Borås tingsrätt. En oenig hovrätt fastställer nu tingsrätten friande dom mot 16-åringen. Foto: PER WISSING
Borås tingsrätt. En oenig hovrätt fastställer nu tingsrätten friande dom mot 16-åringen. Foto: PER WISSING

En oenig hovrätt friar 16-åring från knivdåd

Publicerad

En oenig hovrätt fastställer Borås tingsrätts friande dom mot en 16-åring som åtalats för att ha knivhuggit en 14-årig skolelev i låret.

16-åringen hade i ett inledande skede pekats ut av den 14-årige pojken. 

Den äldre pojken nekade till anklagelserna och hävdade att 14-åringen skadat sig själv. 

Under tingsrättsförhandlingarna ändrade båda pojkarna sina uppgifter och förklarade att en tredje person knivhuggit 14-åringen.

Tingsrätten litade inte helt på de uppgifterna men ansåg heller inte att de kunde lämnas utan avseende och friade 16-åringen från anklagelserna om grov misshandel.

Två ledamöter skiljaktiga i hovrätten

I hovrättens beslut – där två ledamöter var skiljaktiga – ansluter sig hovrätten till tingsrättens bedömning och fastställer därmed den friande domen.

De två nämndemän som var skiljaktiga anser att 14-åringens uppgifter i polisförhör och vittnenas redogörelser bör ligga till grund för bedömningen – inte vad som sades under rättegången. 

De anser att 16-åringen bör dömas till ungdomsvård för grov misshandel.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER