Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enäggstvillingarna fikar – på var sin sida om gränsen

Jan Albert svarar på frågor om coronaviruset – tror att Sverige agerar rätt.
Enäggstvillingarna Pontus och Ola Berglund fikar på var sin sida om norska gränsen. Sedan den 18 mars kan de inte träffas på något annat sätt.
Foto: Christian Nicolai Bjørke / NRK
Norska gränsen stängdes den 16 mars.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Pontus och Ola Berglund, 71, är enäggstvillingar och uppvuxna i Göteborg.

Nu bor Pontus i Strömstad och Ola i norska Halden. 

När Norge stängde gränsen mot Sverige sågs de inte på tre veckor, men i fredags bestämde de sig för att ta en kaffe på var sin sida om gränsen.

– Vi enäggstvillingar måste träffas minst en gång i veckan, så är det, säger Pontus.

Enäggstvillingarna Pontus och Ola Berglund har hållit ihop genom hela livet. De växte upp i Göteborg, och är så lika att det är lätt att blanda ihop dem.

– När vi gick i skolan satt vi bredvid varandra i skolbänkarna, ibland bytte vi plats utan att läraren märkte någonting, säger Pontus Berglund.

– Och när Ola gick sjuksköterskeutbildningen bytte jag med honom en dag, jag tänkte att han skulle få vila lite. Så jag satt där på föreläsningarna och läraren tyckte att Ola ställde ovanligt många frågor. En tjej som var intresserad av Ola hjälpte mig att ta på mig jackan och sen åkte vi ut och sprang tillsammans.

Nu bor Pontus i Strömstad och Ola i den norska staden Halden, ett avstånd på ungefär tre mil. De brukar ses åtminstone en gång i veckan.

”Man kände sig ensam”

Det var fram till att den norska gränsen stängdes på morgonen den 16 mars till följd av coronakrisen. I tre veckors tid har de fått klara sig med telefonsamtal.

– Man kände sig ensam, så långa uppehåll brukar vi inte ha. Vi enäggstvillingar måste träffas minst en gång i veckan, så är det. Man samlar på sig massa saker man måste prata om, och tankar man tänkt som man vill dela med den andre. 

Men så kom Pontus Berglund på en lösning på problemet. I fredags packade de var sin matsäck och utfällbara stolar, och så möttes de på gamla Svinesundsbron, precis vid gränsen mellan Norge och Sverige. Detta har bland annat Strömstads Tidning tidigare skrivit om.

Med sig hade Pontus Berglund ett måttband, som de mätte upp en meter från gränsen med. På två meters avstånd kunde de sedan sitta och ta ikapp ogenomförda samtal.

– Det är ju det kontaktavståndet man ska ha numera. 

Pontus Berglund på den svenska sidan.
Foto: CHRISTIAN NICOLAI BJØRKE / NRK
Ola Berglund på den norska.
Foto: CHRISTIAN NICOLAI BJØRKE / NRK

Lördagstradition

Av rimliga skäl är trafiken över bron inte alls lika frekvent som den brukar.

– Det var väldigt skönt att sitta där då, det var helt perfekt. Det är en höjdpunkt, att få träffa sin egen tvilling igen, säger Pontus Berglund. 

Nu är tanken att låta 11-kaffet bli en tradition varje lördag, tills gränserna öppnas igen. 

Suzanne Forsström: Tyskland hanterar corona bättre än Sverige.