Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre döda efter svärdattack på skola

Anton Lundin Pettersson, 21, misstänks för skolmorden i Trollhättan.
Foto: Privat
Anton Lundin Pettersson, 21, tog sig maskerad in på Kronans skola.
Foto: Privat
Stefan Löfven anlände till skolan under torsdagseftermiddagen.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Här slår polisen till mot misstänkte Anton Lundin Petterssons bostad.
Foto: Jonathan Berntsson
Polisen kom ut från bostaden med ett antal väskor.
Foto: Jonathan Berntsson
Larmet kom strax efter klockan tio på torsdagen.
Foto: Stig Hedström/TT
Anton Lundin Pettersson ska ha tagit sig in i skolan och knivskurit flera personer.
Foto: Stig Hedström/TT
Anton Lundin Pettersson sköts av polis på platsen.
Foto: Bjorn Larsson Rosvall
Thomas Fuxborg på polisen.
Foto: Expressen tv
Foto: Läsarbild
"Det är kaos på platsen", säger fotografen Sebastian LaMotte som var tidigt på platsen.
Foto: Läsarbild
Många människor samlades snabbt utanför skolan.
1 / 13

Tre människor är döda och ytterligare två kämpar för sina liv efter den blodiga svärdattacken mot en skola i Trollhättan. Anton Lundin Pettersson, 21, misstänks för skolmorden, och ska på internet ha postat nazistglorifierande filmer och bilder.

– En svart dag för hela Sverige, säger statsminister Stefan Löfven (S).

DETTA HAR HÄNT:
# Anton Lundin Pettersson, 21, tog sig maskerad in på Kronans skola i Trollhättan. Han misstänks sedan ha gått till attack och skjutits till döds av polis.
# En 20-årig man och en 17-årig pojke har avlidit av sina skador, enligt polisen. Utöver det är två offer svårt skadade: En elev och en vuxen man.
# Polisen har gjort "intressanta" fynd vid husrannsakan hos gärningsmannen.
# Misstänkte mördaren Anton Lundin Pettersson uppges ha haft högerextrema sympatier.
# Statsminister Stefan Löfven: "En svart dag för Sverige"

UPPDATERAD: 21.22


Klädd i en svart dräkt, med mask för ansiktet och beväpnad med ett svärd, klev Anton Lundin Pettersson på torsdagsförmiddagen in på högstadieskolan Kronan i Trollhättan. 21-åringen misstänks sedan ha gått till brutal attack mot både elever och lärare, innan han själv sköts av polis.

Nu är tre människor, inklusive den misstänkte mördaren, döda och ytterligare två människor kämpar på sjukhuset för sina liv.

Statsminister Stefan Löfven (S) har begett sig till Trollhättan efter attacken. Vid en presskonferens vänder han sig direkt till Sveriges barn.

– Jag gör och kommer att göra allt i min makt för att ni ska känna er trygga när ni går till skolan, säger han och kallar attacken "det som aldrig får ske".

– Det här berör oss alla, alla som sänder barn och barnbarn till skolan, eller jobbar där själva.

Löfven utlovar stöd från myndigheter till alla drabbade och tackar polisen. Efter sitt tal säger Löfven att han blev djupt berörd när han fick höra om skolattacken. Det var viktigt för honom att snabbt åka till Trollhättan för att visa sitt stöd, eftersom skolan ska vara en trygg och säker plats.
– Jag känner en stor sorg och det är en svart dag för hela Sverige, säger han till Expressen på plats.

Alla anhöriga är enligt polisen underrättade. Polis finns fortfarande på sjukhuset eftersom det är många oroliga som har sökt sig till dit för att ställa frågor.

Utanför Kronans skola tänds ljus till minne av de dödade. Två flickor, åtta och tio år, kommer tillbaka till skolan med sin mamma på torsdagskvällen för att tända ljus.
– Vår lärare har blivit dödad, han var omtyckt av alla, säger en av flickorna till TT.

Enligt uppgifter till Expressen ska Anton Lundin Pettersson ha uttryckt sympati för högerextrema åsikter och publicerat videoklipp som glorifierar nazismen på nätet.

Motivet är inte känt men polisen utreder ett möjligt politiskt motiv, enligt Expo som också skriver att den misstänkte gärningsmannen uttryckt högerextrema eller främlingsfientliga åsikter.

Säpo hjälper polisen med utredningen efter skolattacken, enligt DN. Polisen har sagt att man gjort "intressanta" fynd i mannens bostad, utan att gå in på detaljer. Eftersom den misstänkte gärningsmannen dödats har polis tagit över förundersökningen från åklagare, meddelar Åklagarmyndigheten.
– Vi har gjort husrannsakan i gärningsmannens bostad, vi har hittat saker där som är intressanta men vi går inte in på vad det är, säger Thord Haraldsson på polisens rotel för grova brott, och fortsätter:
– Gärningsmannen var inte känd av polisen sedan tidigare.


"Jättelugn och tillbakadragen"

Lundin Pettersson ska ha haft ett stort intresse för dataspel och musik, vilket han också skrivit om på Facebook och andra sociala medier.
Hans inblandning förvånar de som känner honom.

– Han är jättelugn och tillbakadragen. Om detta stämmer är det en fruktansvärd chock för mig. Det kan inte vara sant, säger en av Anton Lundin Petterssons arbetskamrater.

Under eftermiddagen uppgavs att gärningsmannen hade poserat på bild med två elever innan han utförde våldsdådet. En elev som Aftonbladet talat med lämnade klassrummet för att hämta en penna och fick då syn på mannen som stod med två elever. Hon tog en bild, som cirkulerat på sociala medier.

– Han spelade konstig musik och sa inte ett ord. De var hemsk musik, typ Halloween-musik, säger hon till Aftonbladet.

Enligt eleven ska en lärare ha ifrågasatt vad mannen håller på med, berättar hon för Aftonbladet.

– Han bara nickade, sedan högg han kniven i lärarens höger sida. Det sista jag hörde honom säga var "ring ambulans".
Eleven fortsätter:

– Jag var fruktansvärt rädd. Jag har så ont i magen, det är så hemskt det här, säger eleven till Aftonbladet.

Flera medier har talat med Sara som för tidningen beskriver hur de först trodde att de rörde sig om ett skämt. Då gick mannen till attack.

– Jag kastade mig fram mot dörren och låste den, sedan ringde jag polisen. Många började gråta, säger hon till DN.se.

Hon berättar att klassen satt inlåsta i klassrummet i cirka en timme.

– Det var helt overkligt, säger hon.

Våldsdådet skedde strax efter klockan 10 på torsdagsförmiddagen. Anton Lundin Pettersson hade då tagit sig in maskerad på Kronans skola i Trollhättan. Bilden som publicerats från tillfället visar att han bland annat var iklädd en hjälm, som påminner om en tysk stridshjälm från andra världskriget.

– Han attackerar en lärare med kniv och tar sig sedan in i byggnaden och attackerar en av de nu avlidna, han letar systematiskt vidare, vi kan följa blodspår genom byggnaderna. Han gick till ett klassrum och knackade på och stack ner en elev. Det händer i två olika klassrum och en av eleverna är avliden, säger Thord Haraldsson vid polisen.

Anton Lundin Pettersson hade enligt vittnesuppgifter bland annat med sig ett svärd och polis bekräftade under presskonferensen att det fanns flera vapen.
– Det rör sig om kraftiga stickvapen och det rör sig om fler än ett, säger Thord Haraldsson.

Förutom gärningsmannen dödades en anställd vid skolan och en ungdom och ytterligare två personer är svårt skadade. Enligt uppgifter till GT ska en lärare, för att skydda sina elever i klassrummet, ha barrikaderat sig framför dörren för att ingen skulle komma in.

Polisen uppger om de som dödades och skadades:

– Det var tillfälliga offer. Den första som attackeras är en lärare utanför skolan och de andra personer är personer som han har träffat på i skolan, säger Thord Haraldsson.

Område avspärrat

I närheten av gärningsmannens lägenhet var ett område avspärrat under eftermiddagen. Ett par hundra meter från bostaden finns två skolor. Där har eleverna under dagen hållits inomhus och fått information från rektorerna.

Bostaden ligger flera kilometer ifrån Kronan där attacken skedde. Boende i området där polisen har slagit till mot en adress är skakade. Området beskrivs som lugnt där allt från pensionärer till barnfamiljer bor.

– Jag förstår att något sådant här kan hända. Det är lugnt område, säger en chockad granne.

En närliggande gymnasieskola, Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan, har haft ytterdörrarna låsta med anledning av våldsdådet.

– Vi inväntar vidare instruktioner från skolledning som har krisarbetet på gång, säger Ylva Dahl, en av rektorerna på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan.
Trollhättans kommun har även aktiverat sin krisgrupp.

"Ambulans körde rakt in i skolväggen"

Situationen var kaotisk på platsen strax efter händelsen, enligt flera vittnen. TTELA:s fotograf Stefan Bennhage kom till platsen en dryg halvtimme efter larmet, rapporterar TT.

– Det var fullständigt kaos. Hundratals människor fanns utmed huvudgatan som går igenom statsdelen Kronogården. Folk grät och försökte springa in bakom avspärrningarna, så polis och vakter hade fullt upp, säger han till TT.

Det var ett stort antal ambulanser och polisbilar på plats.

– En ambulans hann inte få stopp och körde rakt in i skolväggen.
Stefan Bennhage såg en elev lastas in i ambulans. Medan han var där åkt två ambulanser från platsen i full fart.

– När jag åkte från platsen kom det fortfarande ambulanser dit, säger han.

"Väldigt sorgligt"

Fahimeh Nordborg (V), förste vice ordförande i utbildningsnämnden i Trollhättan, säger att det varit problem på skolan tidigare.

– Det är väldigt, väldigt, väldigt allvarligt. Väldigt sorgligt framför allt. Att det händer så är faktiskt väldigt allvarligt, säger hon.

– Nu vet jag att polisen var där och är på plats. Vi ser över själva skolan. Jag vet att det har varit problem i skolan tidigare också, säger Fahimeh Nordborg.
Skolverket konstaterar att dagens våldsdåd är en "ytterst ovanlig händelse", rapporterar TT.

– Vi på Skolverket tänker naturligtvis på anhöriga och närstående till de drabbade. Men det som hänt i Trollhättan är en ytterst ovanlig händelse. Svenska skolor har varit förskonade från den här typen av dåd, säger undervisningsråd Hugo Wester till TT.


LÄS MER: Svärdattacken på Kronans skola i Trollhättan – händelseförloppet

VET DU MER? TIPSA EXPRESSEN!

Vet du mer om händelsen? Är du på plats? Hör av dig till Expressen direkt!

Kontakta redaktionen på 71717@expressen.se eller skicka e-post, sms eller mms till 71717.

Mer detaljerad information om hur du kommer i kontakt med redaktionen hittar du här!

Har du nyhetstips kan du naturligtvis även ringa tipsnumret 020-22 22 20.