Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En släktfejd kan ligga bakom mordförsöket

En släktfejd uppges ligga bakom mordförsöket på den 12-åriga pojken.Foto: Jan Wiriden

En brutal och utdragen fejd mellan två släkter kan ligga bakom mordförsöket på den 12-årige pojken i Borås.

Det berättar en person som känner familjen sen tidigare.

– De sökte asyl för att få säkerhet i Sverige, säger han.

Den 12-årige pojken hittades på nyårsafton svårt misshandlad i området Boda/Hässleholmen i Borås. GT erfar att pojken skjutits två gånger och att han dessutom knivskurits. Ett magasin och en kniv ska ha också ha hittats i området.

Polisen har startat en förundersökning om mord alternativt dråpförsök och vädjar samtidigt om tips och vittnesiakttagelser.

Polisen vill bland annat ha tips om en man i 20-25-årsåldern iklädd reflexväst som ska ha synts i området vid tiden för dådet. Mannen ska också ha varit iklädd svarta kläder och ha kortklippt eller snaggat hår och skäggväxt.

Enligt uppgifter till GT kan en utdragen fejd mellan två släkter ligga bakom attacken mot tolvåringen.

GT har pratat med en man som har haft kontakt med tolvåringens familj vid flera tillfällen.

– Jag hade kontakt med mamman, farmodern och sonen senast under hösten då jag träffade dem, berättar han. Det är sant att det handlar om tråkigheter mellan olika familjer.

Lång historia

Det är en lång historia som ska ha börjat redan för 10-15 år sedan i hemlandet.

– Jag följer tv-kanalerna i hemlandet och det finns filmer som handlar om vad som hänt den här familjen, säger mannen.

Ett program likt svenska "Efterlyst" har även gjort flera program om familjefejden i hemlandet.

Enligt medier i familjens hemland sitter pojkens far och farbror i fängelse för mord på två bröder. Detta var en blodshämnd eftersom de två bröderna i sin tur ska ha utfört mordet på 12-åringens farfar för ungefär fem år sedan.

Tvingades fly

– Det har hänt så mycket vid flera tillfällen med familjen och polisen så 12-åringens familj var tvungna att flytta till Sverige för tre år sen. De sökte asyl för att få säkerhet i Sverige.

Bland annat ska familjens hus ha sprängts under 2012. Ingen fanns i huset när det sprängdes men förstörelsen blev stor.

För några månader sedan lyckades 12-åringens pappa fly från fängelset tillsammans med sex andra fångar men hann inte rymma ur landet utan greps av lokal polis i ett gammalt lagerhus i en närliggande stad.

Polisen är mycket förtegen.

– Vi uttalar oss inte om pojkens eller familjens status. En anledning är att vi fortfarande vill ha in fler vittnen och folk som vet något, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Vill samlas

Hans Dahlgren är pastor i Bodakyrkan i Borås, som från grunden är en baptistförsamling men nu ingår i det nya samfundet Equmeniakyrkan. Det var i närheten av hans kyrka som mordförsöket mot 12-åringen hände på nyårsafton.

– Jag kan inte uttala mig om det som har hänt, säger han. Men nyårsbönen brukar vara en väldigt liten tillställning men den var välbesökt under nyårsdagen. Det var ett uttryck för att människor ändå ville samlas. Man vill rikta sig åt något håll.

Tolvåringen vårdas på sjukhus och på torsdagskvällen beskrevs pojkens tillstånd fortfarande som allvarligt men stabilt.

– Förhoppningen är att vi ska kunna prata med honom inom några dagar, säger Peter Adlersson.