Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Engångsgrill startade brand i Tanum

Polisen råder alla grillare att ta det försiktigt i sommarvärmen, speciellt med engångsgrillarna. Foto: Lennart Rehnman

GREBBESTAD. En brand som startade på grund av en engångsgrill. Det var vad räddningstjänsten i Strömstad fick rycka ut på under söndagsförmiddagen.

Engångsgrillen hade dagen innan kastats i en komposthög och började senare brinna igen, skriver Bohusläningen.

– Man måste alltid vara försiktig när man grillar i sådant här torrt väder, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Västra Götaland.

GRILLA SÄKERT MED ENGÅNGSGRILL

■ Placera grillen på ett brandsäkert och stadigt underlag, aldrig direkt på marken.

■ Ställ aldrig grillen nära en husvägg.

■ Använd tändvätska som är avsedd för grillning, aldrig T-röd.

■ Var noga med att släcka grillen ordentligt.

■ Lägg kolen i ett plåtkärl. Häll rikligt med vatten på den oavsett om du tycker den är varm.

■ Innan du slänger grillen måste du se till att den är tillräckligt kall och inte utgör någon brandfara.

■ Använd aldrig en grill i slutna utrymmen, som i husvagnar, tält eller fritidshus - det är direkt livsfarligt.

■ Undvik att grilla om det blåser för mycket.

Källa: räddningstjänsten storgöteborg

Det var på söndagsförmiddagen som räddningstjänsten i Strömstad fick rycka ut på en brand i Grebbestad. Det ska enligt polisen ha brunnit i terrängen, men snabbt fick räddningstjänsten ta över ärendet på egen hand.

Det visade sig att branden startats på förmiddagen då en engångsgrill som dumpats i komposthögen tagit fyr och börjat brinna. Engångsgrillen hade förmodligen kastats till den lättantändliga platsen kvällen innan - något som är väldigt riskabelt, menar räddningstjänsten.

– Om man inte blöter dem efteråt är en engångsgrill inte säker på flera dagar efter att den används, menar Bo Christensson, räddningschef i beredskap enligt Bohusläningen.

Släcktes av husägaren

Branden omfattade ett område på cirka tio kvadratmeter och släcktes mestadels av husägaren själv. Det förelåg aldrig någon spridningsrisk.

– Vi har ju möjlighet att lägga på mer vatten än vad som går att göra med en trädgårdsslang, så vi åkte dit och såg till att elden släcktes ordentligt, säger Bo Christensson till Bohusläningen.

"Var försiktig"

Christer Fuxborg hos polisen har sett flera liknande fall under sommaren. Det gäller att vara försiktig med sina engångsgrillar menar han.

– Oftast finns det nu för tiden speciella platser där man kan göra sig av med engångsgrillar, i alla fall stora platser där många kommer och grillar. Men man ska vara väldigt försiktig, säger Fuxborg och tillägger:

– Ofta finns det ju i anslutning lite vatten, så det bör man använda och släcka grillen ordentligt. Ska man grilla i terräng när det är torrt ska man annars ha vatten till hands ifall det skulle gå åt pipsvängen.