Ännu en polisbil har vandaliserats. OBS! Arkivbild. Foto: Mathias Bergeld
Ännu en polisbil har vandaliserats. OBS! Arkivbild. Foto: Mathias Bergeld

En polisbil har vandaliserats

Publicerad

En polisbil har vandaliserats i samband med en utryckning i centrala Göteborg.

Bilen har fått däcken uppskurna och en ruta sönderslagen.

– Det är upprörande att man ger sig på dem som ska skydda allmänheten, säger inrikesminister Anders Ygeman.

I lördags brändes en polisbil i Östberga söder om Stockholm och dagen därpå vandaliserades en ambulans i Tensta.

– Det är upprörande att man inte visar respekt för de som åker ut för skydda medborgarna, sa Ygeman angående ambulansdådet.

Bara en dag senare är det dags igen – den här gången i Göteborg. En polisbil som ryckt ut på ett misshandelslarm fick däcken uppskurna och en ruta sönderslagen.

"Bakrutan krossad"

Poliserna upptäckte dådet när de kom ut efter att ha tagit upp en anmälan om misshandel nära köpcentret Nordstan i centrala Göteborg.

– Bilen hade fått fyra däck sönderskurna och bakrutan krossad, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson.

På sin hemsida skriver polisen att inga vittnen hittills trätt fram. Ingen misstänkt fanns kvar på platsen när polisen kom ut efter att ha tagit upp anmälan.

Nu fördömer inrikesminister Anders Ygeman dåden de senaste dagarna, och nu senast alltså det i Göteborg.

Ygeman: Kan bli skärpta straff

– Det här var bakgrunden till att jag i fredags träffade representanter för alla blåljusverksamheter i Sverige, och där vi gemensamt tog fram ett antal förslag, säger han.

Kan det bli aktuellt med skärpta straff för dom som attackerar blåljuspersonal?

– Jag utesluter inte det. Vi måste titta på varje åtgärd som kan ha effekt för att minska den här utvecklingen, säger inrikesministern.

Har du sett något i närheten av Nordstan kring klockan tio? Kontakta polisen på telefon 11414.

Mattis Wikström
Mattis Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER