Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ytterligare ett bekräftat coronafall i Jönköping

Totalt elva svenskar har smittats av coronaviruset.
Under onsdagskvällen hölls en pressträff om coronafallet i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Pressträff om Coronafallet i Göteborg, som ägde rum under onsdagskvällen.
Foto: HENRIK JANSSON
En person har testats positivt för det nya Coronaviruset på Sahlgrenska.
Foto: DANIEL STILLER/BILDBYRÅN
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Foto: HENRIK JANSSON
Lapp uppsatt vid vårdcentralen Närhälsan i Landvetter.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Närhälsan i Landvetter.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Igenbommat på Lättakuten på Närhälsan Landvetter.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
En av personerna ska ha flugit från Milano till Stockholm och därefter tagit tåget till Göteborg. Obs, arkivbild.
Foto: LENNART REHNMAN
En av personerna ska ha flugit från Milano till Stockholm och därefter tagit tåget till Göteborg. Obs, arkivbild.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Foto: MIKAEL FRITZON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

Fyra personer från Västra Götaland, två män och två kvinnor i 30-årsåldern, har tidigare smittats av coronaviruset.

Nu har ytterligare ett fall bekräftats i Jönköping. Det handlar om en man i 50-årsåldern som återvänt till Sverige efter en resa i norra Italien.

– Han vårdas nu på infektionskliniken medan vi arbetar med smittspårning där vi kartlägger alla hans kontakter. Vi tror dock att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare.

En man i 30-årsåldern bekräftades på onsdagen smittad av coronaviruset. Under onsdagskvällen höll sjukhuset en pressträff angående det bekräftade coronafallet.

Mannen uppges ha blivit smittad när han var i norra Italien och landade i Sverige för ungefär en vecka sedan. Enligt ett pressmeddelande från Sahlgrenska insjuknade han för tre dagar sedan. Han sökte först vård via 1177 som därefter slussade honom till sjukvården. 

Under onsdagen besökte mannen vården och han testades då enligt rutin. Provsvaren visade positivt för coronaviruset. 

Mannen vårdas på infektionskliniken på Östra sjukhuset och ska efter omständigheterna må bra.

Coronafall i Göteborg – Man i 30-årsåldern som varit i Italien.
Hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen berättar om coronafallet i Göteborg.

40-tal kan ha smittats

Under onsdagskvällen inledde sjukhuset en så kallad kontaktspårning för att se om det finns andra personer som kan ha blivit exponerade för smittan.

– Vi har genomfört en kontaktspårning och kontaktat ett 40-tal personer som vi bedömt utsatta för smittan, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Samtidigt utesluter de inte att det kan dyka upp ytterligare några ströfall, med personer som mannen varit i kontakt med. Enligt TT kommer de exponerade personerna att varje dag ha kontakt med vården, under en tvåveckorsperiod.

Tre personer smittade på torsdagen

Under torsdagskvällen bekräftades att ytterligare tre personer, en man och två kvinnor, i Västra Götaland testats positivt för coronaviruset. Samtliga är i 30-årsåldern.

De testades under onsdagen och provsvaren kom under torsdagen.

Två av de insjuknade är i nära kontakt med den sedan tidigare smittade mannen.

– Utredningen visar att två nära kontakter i dag testats positiva. Båda mår väl och har lindriga symptom, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Vad är det för nära kontakt de har?

– När vi pratar om nära kontakter är det oftast hushållskontakter eller familjekontakter och det kan vara nära arbetskamrater, säger Thomas Wahlberg, utan att vilja precisera ytterligare.

Den tredje smittade står utan koppling till de tre övriga och testades positivt på torsdagseftermiddagen. Personen vårdas på infektionsklinik och ska även denne må bra efter omständigheterna.

Personen hade varit i Italien och kom till Sverige med flyg till Stockholm den 25 februari. Kontaktspårning gällande andra resenärer på det aktuella flyget har påbörjats och dessa kommer vid behov att undersökas.

– Det är en lång kedja att reda ut med resvägar och kontakter som ska kartläggas, och det arbetet pågår precis i detta nu, säger Leif Dotevall på torsdagskvällen till Aftonbladet

Personen ska ha åkt tåg mellan Stockholm och Göteborg den 26 februari och bedöms ha varit smittsam under resan, skriver GP.

– Det hanterar vi på ett sådant sätt att vi får ut listor. Där kan man se vilka personen suttit intill. Det finns rutiner som europeiska smittskyddsmyndigheten har tagit fram, som säger att man kan spårar de som suttit två rader framför, två rader bakom och två vid sidan om, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till tidningen.

Nytt bekräftat fall i Jönköping

Under fredagen konstaterades ytterligare fyra fall av coronaviruset i Sverige. Det rör sig om en person i Jönköping, en i Uppsala och två i Stockholm. 

Det är det andra fallet av coronaviruset i Jönköpings län, men det nya ska inte ha någon koppling till det första.

Personen, en man i 50-årsåldern, har återvänt till Sverige efter ett besök i norra Italien.

– Dagen efter han kom hem insjuknade han och sedan hörde han av sig till 1177. De hörde i sin tur av sig till oss och vi beslöt för att kontrollerat ta in mannen för provtagning, säger Maria Palmérus, infektionsklinikens verksamhetschef i Jönköping.

Maria Palmérus berättar vidare att mannen har haft få kontakter sedan återkomsten till Sverige.

– Vi bedömer läget som så. Det verkar gynsamt bra på så vis att han har haft få kontakter sedan han insjuknade. Han tog exempelvis bil till infektionskliniken säger Maria Palmérus och fortsätter:

– Vi kartlägger nu vilka personer han kan tänkas ha haft kontakt med. Det är framför allt hushållskontakten som vi börjar titta på.

Maria Palmérus berättar att mannen mår bra efter omständigheterna och att han har agerat föredömligt.

Samtidigt förväntar och förbereder sig Jönköping Län för fler fall av coronaviruset.

– Jag skulle säga att vi förväntar oss att det kan komma ytterligare fall i våran region. Fall av människor som har smittats utomlands och som vi diagnosticerar här i Jönköping, säger Maria Palmérus.

I slutet av januari bekräftades första fallet av Corona i Jönköping. Maria Palmérus berättar att det inte finns någon anledning till oro av ett utbrott i Jönköping, då personerna inte har någon koppling.

Mannen i 50-årsåldern vårdas på infektionskliniken i Jönköping.

Misstänkta fallet i Landvetter negativt

På torsdagen stängde Lättakuten på Närhälsans vårdcentral i Landvetter efter ett misstänkt coronavirusfall. Stina Tärning är vårdcentralchef och berättade under eftermiddagen:

– Vi har haft en patient här under förmiddagen som vi betraktar som ett misstänkt fall.

Det är en ung man som varit i norra Italien och som när han kommit hem upplevt luftvägssymptom och feber. Personen gick däremot aldrig in i vårdcentralen.

Han skickades istället hemoch hänvisades till infektionskliniken för provtagning.

På fredagseftermiddagen visade sig provsvaret vara negativt, uppger Stina Tärning.

– Det var så klart väldigt roligt att höra. Men vi kommer fortsätta med de försiktighetsåtgärder vi har. Vi tar fortfarande inte emot några drop in-patienter utan hänvisar dem via telefon. Nu följer vi händelseutvecklingarna under helgen och tar ett nytt beslut på måndag, säger hon.

Lättakuten på Närhälsan i Landvetter är avstängd.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vidtar försiktighetsåtgärder

Stina Tärning menar att man på Närhälsans vårdcentral i Landvetter har ett extra öga öppet med anledning av närheten till flygplatsen.

– Av den anledningen kan vi potentiellt få fler patienter eller personer som varit ute och rest nyligen, säger hon.

Hon betonar dock att vårdcentralen har full bemanning och öppet som vanligt, med undantag för drop in-patienterna.

Även andra vårdcentraler i Göteborgsområdet har vidtagit samma åtgärder även om man inte haft några misstänkt fall.

– Jag vill inte att patienter som är riskerade att bli smittade ska gå rakt in på vårdcentralen och sätta sig i väntrumet med andra personer, säger Stina Tärning och fortsätter:

– Det är inte konstigt om den utveckligen fortsätter, att vi från vårdens sida försöker begränsa möjligheten för folk att ofiltrerat gå rakt på vårdcentraler.

ENKÄT: Är du orolig över coronaviruset?

”Ja, jag lite orolig. Jag hoppas inte att det sprider sig alltför mycket. Men det enda vi kan göra är att hålla handhygienen extra noga. Men vi vet ju att det inte finns tillräckligt med resurser om det skulle sprida sig som det har gjort i Kina till exempel.” Eva Milevska, 37, ekonomi, Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
”Nej, inte alls. Faktiskt inte. Det har säkert sin roll i att det finns en risk, men jag litar på det svenska sjukvårdssystemet dödligheten verkar vara en procent utanför Kina, den vanliga influensan har väl en högre dödlighet i stort sett.” Peter Kurzwelly, 31, IT och tech, Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
”Nej, det är jag inte. Kanske det att man hört att vi kanske inte har resurserna inom sjukvården om det skulle hända någonting. Men för egen del är jag inte det. Jag vet liksom inte … Det är mest sjuka människor som ska vara oroliga, men vi vanliga som är normalfriska är nog inte i farozonen på samma sätt. Det känns så.” Cathrine Önesand, 50, ekonomi, Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON


Under onsdagen hölls presskonferens om ett rapporterat fall av coronaviruset i Göteborg.

Folkhälsomyndigheten: God beredskap för coronavirus

Därför har risknivån i Sverige höjts: ”Osäkerhet”.

Enkät: ”Frågan är när coronaviruset kommer”

Vi frågade folk på stan om vad de tänker om coronaviruset.

Se senaste avsnittet av Bara Nyheter här:

Sex stora nyheter sammanställda i ett nyhetsprogram.