Motdemonstranter kastade stenar och benglaer mot polisen vid NMR:s demonstration i Göteborg.
Motdemonstranter kastade stenar och benglaer mot polisen vid NMR:s demonstration i Göteborg.

"En otrolig smärta, jag höll på att kräkas"

Publicerad

Poliser från hela landet var inkallade för att hålla höger- och vänsterextremister isär då nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg.

Mot maskerade motdemonstranter som kastade stenar med en specialtillverkad slunga hade de inte mycket att sätta emot.

– Jag fick en kraftig smärta och åkte ner i backen, säger en polisman från Stockholm som träffades av en sten från en av slungmännen.

Två polismän vittnar i utredningen om de våldsamma upploppen i Göteborg om den utsatthet och smärta de tunga stenarna orsakade. 

En polis fick en sten i bröstet, en annan slogs till gatan då han fick en stenprojektil, stor som en knytnäve, rakt i skrevet.

– Jag går med mina kolleger när jag helt plötsligt ser något två meter ifrån mig som kommer mot mig i midjehöjd och träffar mig rakt mellan benen. Jag åker i backen och får hjälp upp av två kolleger. Jag skriker att jag ska fortsätta och vill inte gå ifrån kollegerna, säger en av polismännen i förhör och berättar att han trots smärtan fortsatte arbetet. 

– Smärtan gick upp i magen och höll i sig i några dagar. Jag kan fortfarande vara lite öm i vänster testikel. En otrolig smärta, jag höll på att kräkas.

Nordiska Motståndsrörelsen NMR möttes av protester när de demonstrerade i Göteborg.Foto: NORA LOREK

Bedövad hörsel i flera dagar

Andra poliser berättar om hur de många knallskotten bedövade deras hörsel i flera timmar, ibland dagar. Vänsterextremister och våldsamma motdemonstranter kastade knallskott både mot poliser och mot polishästar under upploppen.

En polisman berättar hur han fick ta emot 4-5 knallskott, så kallade Bangers mot huvudet:

– Flera av knallskotten small av bara centimeter ifrån mina öron. Det resulterade i att det tjöt i öronen och jag blev lomhörd efteråt, framför allt i vänster öra då min öronsnäcka inte täppte igen ljudet på ett bra sätt. Några dagar efter kommenderingen upplever jag att min hörsel har återgått till normal "drift".

 

LÄS MER: Sex frågor och svar om Nordiska Motståndsrörelsen

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER