Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enkla tidstricket som ska göra dig piggare

UPPE FÖRE TUPPEN. Dorotea Pettersson förändrade sitt liv när hon började gå upp tidigare.
Foto: Lennart Rehnman

Gå upp klockan fem på morgonen varje dag. Ägna en timme åt att planera resten av dagen för att bli pigg i både tanke och kropp.

Så kan du förändra hela ditt liv, enligt tidscoachen Dorotea Pettersson.

- Jag vill få människor att sluta jaga tiden och känna att tiden är ens egen, säger hon.

Tanken med att gå upp klockan fem varje morgon är för att skapa en morgonritual där en timme ägnas åt att planera dagen - för att ge energi, effektivitet och produktivitet.

- Det hjälper dig att komma i gång med din dag på ett lugnare sätt, för att vara mer förberedd helt enkelt. Har du styrt upp din dag så behöver du inte springa igenom dagen med tankar på hur du ska lösa allt, säger Dorotea Pettersson, psykolog och hälsocoach, som precis lanserat sin bok "5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil" på Bokmässan.

Genom att ha koll på tiden och vad den används till finns det utrymme för att sätta guldkant på tillvaron och att öka på vardagsglädjen, enligt konceptet.

"Har förändrat mitt liv"

Dorotea Pettersson har själv gått upp klockan fem varje dag i runt ett år.

- Det har förändrat mitt liv på så sätt att jag sällan är stressad. Och att jag får utrymme till att göra andra saker än att bara jobba.

Hon börjar alltid sin dag med en fysisk aktivitet, som att gå ut med hunden, följt av enklare rörelseträning.

- På så sätt får jag i gång dopaminet i hjärnan, alltså lyckohormonet. För att jag ska bli pigg och hjärnan förstår att jag ska börja jobba, säger hon och fortsätter:

- Sedan sätter jag mig ner och planerar min dag, och går i genom vad som ska hända, vem som ska göra vad och vilka tider som gäller. Så att jag slipper att tänka på det resten av dagen, säger hon.

Dorotea Pettersson planering är väldigt detaljerad, men hon påpekar att det är individuellt hur detaljerat det görs. Slutligen sätter hon sig för att läsa eller lyssna på en föreläsning.

- Något som ger mig kunskap och lite extra energi. Sådant jag gillar att göra. Sedan har min timme gått, säger hon.

Forskare kritisk

Sömn- och stressforskaren Jan Hedner, professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är skeptisk till att gå upp så tidigt.

- Det låter halvbefängt. Allting är relativt här i världen. Men att gå upp klockan fem på morgonen är omöjligt för människor med vissa dygnsfaser, medan det är väldigt gångbart för andra. Är du morgonmänniska mår du väl prima med detta, säger han.

Jan Hedner menar att vi påverkas olika mycket av mörker och ljus. Det hänger ihop med vilken dygnsrytm man har.

- Vi har de som är kvällsmänniskor. Sedan har vi människor som är det motsatta. Och så har vi människor som är indifferenta.

Psykologen Maria Farm ser fördelar med metoden.

- Det finns en poäng i att titta över vad som behöver göras under dagen och vad som ska prioriteras. Mild till måttlig motion är bevisat bra mot stress och depression, det rustar en för dagen, säger hon.

Men Maria Farm tycker även att den som känner sig stressad måste se helheten.

- Man kanske har för mycket på sitt bord. Det här kanske är mer av en insats då och då när det är extra tjockt.

SÅ KOMMER DU I GÅNG MED 5 AM

VÄCK KROPPEN

■ Börja med en enklare fysisk aktivitet, som att gå ut en promenad eller göra några övningar på golvet.


PLANERA DIN DAG

■ Tänk i genom vad du ska göra och i vilken ordning. Skriv gärna ner det för att kunna återgå till det och få ur det ur huvudet.


GÖR NÅGOT SOM ÄR KUL

■ Gör något som du tycker om och som berikar dig. Läs exempelvis en bok eller en artikel, lyssna på musik eller meditera - något som du inte måste göra men som du vill göra och som ger dig glädje.


EN KVART I TAGET

■ Om du är morgontrött så räcker det med att gå upp en kvart tidigare i taget i stället för en hel timme direkt. Gå och lägg dig och gå upp vid ungefär samma tid så vänjer sig kroppen till slut.

Andra stress- och tidstrick

POMODOROMETODEN

 Den handlar om att dela upp arbete i korta cykler för att öka produktiviteten, vilket sker i fem steg: bestäm vad som ska göras, ställ en klocka på 25 minuter, jobba fokuserat med uppgiften tills klockan ringer, ta en paus på tre till fem minuter och börja sedan om med en ny 25-minutersperiod. När fyra cykler gått tas en längre paus på 15 till 30 minuter.


MINDFULNESS

Medveten närvaro kan ge ett ökat lugn och få dig att varva ner. Tanken är att vara närvarande i nuet och att inte fastna i planerande, oro eller dagdrömmar. Du kan träna mindfulness i vardagen. När du till exempel äter, lagar mat, diskar, pratar med någon, promenerar eller lyssnar på musik kan du öka närvaron genom att göra en sak i taget, fokusera på det du gör och vad du upplever.