Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En varg sköts vid attack mot jakthund

En varg sköts efter att ha attackerat en jakthund i Filipstad.

Foto: LÄNSSTYRELSEN I VÄRMLAND

En varg sköts efter att ha attackerat en jakthund i Filipstad.

Den 8,5 år gamla hunden skadades svårt.

– Det var en vargtik på 33 kilo som gick till attack, säger Fredrik Wilde, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland.

Larmet om den skjutna vargen kom till polisen 07.35 på torsdagsmorgonen efter att en jakthund av rasen luzernstövare hade blivit attackerad av en varg.

Hunden skadades svårt vid vargattacken och ligger på operationsbordet och har fått stora blodförluster.

Fredrik Wilde har nu besiktigat den döda vargen och det står helt klart att jägaren använt sig av paragraf 28 som säger att man får avliva vargen om den inte går att skrämma i väg. Det finns ingen tvekan om detta.

– Vargen gick inte att skrämma i väg med rop och skrik, den stod över hunden och högg, berättar Fredrik Wilde, besiktningsman vid länsstyrelsen i Värmland. Trots att jägaren till slut var så nära som fem meter backade inte vargen. Då sköt han.

Kraftiga blödningar

Under dagen har hunden behandlats hos veterinär och fått lugnande och sövts ner för att kunna titta närmare på skadorna, Veterinärens preliminära bedömning är att den förmodligen kommer att klara sig.

– Men man vet ju aldrig om den har svåra invärtes skador, säger Fredrik Wilde.

Var vargattacken skedde vill inte polis eller länsstyrelse gå in på men den skedde ute i skogen när jägaren och hans hund var ute på harjakt tidigt på morgon. Hunden sprang lös och jägaren var cirka hundra meter från hunden när han hörde hunden skrika. Jägaren förstod med en gång vad som hänt och sprang dit för att se vargen står där över hunden.

Enligt Tommy Lindh, polisens presstalesman i Värmland är det inte så vanligt att man hinner skjuta en varg som attackerar en hund eller ett annat djur som finns i människans närhet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!