Efter att polisen skördat och torkat cannabisen mätte man upp mängden till närmare 23 kilo.Efter att polisen skördat och torkat cannabisen mätte man upp mängden till närmare 23 kilo.
Efter att polisen skördat och torkat cannabisen mätte man upp mängden till närmare 23 kilo.
Cannabisfröer hittades på gården.Cannabisfröer hittades på gården.
Cannabisfröer hittades på gården.
Cannabisodlingarna hos mannen hittades på hela övervåningen i huset, i uthus, odlingstält och runtom i närheten av gården.Cannabisodlingarna hos mannen hittades på hela övervåningen i huset, i uthus, odlingstält och runtom i närheten av gården.
Cannabisodlingarna hos mannen hittades på hela övervåningen i huset, i uthus, odlingstält och runtom i närheten av gården.
– Hade polisen kommit senare hade frosten tagit plantorna, säger 34-åringens advokat Tommy Nilsson.– Hade polisen kommit senare hade frosten tagit plantorna, säger 34-åringens advokat Tommy Nilsson.
– Hade polisen kommit senare hade frosten tagit plantorna, säger 34-åringens advokat Tommy Nilsson.

Enorm cannabisodling hittades på liten gård

Publicerad

I somras gjorde polisen ett jättebeslag av cannabis på en liten gård i Dalsland. Det var en i det närmaste industriell framställning av växten men gårdsägaren hävdade att han odlade för att minska besvären av sin psoriasis. 

Det var i början av juli i år som polisen efter tips gjorde husrannsakan hos en 34-årig man i en mindre ort i Dalsland. Vid fastigheten, som är en mindre gård, fann man då en enorm cannabisodling.  Både inomhus och utomhus fanns det cannabisplantor i olika växtfaser.

I september dömdes mannen till två års fängelse för grovt narkotikabrott.

Cannabisodlingarna hos mannen hittades på hela övervåningen i huset, i uthus, odlingstält och runtom i närheten av gården. 

Efter att polisen skördat och torkat cannabisen mätte man upp mängden till närmare 23 kilo. Även en mindre mängd narkotikaklassad svamp hittades. 

 

LÄS OCKSÅ: HD slår fast: Olagligt odla cannabis för smärtlindring

 

Stora delar av gården hade iordningställts för en storskalig odling med hjälp av avancerad teknisk utrustning.

 

Lider av svår psoriasis

Den 34-årige mannen medger att han odlat cannabisen eftersom han lider av svår psoriasis och säger att han upptäckte att cannabisen kunde lindra besvären. Efter detta ska han ha blivit ”överintresserad” av cannabis och han säger att odlingen inomhus ska ha varit för att han själv skulle få fri tillgång till en så bra cannabis som möjligt. 

– Utomhusodlingen, som var det största, menade han dock var drogfri hampa som var avsedd för gårdens hönor, säger åklagare James von Reis.

Men en analys visade att även det som odlades utomhus var cannabis. Dock hade plantorna inte slagit ut i blom, vilket gjorde att de innehöll en väldigt låg halt av THC. THC är det ämne i cannabis som ger själva ruset av drogen. 

– Hade polisen slagit till när cannabisplantorna slagit ut hade straffet varit betydligt strängare och gett 4-5 års fängelse, säger James von Reis. 

Det här håller dock inte 34-åringens advokat Tommy Nilsson med om.

– Hade polisen kommit senare hade frosten tagit plantorna. Det är omöjligt att få ut cannabis med högre halt av THC i Sverige, det är för kallt och solfattigt, säger han.

 

LÄS OCKSÅ: Pappa odlade knark i källaren – mamma klagade på huvudvärk 

 

Man hittade bland annat litteratur om cannabis och anteckningar om odlingarna.

 

Avancerad teknisk utrustning användes

Det kunde aldrig påvisas att någon försäljning av cannabisen skett. Dock hade stora delar av gården iordningställts för en storskalig odling med hjälp av avancerad teknisk utrustning. Bland annat hittades lampor, ventilation, timer, transformatorer och växtgödning. Man hittade även litteratur om cannabis och anteckningar om odlingarna. 

34-åringen överklagade tingsrättens dom, men idag fastställde hovrätten tingsrättens straff på två år. 34-åringens advokat kommer råda mannen att söka prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

– Men jag vet inte om han kommer att orka det, han har suttit häktad och isolerad ett antal månader nu. Jag vet inte om han orkar fortsätta göra det eller om han ska ta sitt straff som det är nu, säger Tommy Nilsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER