UPPE FÖRE TUPPEN. Dorotea Pettersson förändrade sitt liv när hon började gå upp tidigare. Foto: Lennart Rehnman
UPPE FÖRE TUPPEN. Dorotea Pettersson förändrade sitt liv när hon började gå upp tidigare. Foto: Lennart Rehnman

Enkla tidstricket som ska göra dig piggare

Publicerad

Gå upp klockan fem på morgonen varje dag. Ägna en timme åt att planera resten av dagen för att bli pigg i både tanke och kropp.

Så kan du förändra hela ditt liv, enligt tidscoachen Dorotea Pettersson.

- Jag vill få människor att sluta jaga tiden och känna att tiden är ens egen, säger hon.

Tanken med att gå upp klockan fem varje morgon är för att skapa en morgonritual där en timme ägnas åt att planera dagen - för att ge energi, effektivitet och produktivitet.

- Det hjälper dig att komma i gång med din dag på ett lugnare sätt, för att vara mer förberedd helt enkelt. Har du styrt upp din dag så behöver du inte springa igenom dagen med tankar på hur du ska lösa allt, säger Dorotea Pettersson, psykolog och hälsocoach, som precis lanserat sin bok "5 AM är ingen tidpunkt. Det är en livsstil" på Bokmässan.

Genom att ha koll på tiden och vad den används till finns det utrymme för att sätta guldkant på tillvaron och att öka på vardagsglädjen, enligt konceptet.

"Har förändrat mitt liv"

Dorotea Pettersson har själv gått upp klockan fem varje dag i runt ett år.

- Det har förändrat mitt liv på så sätt att jag sällan är stressad. Och att jag får utrymme till att göra andra saker än att bara jobba.

Hon börjar alltid sin dag med en fysisk aktivitet, som att gå ut med hunden, följt av enklare rörelseträning.

- På så sätt får jag i gång dopaminet i hjärnan, alltså lyckohormonet. För att jag ska bli pigg och hjärnan förstår att jag ska börja jobba, säger hon och fortsätter:

- Sedan sätter jag mig ner och planerar min dag, och går i genom vad som ska hända, vem som ska göra vad och vilka tider som gäller. Så att jag slipper att tänka på det resten av dagen, säger hon.

Dorotea Pettersson planering är väldigt detaljerad, men hon påpekar att det är individuellt hur detaljerat det görs. Slutligen sätter hon sig för att läsa eller lyssna på en föreläsning.

- Något som ger mig kunskap och lite extra energi. Sådant jag gillar att göra. Sedan har min timme gått, säger hon.

Forskare kritisk

Sömn- och stressforskaren Jan Hedner, professor på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, är skeptisk till att gå upp så tidigt.

- Det låter halvbefängt. Allting är relativt här i världen. Men att gå upp klockan fem på morgonen är omöjligt för människor med vissa dygnsfaser, medan det är väldigt gångbart för andra. Är du morgonmänniska mår du väl prima med detta, säger han.

Jan Hedner menar att vi påverkas olika mycket av mörker och ljus. Det hänger ihop med vilken dygnsrytm man har.

- Vi har de som är kvällsmänniskor. Sedan har vi människor som är det motsatta. Och så har vi människor som är indifferenta.

Psykologen Maria Farm ser fördelar med metoden.

- Det finns en poäng i att titta över vad som behöver göras under dagen och vad som ska prioriteras. Mild till måttlig motion är bevisat bra mot stress och depression, det rustar en för dagen, säger hon.

Men Maria Farm tycker även att den som känner sig stressad måste se helheten.

- Man kanske har för mycket på sitt bord. Det här kanske är mer av en insats då och då när det är extra tjockt.

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER