Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En varm överraskning mötte många i ovädret

Initiativet går under namnet ”En varmare stad”Foto: Svenska kyrkan
Marika Palmdahl, kyrkoherde Masthuggs församling i Göteborg.Foto: PRIVAT

Under tisdagsmorgonen fick sig många västsvenskar en varm överraskning.

På flera hållplatser låg nämligen handstickade plagg med en uppmaning att ta med sig det hem.

Bakom initiativet står Svenska kyrkan.

– Det här är en symbolisk handling som kanske till och med värmer mer än en halsduk eller ett par vantar, säger Marika Palmdahl, kyrkoherde Masthuggs församling i Göteborg.

Tisdagsmorgonen var ruggig rent vädermässigt då ett oväder dragit in över Västkusten. Det både regnade och blåste kraftigt på många håll. Därför kanske en och annan person blev extra glad av att hitta ett värmande plagg med en skriven uppmaning om att ta det med sig.

Projektet går under namnet ”En varmare stad” och är ett initiativ som Svenska kyrkan ligger bakom. Under hösten har hundratals medarbetare och frivilliga engagerat sig i projektet genom att bidra med handstickade halsdukar, vantar, raggsockar och mössor.

– Det här är någonting man gör på många platser i Sverige, just att någon har suttit och gjort någonting för att ge bort det till en okänd tycker vi är ett bra sätt att visa medmänsklighet, säger kyrkoherden Marika Palmdahl.

”Vill påminna människor”

Syftet med kampanjen är att bidra till en varmare och mer medmänsklig stad. De handstickade plaggen delades ut i gryningen på tisdagen och ligger på olika hållplatser runtom i Västsverige – utöver i Göteborg har initiativet utförts i bland annat Falköping, Uddevalla och på Öckerö.

– Vi kanske inte gör så stor skillnad men vi vill påminna människor som är i morgonrusningen om att man kan göra enkla saker för andra människor oavsett vem det är, säger Marika Palmdahl. 

Idén växte fram efter att en församling i Luleå förra hösten höll i ett liknande projekt.

– Det började i Luleå och sen fick många andra församlingar frågan om man ville göra det här. Vi la då små informationsblad i kyrkan där vi frågade om någon ville sticka eller virka ett värmande plagg, säger Marika.

Medverkande församlingar och pastorat i Göteborg och Västra Götaland:

Lundby församling, Backa pastorat, Carl Johans pastorat, Falköpings pastorat, Nylöse pastorat, Tölö-Älvsåker pastorat, Uddevalla pastorat, Öckerö församling och Örgryte pastorat.