Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

22 skolbarn satt fast i sju timmar under halkkaoset

En buss var inblandad i en olycka i centrala Borås, räddningstjänsten arbetar på platsen.Foto: JOAKIM ERIKSSON

Det rådde halkkaos i Västsverige under tisdagen.

Bilar frontalkrockade och flera personer fick föras till sjukhus.

I Töllsjö satt 22 stycken grundskoleelever fast i en skolbuss i sju timmar på grund av halkan, innan de slutligen kunde ta sig från platsen.

– Det var så fruktansvärt halt, bilar kanade av vägbanan, säger Töllsjöskolans rektor Ann-Christin Pinola.

Redan under måndagen utfärdade SMHI en varning för att plötslig ishalka skulle drabba Västsverige på tisdagen.

Tidigt stod det klart att det enligt prognosen skulle bli ovanligt halt.

– Det här är det värsta jag sett på år och dar, sa Eric Zachrisson på vägklimatföretaget Klimator och fortsätter:

– Vi snackar alltså om ishalka i hela Västra Götaland och Dalsland.

Halkolyckorna i Västsverige på tisdagen

Göteborg: En pojke i 10-årsåldern fördes till sjukhus efter att ha blivit påkörd i Frölunda. Två lastbilar kolliderade på E6 mellan Ullevimotet och Olskroksmotet, något som hade stor trafikpåverkan. Flera busslinjer fick lägga om sina rutter eller dras in helt på grund av halkan.

 

Strömstad: På E6 i höjd med Hogdal fick en bil sladd på grund av halkan och hamnade i mitträcket. En person fick föras till sjukhus.

Alingsås: Två personbilar kanade av vägbanan på väg 180 i närheten av Hjälmared. Vägen stängdes av i båda riktningarna och de inblandades skadeläge förblev oklart.

 

Uddevalla: På riksväg 161 frontalkrockade två fordon, tre personer var inblandade men deras skadeläge men det är okänt om någon skadades. En bil kanade av vägen vid Brattåsmotet, men ingen person kom till skada. Norr om Uddevalla välte en timmerbil och hamnade i diket på grund av halkan.

Härryda: En kranbil gled av Lerkilsvägen i Härryda kommun till följd av halkan.

 

Stenungsund: På grund av halkan gled en lastbil ner i diket på väg 653, något som påverkade framkomligheten i trafiken.

 

Borås: Flera larm om olyckor med både bussar och personbilar kom från de centrala delarna av Borås under för och eftermiddagen. Stora köer bildades i centrum till följd av räddningstjänstens insatser som avlöste varandra under dagen. På grund av halkan gled en lastbil av vägen på väg 27 i närheten av Viskafors, ytterligare en lastbil hamnade senare i diket längs väg 1757 i närheten av Bollebygd.

 

Hyssna: En lastbil fick sladd på väg 1627 i Hyssna. Lastbilen blockerade hela vägen, något som hade kraftig påverkan på trafiken.

 

Nässjö: En lastbil och en timmerbil frontalkrockade på länsväg 951 på grund av halkan. De båda fordonen blockerade vägbanan och behöver begäras, men det finns inga uppgifter om några personskador.

 

Kungsbacka: På E6 i Frillesås, söder om Kungsbacka välte en lastbil ner i diket på grund av det hala väglaget. Avfarten till Almedal fick i flera timmar stängas av.

 

Ullared: En personbil körde av vägen i närheten av Ullared. Enligt räddningspersonal på plats var vägen extremt hal.

Sjukhusen är fulla efter halkan

Larm om halkrelaterade olyckor började trilla in hos räddningstjänsten redan under morgonen och de ökade i omfattning under förmiddagen.

I Borås drabbades man hårt och trafiken stod still i stora delar av staden.

– Vi har fullt upp med alla olyckor här i Borås. Det är halkan som orsakat de allra flesta och det handlar om avåkningar eller påkörningar. Det står också still på flera ställen i trafiken på grund av det här, sa Julia Karlsson på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund under förmiddagen.

Enligt SVT Nyheter Väst var akuten på Södra Älvsborgs sjukhus varit full av patienter under dagen.

– Enhetschefen sa att det var fullt på akuten. 20-30 personer har på något sätt råkat ut för halkolyckor, säger Karolina Wikander, pressinformatör på SÄS.

Även på ortopedakuten vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal märkte man av den förrädiska halkan under tisdagen.

– Det har helt klart varit ett stort antal fall av halkskador under tisdagen.  Det är många som kommit in och har halkat. Just nu (vid 16-tiden reds anm.) är det dubbelt så många patienter på ortopedakuten som det brukar vara, säger Anders Sandahl, presskommunikatör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vittnet Oskar: ”Det är helt sjukt”

Boråsaren Oskar Laskey, 25, bevittnade halkkaoset i sin hemstad under förmiddagen och fångade en del av det på film.

– Vi gick över ett övergångställe, som ligger nedanför en ganska brant backe. En bil kom uppifrån och skulle bromsa in, sen tappade den kontrollen och krockade med en skylt, säger han.

Oskar beskriver att de centrala delarna av staden lamslagits av halkan.

– Hela centrum står i princip still, det är helt sjukt. Jag skulle säga att det inte går att köra bil överhuvudtaget som det ser ut nu, konstaterade han.

Boråsaren Oskar Laskey fångade halkkaoset på film.Foto: Privat / Privat
Oskar fångade den sladdande bilen i Borås på film.Foto: Privat / Privat

Bägaren Ingvar: ”Vägen var som en spegel”

Men även på andra platser i Västsverige var det mycket halt och både Göteborg, Halland och Bohuslän hade sin beskärda del av halkolyckor.

Bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik började undsätta fordon som glidit av vägen redan tidigt på morgonen. Vid klockan 14 hade han åkt på 25 larm runtom i Bohuslän.

– Det har nog aldrig varit så halt som det är i dag. Vägen var som en spegel och värst var det vid gamla E6, säger Ingvar.

Han berättar att det hala väglaget försvårade deras arbete.

När en timmerbil vält norr om Uddevalla kunde man därför inte göra så mycket åt det.

– Det går inte att ställa sig vid sådana olycksplatser, det är helt blankt. Vi måste kalla på någon som kan sanda innan vi kan dra upp fordonen, berättar Ingvar.

Bärgaren Ingvar ”Bamse” Wiik har haft fullt upp under tisdagen.Foto: ROBERT BETZEHAG/RESCUE PHOTO
En timmerbil halkade av vägen norr om Uddevalla. En person har förts till sjukhus.Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo / Robert Betzehag / Rescue Photo

Skolbarn satt fast i buss – i sju timmar

I Töllsjö i Bollebygds kommun satt 22 stycken elever i klass 2 och 3 fast i en skolbuss i hela sju timmar innan vägbanan saltades av Trafikverket.

– De åker och simmar på tisdagar och det var inte halt när de åkte på morgonen. På väg hem så kände chauffören att det var för halt och körde till slut upp på en garageuppfart, berättar Ann-Christin Pinola, rektor på Töllsjöskolan och fortsätter:

– Det var så fruktansvärt halt, bilar kanade av vägbanan.

Människor i grannskapet tog sig ut till bussen och bjöd på smörgåsar, medan barnen roade sig bäst de kunde.

– Det var gulligt av grannarna att hjälpa till, så barnen fick något i magen. Barnen var helt fantastiska och de fick väl faktiskt lov att göra sånt som man inte får i vanliga fall, som att klättra över bussens säten. Sen hölls lite frågelekar av våra fantastiska pedagoger för att hålla humöret uppe, säger Pinola.

Inget barn kom till skada och Ann-Christin vill skicka en eloge till busschauffören.

– Det var väldigt klokt av henne att inte fortsätta när hon kände att det var så halt, säger hon.

Räddningstjänstens uppmaning

Vid klockan 11 utfärdade Trafikverket en varning för Blixthalka på samtliga vägar i Bohuslän, Göteborg, Skaraborgsområdet, Kungsbacka och Varbergsområdet. 

På eftermiddagen uppmanade Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund att ta det lugnt i trafiken. Om man kunde så skulle man helst hålla sig inne och inte ge sig ut i trafiken alls.

https://www.facebook.com/raddningSARF/posts/1410883419079587

I Herrljunga, Tranemo och Ulricehamns kommun rapporterar BT att man tvingats ställa in samtliga skolskjutsar. Barnen uppmanas stanna i skolan tills vårdnadshavare har möjlighet att hämta dem. Sophämtningen i Marks kommun har också ställts in till följd av halkan.

Samtliga skolbussar i Mariestad samt några linjer i Tidaholm, Tibro och Falköping har också ställts in, rapporterar P4 Skaraborg.

Eric Zachrisson på Klimator.Foto: PRIVAT

Framåt eftermiddagen avtog halkan i delar av Västsverige.

– Vid 17-snåret och framåt natten kommer det vara fortsatt ishalka i inlandet, exempelvis vid Borås, i Dalsland och i delar av Skaraborg. Närmare kusten har temperaturen i vägbanan ökat så mycket så att det inte längre bör vara lika halt, säger Eric Zachrisson på vägklimatföretaget Klimator.

Men senare på kvällen bredde halkan ut sig igen.

– Vid 23 kommer det bli halt igen även i Bohuslän, Västra Götaland och i Halland. Det är egentligen bara precis vid kusten som det då kommer att vara lugnt, säger Zachrisson.

Även under onsdagsmorgonen skulle det vara halt, men då mer fläckvis uppger Eric Zachrisson.

– Det är mer fläckvis och beror mycket på var molntäcket befunnit sig. Alltså kan det variera mycket från plats till plats. Man ska ta det fortsatt försiktig, även fast halkan inte kommer att vara lika utbredd som under tisdagen.

DETTA ÄR KLIMATOR

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

 

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

 

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.