Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En polisbil – på ett område
stort som Storstockholm

Monica Lindberg, polisinspektör i Mellerud.
Foto: NORA LOREK
En enda polispatrull – på ett område lika stort som Storstockholm.
Foto: NORA LOREK
Göte Johansson har fått god respons på sitt initiativ att starta grannsamverkan. "Det blir i princip hundraprocentig uppslutning. Då snackar vi om cirka 70 hushåll."
Foto: NORA LOREK
Polisen har genomfört flera husrannskan i hyreshuset då polisen misstänker att personer från inbrottsligan uppehåller sig i byggnaden.
Foto: NORA LOREK
Tjuvarna tog sig in i Sörens villa genom att slå sönder rutan på altandörren. "Min son var först på plats efter inbrottet och han sa att det var glassplitter ända ut i hallen."
Foto: NORA LOREK
Vapenskåpet som tjuvarna försökte stjäla i Sörens villa. Trots att det satt fastskruvat med två stora bultar lyckades man bryta loss det.
Foto: NORA LOREK
I bästa fall är det två polispatruller som patrullerar i hela Dalsland. Men oftast finns det bara en.
Foto: NORA LOREK
Känner du dig otrygg efter den senaste tiden inbrott? Patricia Johansson, 47, Maskinoperatör, Mustadfors: "Ja, det är ju inte trevligt när det händer sånt här. Just att det bor så nära. Men nu har jag gubben hemma så då känns det lite bättre."
Foto: NORA LOREK
Känner du dig otrygg efter den senaste tiden inbrott?Mohammed Ahmed Mofleh, 55, student, Dals Långed: "Nej, det gör jag inte" Owais Mofleh, 28, student, Dals Långed: "Nej, jag brukar gå hem från mina kompisar sent på kvällarna och har inte känt mig otrygg. Jag älskar att bo här."
Foto: NORA LOREK
Känner du dig otrygg efter den senaste tiden inbrott? Emilia, 1, och Alex Halvordsson, 34, Fabriksoperatör, Dals Långed: "Nej inte otrygg som så men de gjorde inbrott hos grannen och det är lite olustigt. Men en annan har inget av värde. Då får de ta hela huset i så fall, och det tror jag inte att de orkar med."
Foto: NORA LOREK
Känner du dig otrygg efter den senaste tiden inbrott? Erica Gillerstedt , 34, Undersköterska, Dals Långed: "Ja, det kan jag nog säga. Det har varit väldigt mycket här omkring. Det är väl barnen man är mest orolig för, ibland är de hemma själv en stund och då är man orolig att någon ska komma och göra inbrott."
Foto: NORA LOREK
Känner du dig otrygg efter den senaste tiden inbrott? Wilma Tesch, 22, student, Dals Långed: "Nej, det kan jag inte säga att jag är. Kanske att jag låser dörren lite oftare än vad jag gjorde innan."
Foto: NORA LOREK
1 / 13

En enda polispatrull – på ett område lika stort som Storstockholm. Det är verkligheten i poliskrisens spår. Det är verkligheten i Dalsland.

Turnerande stöldligor har här, liksom i andra mindre tätbefolkade områden, bosatt sig – för att i lugn och ro planera sina inbrott.

– Vad händer om man råkar ut för ett riktat angrepp? Då kan du få stöttning inom en timme om du har tur, säger polisinspektör Monica Lindberg.

I polishuset i Mellerud slår polisinspektör Monica Lindberg ut med armarna.

– Man pratar om utsatta områden som Biskopsgården och Angered men man kan ju vända på det. Vi har en polisbil i hela Dalsland. Är inte det ett utsatt område?

Dalsland är uppdelat mellan polisstationerna i Mellerud och Åmål som bidrar med varsin patrull. Området de patrullerar i är till ytan ungefär lika stort som Storstockholm. I Mellerud arbetar fyra uniformerade poliser. De arbetar i tvåskift – men ofta är de färre då någon är sjuk eller måste vabba.

– Ofta är det någon av bilarna som får åka ner och stötta Trollhättan, de saknar också poliser. Då är det bara en patrull kvar, säger Monica Lindberg.

Vid polisen i Mellerud arbetar tio poliser varav fyra har yttre tjänst. De arbetar i tvåskift vilket innebär att en enda polisbil har ansvar för halva Dalsland.
Foto: NORA LOREK

Mellan första december 2016 och 18 januari 2017 anmäldes 21 villainbrott i Bengtsfors, Melleruds, Dals-Eds och Åmåls kommun. Under samma period förgående år var siffran fyra. Det är en lavinartad ökning. 

Bara under första halvan av januari 2017 anmäldes också 15 inbrott i fritidshus.

Biljakt i 120 km/h

Vid ett uppmärksammat inbrott i Dalskog hade polisen tur. Ett antal privatpersoner försökte stoppa tjuvarna genom att blockera vägen med sina bilar men prejades av gärningsmännen. Av en slump fanns en polispatrull i närheten och kunde ta upp jakten. 

– Jakten gick i säkert 120 kilometer i timmen, säger Monica Lindberg.

En annan patrull som befann sig i Dals Långed mötte upp från andra hållet. De ställde sig längs vägen och slängde ut en spikmatta, vilket fick stopp på tjuvarnas flykt.

Göte Johansson från Dals Långed var en av de som försökte stoppa tjuvarna i Dalskog. Händelsen fick honom att starta grannsamverkan i sitt bostadsområde.

Fler och fler bostadsområden i Dalsland väljer att ansluta sig till grannsamverkan.
Foto: NORA LOREK

Men i den lilla bruksorten möter vi först upp Dalslands enda polispatrull. De vill helst inte ställa upp på bild, båda två är nyutexaminerade från polisskolan och har bara hunnit arbeta som poliser i ett halvår. Oftast består arbetspassen av att åka på larm.

– Det är svårt att planera dagarna. Ibland får man tio larm på en dag. Ibland inga alls.

Den senaste tiden har inbrottslarmen varit många. Det är bara att titta på statistiken. 

Ligan bor mitt i byn

Vid Konsum sitter Erica Gillerstedt i sin bil. Efter inbrottsvågen har hon blivit orolig för sina barn.

– Ibland är de hemma själva en stund och då är man orolig att någon ska komma och göra inbrott, säger hon. 

I Dalsland har inbrottsligor bosatt sig i Billingsfors, Bengtsfors och Dals Långed. I den sistnämnda har polisen gjort ett flertal husrannsakningar i en fastighet som de hyr. Någon annan vill inte hyra den, räddningstjänsten har dömt ut den.

I huset i bakgrunden bor delar av den inbrottsliga som gäckar polisen. I en kraftsamling de senaste veckorna har man genomfört flera husrannsakningar för att störa ligans verksamhet.
Foto: NORA LOREK

– De som bor där är väldigt stressade just nu. Räddningstjänsten var där för att göra tillsyn men de fick backa ut igen, säger Peter Torstensson, kommissarie i Åmål.

Tillbaka till Göte Johansson. Han öppnar dörren och avböjer vänligt men bestämt att ta i hand.

– Jag har varit väldigt förkyld i en vecka nu. Jag tror att jag hostade sönder ett revben för en stund sedan.

Vardagsrummet är fyllt av jakttroféer. Älghorn, rådjurshorn, vildsvinsbetar och uppstoppade fåglar. På tv:n rullar skid-VM i Lahtis, men Göte har ägnat tiden åt att skriva inbjudningar till en informationsträff om grannsamverkan.

Vill skapa trygghet i området

– Det som egentligen fick mig att ta initiativet var inbrottet nere i Dalskog där vi var inblandade.

Göte blev uppringd av en som bor i närheten under pågående inbrott. Han var en av de som körde dit och försökte blockera flyktvägen.

– Vi ser ju att det är inbrott varje dag. Kanske inte här alltid men i Dalsland, Värmland och även Norge.

Göte Johansson har tagit initiativet att starta grannsamverkan i sitt bostadsområde. Han har själv inte blivit utsatt för inbrott men vet ett flertal som fått påhälsning.
Foto: NORA LOREK

Han har därför tagit initiativet att starta grannsamverkan något han ser som ett nödvändigt steg i att skapa trygghet i området.

– Polisen gör säkert så gott de kan och det är trevligt att de har gjort stora insatser den senaste tiden, det hjälper säkert för stunden. Men vi har ju snart inga poliser kvar.

Men mest av allt är Göte Johansson orolig för att inbrottstjuvarna den senaste tiden har börjar intressera sig för vapenskåp. Så sent som för en vecka försökte någon stjäla hans vän Sörens vapenskåp.

– Vapen i händerna på de här gör inte situationen speciellt trevligare.

Släpade ner vapenskåpet

Han ringer upp sin vän Sören Vilhelmsson, han med vapenskåpet. 

I den vita trävillan visar han altandörren där inbrottstjuvarna tog sig in. Glasmästaren har satt in en ny glasruta på den yttre sidan av dörren.Det syns också märken där tjuvarna släpat den 100 kilo tunga vapenskåpet ner för trappan.

Det blev flera skador på väggar och trappan när tjuvarna försökte stjäla Sörens Vilhelmssons vapenskåp. "Men det går att fixa till, det hade varit värre om det hade varit något oersättligt som gått sönder."
Foto: NORA LOREK

– När vi åker bort tänder vi alltid lampan i trappen. Vår granne såg att den helt plötsligt var släckt. Troligtvis såg tjuvarna att grannen ringde polisen och lämnade vapenskåpet för att fly, säger Sören. 

Mitt emot huset står Alex Halvordsson och hjälper sin yngsta dotter Emilia ur bilen. Trots inbrottet hos grannen är han för egen del inte orolig.

– Det är väl mest de äldre ungarna som är rädda. Även frugan är lite orolig såklart.

Tillbaka i polishuset i Mellerud ber jag Monica Lindgren att peka på vad som är felet inom poliskåren.

Behövs uppvärdering av yrket

– Att den här organisationen inte är uppbyggd av poliser. Jag satt själv med i en referensgrupp som fick tycka till om olika frågor som kommittén ställde. Jag kan än idag inte se en enda punkt från någon av landets referensgrupper som gått igenom och blivit verklighet. Man har inte lyssnat på poliserna helt enkelt.

Vad är lösningen?

– Fler poliser. Men då måste man först få till en uppvärdering av yrket. Om inte yrket uppvärderas inom ett halvår tror jag att väldigt många poliser kommer att sluta. Men om det får en högre status tror jag att fler kommer vara lockade att söka till polishögskolan. Men också att poliser som har slutat kommer tillbaka.

Monica Lindberg menar att polisens omorganisation gick fel från början. "Man skulle bygga organisationen underifrån. Men man började med polischefen och glömde fylla de viktigaste platserna längst ner i pyramiden, poliserna."
Foto: NORA LOREK

Katharina Von Sydow är ordförande i polisförbundet Väst och hon har märkt av sina kollegors frustration.

– Man lider av att man inte är tillräckligt många. Det är en väldigt stor frustration. Man känner att man är för få, att man är utsatt och att man inte får den ersättning för det arbete som man gör. Det är inte är värt det helt enkelt.

Enligt Katharina Von Sydow har många av hennes kollegor i Dalsland valt att sluta. Hon varnar för att flykten från polisen kommer att fortsätta om inget görs.

– Jag ser inte att det här kommer minska. Det blir en negativ spiral. Man får inte glömma att polis är ett drömyrke för många och om man då bestämmer sig för att sluta så är det någonting som är väldigt fel.


LÄS MER: "Tjuvar tar över mindre orter"

Är du orolig för att inte få hjälp av polisen när du behöver?