Arkitekterna Håkan Cullberg och Tomas Lundberg med sin modell av hur Göteborgs Frihamn kan utvecklas. Foto: Anna-Karin Nilsson
Arkitekterna Håkan Cullberg och Tomas Lundberg med sin modell av hur Göteborgs Frihamn kan utvecklas. Foto: Anna-Karin Nilsson

"En vision för att ge Göteborg nytt liv"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. En ny grön stad i Frihamnen.
- En vision för att ge Göteborg nytt liv, säger arkitekten Håkan Cullberg.
Under ett antal torsdagar under hösten håller projektledningen för Centrala Älvstaden lunchseminarier, som är öppna för allmänheten, i Älvrummet.
I går var det Håkan Cullberg och Tomas Lundberg från Cullberg Arkitektkontor som som presenterade sin vision "Det nya Göteborg - Viking Green City" i Frihamnen.

Ger framtidstro

- Visionen handlar inte bara om att bygga stad, utan också om att ge Göteborg nytt liv och att vara en motor för ungas initiativkraft och framtidstro, säger Håkan Cullborg.
Han har tidigare visat första steget av visionen, en ikonbyggnad i form av en kub på bananpiren.
I går fick vi se hur övriga Frihamnen kan utvecklas.

Medeltiden inspirerar

- Vi har tagit fasta på hur gamla medeltida städer utvecklades, säger Tomas Lundberg. En annan dynamik än de rutnät som sedan blev vanligt bland stadsplanerarna.

Gröna ytor

De nuvarande pirerna är ersatta med ett helt ny kanalsystem.
Det är bara Bananpiren som är intakt.
- Vi har jobbat med hus med sadeltak och många gröna ytor som parker, alléer och faktiskt gröna ytor ovanpå byggnaderna, säger Tomas Lundberg.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER