Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En ung man dog av spice i Västsverige

Ung man avled på fredagsmorgonen av drogen Spice.

En ung man i Alingsås avled på fredagsmorgonen av drogen spice.

En tonårstjej hittades medvetslös och fördes till sjukhus.

I lägenheten fanns också en 2-årig flicka.

Det var klockan 04.44 på fredagsmorgonen som ambulans, räddningstjänst och polis kallades till en lägenhet i Alingsås.

En ung man hade drabbats av hjärtstopp och ambulanspersonalen kämpade för att rädda hans liv. Tyvärr lyckades de inte och mannen avled efter någon timmes upplivningsförsök.

– Dödsorsaken är ännu okänd, säger polisens presstalesman Björ Blixter. Samtidigt är hela omgivningen i lägenheten misstänkta för narkotikabrott. Men det kan ju finnas andra dödsorsaker också.

I lägenheten fanns totalt fem personer, bland annat en efterlyst tonårstjej, som också var kraftigt påverkad av drogen. Hon fördes djupt medvetslös till Östra sjukhuset i Göteborg. De två kvarvarande personerna togs med till polisen för provtagning.

I lägenheten fanns också en tvåårig flicka som passades av någon eller några i lägenheten.

– Hennes mamma dök upp när polis och räddningstjänsten var där och mamman tog hand om henne, säger Björ Blixter till TT.

Mika Jörnelius, biträdandechef på narkotikaroteln i Göteborg, har tidigare berättat om spice för GT.

– Det farliga är att det är kemikalier av olika styrka som ska ge THC-liknande rus så går det aldrig att veta hur lite eller mycket man ska ta av det här. Det gör att kroppen reagerar olika starkt.

Stor insats i Skaraborg

Polisen i Skaraborg har gjort en storsatsning för att försöka stoppa drogen. De har lyckats bra men fortfarande finns det många ungdomar som använder drogen. Framförallt är brukarna väldigt unga, den yngsta som polisen stött på är 13 år. Istället för att vara i skolan har de befunnit sig i lägenheter där missbrukare håller till. Många påverkade ungdomar som polisen har mött under satsningen är inte kända av dem sedan tidigare.

"Ingen snäll drog"

På nästan alla ställen som Skaraborgspolisen, under de senaste fyra veckorna, har gjort beslag har man hittat bland annat drogen spice.

Ungdomarna hävdar att drogen inte är olaglig och därför är den heller inte farlig.

– Men det är ingen snäll drog det här, säger Per Ottosson, polisområdeschef i Skaraborg.