En person släppt för bombdåd i Göteborg

Publicerad

I veckan berättade GP att ytterligare två personer är misstänkta i utredningen som gäller bombdåden i Göteborg.

Nu har en av personerna släppts på fri fot – det är oklart om misstankarna kvarstår.

– Vi hade polisförhör och därefter bestämde åklagaren att han släpps fri, säger försvarsadvokaten Jan Steneby. 

Sedan tidigare sitter tre personer med kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen häktade i samma mål.

Det var i onsdags som ytterligare två misstänkta lades till utredningen om bombdåden i Göteborg.

En av personerna greps, men har släppts på fri fot. Det bekräftar hans försvarsadvokat Jan Steneby.

– Vi hade polisförhör och därefter bestämde åklagaren att han släpps fri. Jag har inte fått något beslut på att brottsmisstankarna kvarstår, men det brukar de ju göra i och för sig, säger försvarsadvokaten Jan Steneby under lördagskvällen.

Förnekar brott

Enligt Jan Steneby ska hans klient jobba i närheten av en av de tre platser som utredningen avser. Mannen förnekar misstankarna, som enligt hans advokat ska röra två av händelserna.

– Han förnekar allting. Det var ett långt polisförhör men han svarade bra på alla förhör med Säpo, säger han.

 

LÄS MER: Ledande nazist häktad för sprängattentat 

 

Sedan tidigare sitter Victor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin häktade i utredningen. De tre har starka kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Tre med nazistkopplingar häktade

Totalt rör det sig om tre olika händelser som Säpo utreder:

Ett sprängattentat mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum i Linnéstaden i november, ett sprängattentat utanför ett flyktingboende i Järnbrott i januari samt ett till synes misslyckat dåd på Lilleby Camping i Torslanda, där en skarp bomb hittades vid mellanboendet för nyanlända flyktingar några veckor senare.

GT har sökt åklagaren Mats Ljungkvist som inte har gått att nå under lördagen.

 

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER