Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Enorm cannabisodling hittades på liten gård

Efter att polisen skördat och torkat cannabisen mätte man upp mängden till närmare 23 kilo.
Cannabisfröer hittades på gården.
Cannabisodlingarna hos mannen hittades på hela övervåningen i huset, i uthus, odlingstält och runtom i närheten av gården.
– Hade polisen kommit senare hade frosten tagit plantorna, säger 34-åringens advokat Tommy Nilsson.

I somras gjorde polisen ett jättebeslag av cannabis på en liten gård i Dalsland. Det var en i det närmaste industriell framställning av växten men gårdsägaren hävdade att han odlade för att minska besvären av sin psoriasis. 

Det var i början av juli i år som polisen efter tips gjorde husrannsakan hos en 34-årig man i en mindre ort i Dalsland. Vid fastigheten, som är en mindre gård, fann man då en enorm cannabisodling.  Både inomhus och utomhus fanns det cannabisplantor i olika växtfaser.

I september dömdes mannen till två års fängelse för grovt narkotikabrott.

Cannabisodlingarna hos mannen hittades på hela övervåningen i huset, i uthus, odlingstält och runtom i närheten av gården. 

Efter att polisen skördat och torkat cannabisen mätte man upp mängden till närmare 23 kilo. Även en mindre mängd narkotikaklassad svamp hittades. 

 

LÄS OCKSÅ: HD slår fast: Olagligt odla cannabis för smärtlindring

 

Stora delar av gården hade iordningställts för en storskalig odling med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

 

Lider av svår psoriasis

Den 34-årige mannen medger att han odlat cannabisen eftersom han lider av svår psoriasis och säger att han upptäckte att cannabisen kunde lindra besvären. Efter detta ska han ha blivit ”överintresserad” av cannabis och han säger att odlingen inomhus ska ha varit för att han själv skulle få fri tillgång till en så bra cannabis som möjligt. 

– Utomhusodlingen, som var det största, menade han dock var drogfri hampa som var avsedd för gårdens hönor, säger åklagare James von Reis.

Men en analys visade att även det som odlades utomhus var cannabis. Dock hade plantorna inte slagit ut i blom, vilket gjorde att de innehöll en väldigt låg halt av THC. THC är det ämne i cannabis som ger själva ruset av drogen. 

– Hade polisen slagit till när cannabisplantorna slagit ut hade straffet varit betydligt strängare och gett 4-5 års fängelse, säger James von Reis. 

Det här håller dock inte 34-åringens advokat Tommy Nilsson med om.

– Hade polisen kommit senare hade frosten tagit plantorna. Det är omöjligt att få ut cannabis med högre halt av THC i Sverige, det är för kallt och solfattigt, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Pappa odlade knark i källaren – mamma klagade på huvudvärk 

 

Man hittade bland annat litteratur om cannabis och anteckningar om odlingarna.

 

Avancerad teknisk utrustning användes

Det kunde aldrig påvisas att någon försäljning av cannabisen skett. Dock hade stora delar av gården iordningställts för en storskalig odling med hjälp av avancerad teknisk utrustning. Bland annat hittades lampor, ventilation, timer, transformatorer och växtgödning. Man hittade även litteratur om cannabis och anteckningar om odlingarna. 

34-åringen överklagade tingsrättens dom, men idag fastställde hovrätten tingsrättens straff på två år. 34-åringens advokat kommer råda mannen att söka prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

– Men jag vet inte om han kommer att orka det, han har suttit häktad och isolerad ett antal månader nu. Jag vet inte om han orkar fortsätta göra det eller om han ska ta sitt straff som det är nu, säger Tommy Nilsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!