in sig i en plastförpackning. Obs, genrebild.
Foto: PAULO DE OLIVEIRA / ARDEA/IBL

Utsläpp från fartyget M/V Trans Carrier från februari kommer nu i land längs Västkusten, rapporterar DN.

Det handlar om runt 13 miljoner pellets som riskerar att leda till konsekvenser för miljön. 

– Fåglarna tror ju att det här är mat, säger Emil Olofsson från organisationen Pelagiska, till tidningen. 

Längs Västkusten kan man nu se resterna av utsläppet från fartyget M/V Trans Carrier – det handlar om miljontals plastpellets. 

Det var den 23 februari som fartyget fick ett hål på en container som läckte ut 13 miljoner pellets under sin resa mot Tananger i Norge från Rotterdam i Nederländerna.  

Pelagiska är en organisation som städar stränder i Tanums kommun. Emil Olofsson och Tomas Eriksson är två strandstädare som har rapporterat om pellets på stranden. De ligger i drivor längs kusten och Tomas Eriksson tror att detta innebär en fara för miljön.

– Fåglarna tror ju att det här är mat. Vi har gjort en uppskattning om att det ryms 10.000 stycken på en kvadratmeter. Det måste handla om miljoner pellets totalt, säger Tomas Eriksson till DN. 

Västkusten.
Foto: ROBIN ARON / GT-EXPRESSEN

”Jag är förvånad”

Enligt uppgifter till tidningen har likadana plastpellets hittats på Styrsö i Göteborgs södra skärgård och även i Fiskebäckskil. Dessutom har man även hittat stora mängder pellets i Danmark och längs kustområdena vid Oslofjorden i Norge. 

Oslofjordens friluftsråds avdelning för natur och miljö har arbetat med att kartlägga utsläppet. Där arbetar Liv-Marit Hansen. 

– Alla undersökningar är inte slutförda, men allt tyder på att dessa plastpellets kommer från utsläppet från den här båten. Jag är förvånad över att vi inte hört mer från Sverige om det här, säger hon till DN. 

Kan liknas vid ett oljeutsläpp

Enligt norska myndigheter har den svenska kustbevakningen blivit informerad om utsläppet. Martin Hassellöv är professor vid Göteborgs universitet och studerar marina föroreningar. Han tror att det är sannolikt att de plastpellets som hittats på Västkusten kommer ifrån fartyget M/V Trans Carrier. 

Han förklarar att det främst är stormfågel som man i nuläget sett äta plastpellets.

– På ett sätt kan man likna det här med ett oljeutsläpp, men eftersom det är ovanligt känner vi inte riktigt till konsekvenserna, säger Martin Hassellöv till DN. 


TV: Läskiga bilderna – här börjar jättebron att gunga våldsamt