Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"En otrolig smärta, jag höll på att kräkas"

Motdemonstranter kastade stenar och benglaer mot polisen vid NMR:s demonstration i Göteborg.

Poliser från hela landet var inkallade för att hålla höger- och vänsterextremister isär då nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Göteborg.

Mot maskerade motdemonstranter som kastade stenar med en specialtillverkad slunga hade de inte mycket att sätta emot.

– Jag fick en kraftig smärta och åkte ner i backen, säger en polisman från Stockholm som träffades av en sten från en av slungmännen.

Två polismän vittnar i utredningen om de våldsamma upploppen i Göteborg om den utsatthet och smärta de tunga stenarna orsakade. 

En polis fick en sten i bröstet, en annan slogs till gatan då han fick en stenprojektil, stor som en knytnäve, rakt i skrevet.

– Jag går med mina kolleger när jag helt plötsligt ser något två meter ifrån mig som kommer mot mig i midjehöjd och träffar mig rakt mellan benen. Jag åker i backen och får hjälp upp av två kolleger. Jag skriker att jag ska fortsätta och vill inte gå ifrån kollegerna, säger en av polismännen i förhör och berättar att han trots smärtan fortsatte arbetet. 

– Smärtan gick upp i magen och höll i sig i några dagar. Jag kan fortfarande vara lite öm i vänster testikel. En otrolig smärta, jag höll på att kräkas.

Nordiska Motståndsrörelsen NMR möttes av protester när de demonstrerade i Göteborg. Foto: NORA LOREK

Bedövad hörsel i flera dagar

Andra poliser berättar om hur de många knallskotten bedövade deras hörsel i flera timmar, ibland dagar. Vänsterextremister och våldsamma motdemonstranter kastade knallskott både mot poliser och mot polishästar under upploppen.

En polisman berättar hur han fick ta emot 4-5 knallskott, så kallade Bangers mot huvudet:

– Flera av knallskotten small av bara centimeter ifrån mina öron. Det resulterade i att det tjöt i öronen och jag blev lomhörd efteråt, framför allt i vänster öra då min öronsnäcka inte täppte igen ljudet på ett bra sätt. Några dagar efter kommenderingen upplever jag att min hörsel har återgått till normal "drift".

 

LÄS MER: Sex frågor och svar om Nordiska Motståndsrörelsen

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!