Den äldre brodern begärs omhäktad misstänkt för mordet på Lisa Holm, 17. Foto: PrivatDen äldre brodern begärs omhäktad misstänkt för mordet på Lisa Holm, 17. Foto: Privat

Den äldre brodern begärs omhäktad misstänkt för mordet på Lisa Holm, 17.

 Foto: Privat
Strax före klockan 15 anlände mannen i en Kriminalvårdsbuss med tonade rutor. Foto: Anders YlanderStrax före klockan 15 anlände mannen i en Kriminalvårdsbuss med tonade rutor. Foto: Anders Ylander

Strax före klockan 15 anlände mannen i en Kriminalvårdsbuss med tonade rutor.

 Foto: Anders Ylander
Förhandling hölls som väntat bakom stängda dörrar och polis var på plats vid Skaraborgs tingsrätt. Foto: Anders YlanderFörhandling hölls som väntat bakom stängda dörrar och polis var på plats vid Skaraborgs tingsrätt. Foto: Anders Ylander

Förhandling hölls som väntat bakom stängda dörrar och polis var på plats vid Skaraborgs tingsrätt.

 Foto: Anders Ylander
Hans yngre bror släppters dock på fri fot av åklagaren på tisdagen. Foto: PrivatHans yngre bror släppters dock på fri fot av åklagaren på tisdagen. Foto: Privat

Hans yngre bror släppters dock på fri fot av åklagaren på tisdagen.

 Foto: Privat
Den 7 juni skulle Lisa Holm, 17, ta sin moped och åka hem från sitt jobb på kaféet i Blomberg. Men hon kom aldrig hem. Foto: PrivatDen 7 juni skulle Lisa Holm, 17, ta sin moped och åka hem från sitt jobb på kaféet i Blomberg. Men hon kom aldrig hem. Foto: Privat

Den 7 juni skulle Lisa Holm, 17, ta sin moped och åka hem från sitt jobb på kaféet i Blomberg. Men hon kom aldrig hem.

 Foto: Privat
Även en kvinna, som är gift med en av männen, häktades misstänkt för skyddande av brottsling, men släpptes senare. Misstankarna mot kvinnan kvarstår dock. Foto: Anna SvanbergÄven en kvinna, som är gift med en av männen, häktades misstänkt för skyddande av brottsling, men släpptes senare. Misstankarna mot kvinnan kvarstår dock. Foto: Anna Svanberg

Även en kvinna, som är gift med en av männen, häktades misstänkt för skyddande av brottsling, men släpptes senare. Misstankarna mot kvinnan kvarstår dock.

 Foto: Anna Svanberg

Ene mordmisstänkta brodern släpps fri

Publicerad

Den tekniska bevisningen var tillräcklig för tingsrätten.

Den äldre brodern, 35, som på sannolika skäl misstänks ha mördat Lisa Holm fortsätter att vara häktad.

Hans yngre bror, 31, släpptes tidigare i dag.

– Vi har en del teknisk bevisning mot den äldre brodern som har gjort skillnad, säger Lars-Göran Wennerholm, vice chefsåklagare.

Den äldre brodern nekar till anklagelserna.

Strax före klockan 15 anlände den äldre brodern i en kriminalvårdsbuss med nedtonade rutor till Skaraborgs tingsrätt.

Efter nästan två timmars förhandling bakom stängda dörrar kom beskedet - den äldre brodern omhäktades på sannolika skäl misstänkt för mordet på 17-åriga Lisa Holm.

Bra teknisk bevisning

Enligt vice chefsåklagaren Lars-Göran Wennerholm har den tekniska bevisningen mot den äldre brodern varit avgörande och att bevisningen gjorde att misstankegraden mot den yngre brodern försvagades.

– Vi har fått in en del teknisk bevisning som har stärkt misstankarna mot den äldre brodern, säger Lars-Göran Wennerholm.

Att tingsrätten valde att följa åklagarens linje innebär att Lars-Göran Wennerholm inte behöver bekymra sig för en förhandling förrän om fyra veckor.

– Skälen är starka att en förhandling om två veckor är uppenbart betydelselöst, säger han.

Wennerholm poängterar dock att utredningsläge befinner sig i ett tidigt skede och utredningen pågår för fullt.

– Vi väntar fortfarande på obduktionsrapporten, vi har fortfarande de avspärrade områden som våra tekniker arbetar med. Vi har en del teknisk bevisning, men det återstår fortfarande mycket jobb, säger han.

Wennerholm vill fortfarande inte berätta vilket datum Lisa Holm dog.

– Jag kan inte göra det eftersom vi inväntar på den fullständiga obduktionsrapporten, säger Lars-Göran Wennerholm.

Har hållits flera förhör

Den äldre brodern nekar till anklagelserna, uppger hans advokat Inger Rönnbäck.

Det har hållits flera förhör under de senaste veckorna, inte varje dag men ett flertal förhör.

Upplever du att han är samarbetsvillig i förhören?

– Han försöker förklara sin oskuld. Min klient hävdar med bestämdhet att han är oskyldig.

Hon anser att tingsrättens beslut att mannen ska vara häktad i åtminstone fyra veckor är fel.

– Vi anser att fyra veckor är en lång tid och att det hade räckt med två veckor.

– Som jag ser det så är misstankegraden obetydligt stärkt.

Åklagaren säger att han har teknisk bevisning mot din klient. Hur ser du på det?

– För försvaret är det inte så tydligt. Angående DNA och den typen av bevisning som man ofta pratar om när det gäller förundersökningar så vet man att det kan avsättas på olika sätt. Jag vet inte tillräckligt mycket för att kunna bedöma hur det är.

Har han själv haft förklaringar till den här tekniska bevisningen?

– Jag kan se många förklaringar till mycket i det här, vi vet inte hur det är. Och jag hoppas att utredarna är öppna för olika förklaringar.

Yngre brodern släppt

Den yngre brodern släpptes tidigare i dag under tisdagsförmiddagen. Misstankarna kvarstår dock, men anses däremot ha försvagats.

– Det var mitt val att släppa honom eftersom det inte finns längre anledning att hålla honom frihetsberövad. Han är fortfarande misstänkt och finns fortfarande med i förundersökningen inte på sannolika skäl längre utan på låg sannolikhet, säger Lars-Göran Wennerholm.

Om den tekniska bevisningen kommer från preliminära obduktionsrapporten som åklagaren fick i lördags vill han inte avslöja.

– Jag tänker inte kommentera vad för teknisk bevisning vi har eller vad den preliminära obduktionsrapporten gav för resultat. Det jag kan säga är att den tekniska bevisningen mot den äldre brodern ledde till att misstankarna mot den yngre brodern försvagade. Men den yngre brodern är fortfarande kvar i förundersökningen och misstänkt, säger Lars- Göran Wennerholm.

Nöjd över beslutet

Den yngre broderns advokat Thomas Ört är mycket nöjd över beslutet och meddelar att den yngre brodern även tog emot beskedet med glädje.

– Han var glad och lättad över att han blev försatt på fri fot. Vi hyste en förhoppning om att han skulle bli försatt på fri fot, det har vi gjort genom att överklaga till hovrätten och Högsta domstolen. Åklagaren har nu meddelat att brottsmisstankarna nu har försvagats, säger Thomas Ört.

Inget reseförbud

Precis som den 34-åriga kvinnan, som är gift med en av männen och satt tidigare häktad för inblandning i fallet, har den yngre brodern inget reseförbud och är fri att resa hem till Litauen.

Kvinnan misstänks för skyddande av brottsling, men släpptes i förra veckan. Kvinnan har lämnat landet, men misstankarna mot henne kvarstår dock.

Det var den 7 juni när Lisa Holm, 17, skulle ta sin moped för att åka hem från sitt jobb på kaféet i Blomberg som hon försvann.

Ett stort polispådrag sattes in och dagen efter hittades en handske i en lada på andra sidan vägen. Under fredagen samma vecka hittades Lisa Holm död.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER