Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Enklare att starta boenden i egen regi"

Moderaten Hans Bergfelt, vice ordförande i Kommunstyrelsen i Mölndal, intervjuas av GT/Expressens Daniel Olsson.Foto: Robin Aron
Bergfelt säger att det hade varit bättre om kommunen hade egna boenden.Foto: Robin Aron

VARBERG. Hans Bergfelt (M) ledde Mölndals kommun under åren då systemet med de privata bolagen etablerades.

I dag säger han att han hellre sett att kommunen drev boendena själva.

Och kritiserar Migrationsverket:

– De hade inte behövt utnyttja kommunerna för att lösa Migrationsverkets problem.

Hans Bergfelt är sedan nyår vice ordförande i Mölndals kommunstyrelse.

– Det är alldeles klart att med sådana hyresnivåer undrar man om det inte är enklare att i egen regi starta boenden för de här ungdomarna.

Det här har ju pågått i många år, varför har ni inte gjort det tidigare i så fall.

– Helt enkelt eftersom prognoserna hela tiden skrivits upp.

Er egen verksamhetschef med ansvar för de här frågorna säger att ni “göder de stora privata företagen”. Hur länge till ska ni göra det?

– Det får stå för henne, det är hennes uttryck. Marknaden ser ut så nu att det finns en möjlighet att tjäna rätt mycket pengar på grund av att kommunerna har svårt att klara av den här uppgiften helt enkelt.

Vad säger du till skattebetalarna om de här summorna som marknaden då kommit fram till?

– Att de är höga.

Andra lösningar

Sedan årsskiftet har Socialdemokraterna tagit över posten som Hans Bergfelt tidigare hade som kommunstyrelsens ordförande i Mölndal. Bergfelt är i dag vice ordförande.

I en intervju med GT/Expressen säger den nye ordföranden Marie Östh Karlsson (S) att de hade haft andra lösningar om de haft makten.

– Vi har försökt att få till att bygga fler bostäder. Vi vill i vårt parti bygga fler billiga bostäder i vår kommun så alla människor kan bo billigt, säger Marie Östh Karlsson.

Det är ett påstående som Hans Bergfelt reagerar starkt på. Enligt honom har det funnits en enighet i kommunledningen, inbegripet Marie Östh Karlssons parti, om den inriktning som varit. Det har inte funnits några andra alternativ, menar han.

Hur ser du på Marie Östh Karlsson hänvisning till att hon är ny på posten?

– Att de försöker skylla ifrån sig.

"Känns inte riktigt schysst"

Även Migrationsverket har riktat kritik mot de höga hyresnivåerna. I en intervju i GT/expressen beskriver Migrationsverkets ställföreträdande generaldirektör Mikael Ribbenvik att ersättningsnivåerna är “horribla”.

Angående Migrationsverkets kritik säger Hans Bergfelt:

– Mölndals stad har i åtta-tio år gjort allt vi kan för att hjälpa de ensamkommande flyktingbarnen som kommit hit och haft en rätt stor börda på våra axlar och gjort precis vad vi har kunnat. Det känns inte riktigt schysst att kritisera det.

Han fortsätter:

– Om de inte tycker det här var bra så hade det väl varit bättre om de tog över den här uppgiften. Så var det en gång på statens invandrarverks tid. Då hade de inte behövt utnyttja kommunerna för att lösa Migrationsverkets problem.