Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stort resetapp för Västtrafik 2020

I november införde västtrafik en ny funktion på hemsidan där resenärer själva kan gå in och rapportera trängsel.
”Det har varit ett tufft år”, säger Västtrafiks vd Lars Backström.
Foto: EDDIE LÖTHMAN / VÄSTTRAFIK
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Det blev ett stort resetapp för Västtrafik under 2020 jämfört med året innan.

Antalet resor minskade med 31 procent.

– Det har varit ett tufft år och även i år kommer pandemin ha betydande negativ påverkan på vår verksamhet, säger Västtrafiks vd Lars Backström.

Under 2020 gjordes 246 miljoner resor med Västtrafik, jämfört med 355 miljoner året innan är det en minskning med 31 procent.

– Det har varit ett tufft år och även i år kommer pandemin ha betydande negativ påverkan på vår verksamhet. Men vi har goda förhoppningar om att resenärerna på sikt återvänder till kollektivtrafiken när pandemin klingar av, säger Lars Backström, vd på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Tågresorna minskar mest

Av Västtrafiks olika färdmedel var det antalet tågresor som minskat mest, med 34 procent. Siffrorna presenteras i Västtrafiks årsrapport och är en sammanställning av resandestatistik från dels automatiska kundräkningssystem som sitter i dörrarna på en del av Västtrafiks fordon, samt antal köpta biljetter och data från manuell räkning av förare och annan personal.

– Att tappa marknadsandelar till privatbilismen är på sikt förödande för våra gemensamma hållbarhetsmål. Istället behöver vi hitta lösningar som tar samhället starkare ur krisen och skyndar på omställningen, säger Lars Backström.

Under 2021 genomförs flera satsningar för att få fler att gå och cykla, men även för att stärka kollektivtrafiken, skriver Västtrafik i pressmeddelandet. 


SE MER: Munskydd delas inte ut – trots rekommendationen 

I början av januari införde Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken.

Följ med ombord på Göteborgs nya spårvagn

I september började den nya modellen rulla på spåren i Göteborg. Här är Göteborgs nya spårvagn.