En stor applåd för Per Gessle

Hemtam Gessle. "Det är extra kul med Lisebergsapplåden eftersom Västkusten känns lite som hemmaplann."
Foto: CHRISTIAN

GÖTEBORG. Per Gessles inhemska och internationella framgångar applåderas av Liseberg.

Vid årets premiär den 23 april delar nöjesparken ut sitt prestigefyllda pris till kungen av svensk pop.

När Lisebergsapplåden delas ut för 26:e gången går priset till Popkungen: Per Gessle. Priset är en bronsstatyett av två klappande händer, skapad av Astri Bergman Taube 1978.  – Jag har förstått att jag är i gott sällskap, säger Per Gessle.

"Uppskattning uppskattas"

 Motiveringen från Liseberg är bland annat: "… för att han i 25 år har gjort Sverige gladare med sina gnistrande poppärlor". Men var det inte hög tid att få priset efter så många framgångsrika år? – Nej, så kan man inte säga. All uppskattning uppskattas. Det har ju varit en enorm genomslagskraft för mig och Gyllene Tider de senaste åren. Det är extra kul med Lisebergsapplåden eftersom Västkusten känns lite grann som hemmaplan. Har du eller Gyllene Tider spelat på Liseberg någon gång? – Ja. 1981, minns Per Gessle. – Det var första spelningen efter dödsolyckan i Kristianopel. Vi hade varit tvungna att ställa in en massa spelningar efter den och var spända. Men det kom en jäkla massa folk.

Tar emot priset på scen

 Priset delas ut den 23 april vid säsongsstarten av Liseberg. Då kommer Per Gessle till Stora scenen för att motta det prestigefyllda priset. – Ja, det hade jag tänkt. Jag kommer förmodligen några dagar tidigare för att se Nick Lowe, min store idol, spela i Göteborg. Vad har du gjort den senaste tiden? – Jag har mest tagit det lugnt. Det är ju rätt ovanligt med två så stora turnéer på varandra som min och Gyllene Tiders. Och sommarens spelningar var ju något alldeles speciellt. Så jag ligger lågt, förklarar Per Gessle. Ingen uppföljare till "Mazarin"? – Jo, det blir det säkert, skrattar Per Gessle. Har lekt i studion – Jag har varit i studion och lekt tillsammans med Christoffer Lundquist och Clarence Öfwerman. Sakta men säkert filar jag på nytt material, förklarar han utan att avslöja någon tidsplan.

FAKTA

Tidigare pristagare är bland andra:
Povel Ramel
HasseåTage
Astrid Lindgren
Nils Poppe
Galenskaparna/ After Shave
Tomas von Brömssen
Lill-Babs
Benny Andersson och Björn Ulvæus
Alice Babs
Jerry Williams