Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enorm ökning av covid-19 i Göteborgs avloppsvatten

Heléne Norder leder forskargruppen som mäter mängden corona i avloppsvattnet i Göteborg.
Foto: Elin Lindström / Sahlgrenska akademin

Mängden coronavirus i Göteborgs avloppsvatten fullkomligen exploderade under förra veckan.

En kurva som Göteborgs universitet publicerat visar att nivåerna är långt, långt, över de tidigare virusvågorna.

– Vi behöver visa hur illa det ser ut just nu, säger Heléne Norder, en av forskarna som jobbar med mätningarna.

De senaste veckorna har förekomsten av covid-19 i göteborgarnas avloppsvatten hela tiden ökat. Den senaste mätningen, som gjordes för vecka 2, är inget undantag.

Samtidigt visar statistik framtagen av Göteborgs universitet hur mängderna har ökat jämfört med de tidigare pandemivågorna – och skillnaden är stor.

– Det är svårt att förstå situationen när vi säger att det är si eller så många gånger högre än tidigare, men kurvan visar tydligt hur det har utvecklats och hur utbredd smittan är. Vi behöver visa hur illa det ser ut just nu, det här kanske kan få folk som inte är smittade att inse allvaret och ta på sig munskydd någon gång då och då, säger Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin.

Mängden covid-19 i avloppsvattnet under pandemin.
Foto: Heléne Norder, Göteborgs universitet

Omikron dominerar

Mätningarna har utförts sedan i februari 2020, och forskargruppen som utför mätningarna rapporterar löpande sina resultat till Västra Götalandsregionens smittskydd och till vårdgivare. Resultaten ger nämligen en förvarning om hur trycket på sjukvården kan komma att bli. 

På tisdagen meddelade regionen att man ändrar riktlinjerna för PRC-testning, efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Endast de som har symtom ska testa sig, med undantag för vårdpersonal. 

De förändrade förutsättningarna gör mätningen av avloppsvattnet än mer viktig, menar Heléne Norder.

– Nu när vi ska minska testningen så är det ju i avloppsvattnet vi ser om smittan och spridningen minskar eller inte i Göteborg, säger hon i ett pressmeddelande.

Det är, liksom tidigare, omikronvarianten som dominerar i Göteborg. Deltavarianten utgör ungefär en procent av virushalterna i vattnet, uppger forskargruppen.