En varg sköts efter att ha attackerat en jakthund i Filipstad. Foto: LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLAND

En varg sköts efter att ha attackerat en jakthund i Filipstad.

 Foto: LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLAND

En varg sköts vid attack mot jakthund

Publicerad

En varg sköts efter att ha attackerat en jakthund i Filipstad.

Den 8,5 år gamla hunden skadades svårt.

– Det var en vargtik på 33 kilo som gick till attack, säger Fredrik Wilde, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland.

Larmet om den skjutna vargen kom till polisen 07.35 på torsdagsmorgonen efter att en jakthund av rasen luzernstövare hade blivit attackerad av en varg.

Hunden skadades svårt vid vargattacken och ligger på operationsbordet och har fått stora blodförluster.

Fredrik Wilde har nu besiktigat den döda vargen och det står helt klart att jägaren använt sig av paragraf 28 som säger att man får avliva vargen om den inte går att skrämma i väg. Det finns ingen tvekan om detta.

– Vargen gick inte att skrämma i väg med rop och skrik, den stod över hunden och högg, berättar Fredrik Wilde, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland. Trots att jägaren till slut var så nära som fem meter backade inte vargen. Då sköt han.

Kraftiga blödningar

Under dagen har hunden behandlats hos veterinär och fått lugnande och sövts ner för att kunna titta närmare på skadorna, Veterinärens preliminära bedömning är att den förmodligen kommer att klara sig.

– Men man vet ju aldrig om den har svåra invärtes skador, säger Fredrik Wilde.

Var vargattacken skedde vill inte polis eller länsstyrelse gå in på men den skedde ute i skogen när jägaren och hans hund var ute på harjakt tidigt på morgon. Hunden sprang lös och jägaren var cirka hundra meter från hunden när han hörde hunden skrika. Jägaren förstod med en gång vad som hänt och sprang dit för att se vargen står där över hunden.

Enligt Tommy Lindh, polisens presstalesman i Värmland är det inte så vanligt att man hinner skjuta en varg som attackerar en hund eller ett annat djur som finns i människans närhet.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER