Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enby kan förlora sin legitimation

GÖTEBORG. Han ordinerar korallmineraler, nässelextrakt och C-vitamin till svårt cancersjuka patienter.

Snart kan karriären vara över för 69-årige alternativdoktorn Erik Enby.

I veckan varnades han och i dag krävs han på sin legitimation.

Siv Nyman, 58, från Ellös på Orust var svårt sjuk i levercancer. När läkarna inte längre gav henne något hopp sökte hon upp Erik Enby på hans privatklinik i Göteborg. Han skickade med henne en stor mängd olika preparat att ta med sig hem. Det handlade bland annat om korallmineraler, svampmedel, B- och C-vitaminer och mjölksyrebakterier som skulle intas två gånger per dygn med rikliga mängder vatten. Kuren kostade närmare 9 000 kronor och efter sex dagar avbröt Siv Nyman behandlingen med svåra magsmärtor. Några veckor senare avled hon. Sivs dotter Linda Nilsson anmälde Erik Enby till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, som nu ger honom en varning. Läkarens metoder saknar vetenskapligt stöd, konstaterar nämnden.

Besviken på honom

 - Jag tycker det är löjligt att bara ge honom en varning. Jag kommer alltid att var besviken på honom och hur han behandlade mamma, säger Linda Nilsson. Hon hävdar att Erik Enby erkände efteråt att han visste att Siv inte skulle bli bättre. Ändå ville han behandla henne för dyra pengar. Det nekar han dock till när GT talar med honom: - Jag visste inte om jag skulle kunna bota henne, det kan man aldrig lova. Det är som bekant Jesus som botar, läkare kan lindra.

Ska överklaga

 Erik Enby har flera gånger tidigare anmälts och varnats. Han vidhåller att han inte gjort något fel i fallet med Siv. - Nej, nej, nej. HSAN var tvingade att ge mig en varning, annars hade de tappat ansiktet utåt. Jag får överklaga. En annan av Erik Enbys patienter var 39-åriga Charlotte Theorin från Helsingborg som drabbats av bröstcancer. Hon ville inte operera bort bröstet utan vände sig i stället till Erik Enby som ordinerade nässelextrakt och ett kilo C-vitamin. Efter ett halvår hade cancern spridit sig över hela kroppen och Charlotte Theorins liv gick inte att rädda. Hennes pappa anmälde Erik Enby till HSAN - men försent. Nämnden behandlar inte ärenden som är mer än två år gamla.

Läkarlegitimationen i fara

 - Kanske hade min dotter levt i dag om inte Erik Enby propsat med sina "utmärkta resultat" och fördröjt Charlottes operation med fyra månader, resonerade Jan Theorin. I stället togs fallet upp av socialstyrelsen som antingen i dag, torsdag, eller i början av nästa vecka kommer med sitt beslut. Det blir troligtvis att kräva Erik Enby på läkarlegitimationen.

Svampinfektioner

 Erik Enby, som läst medicin i både Tyskland och Sverige och jobbat på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, har i många år behandlat patienter med alternativa metoder. På hemsidan kan man läsa om hans teorier som i korthet går ut på att all kronisk sjukdom beror på infektioner, cancer orsakas till exempel av svampinfektioner. Genom behandling med korallmediciner och andra preparat kommer man åt svampinfektionen och stoppar cancertumörens tillväxt, hävdar Erik Enby.