"En läkare på 18 000 elever är förskräckligt"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Carina Liljesand (KD) vill göra en rejäl insats för Göteborgs unga. Men det är inget vallöfte.
Redan före valet vill hon tillsätta en ungdomspolitisk grupp i Göteborgs kommun.
Elevhälsovården är en av dina hjärtefrågor. Är det verkligen så illa ställt med elevhälsan som du beskriver?
- Ja. Jag kan ta ett exempel. I stadsdelen Kortedala kan man en läkare på 18 000 elever när normen är 5 000. Det tycker jag är förskräckligt. Och vi har flera stadsdelar som ligger på 15 000 elever per läkare. Det tycker jag är väldigt illa.

Vad vill du göra för alla unga i Göteborg?
- Det behövs ett brett perspektiv på ungdomars situation i Göteborg. Det handlar inte bara om inflytande och makt utan om allt ifrån utbildning och arbete till hälsa, fritid och kultur. Därför kommer jag att föreslå att vi tillsätter ett ungdomspolitisk grupp i Göteborgs kommun som jobbar med frågan.

Är det ett vallöfte?
- Nej. Jag lägger ett yrkande i Kommunstyrelsen redan nu och hoppas att majoriteten säger ja. Socialdemokraterna pratar ju så mycket om barnperspektivet att de måste ta det här på allvar.

Du slåss stenhårt för barn och ungas rätt att må bra, och familjens fria val. Men förutsätter inte det kunniga och kloka föräldrar?

- Föräldrarna har större kunskaper än vad många politiker tror. Och att pussla ihop sin vardag är familjen suverän på. Vårdnadsbidraget är bra för att det visar en generositet mot de föräldrar som det skulle vara bra för i tricksandet.

Men visst finns det situationer där samhället måste gå in och stödja eller rentav ta över?

- Men det gör vi ju redan. I dag kan vi tidigt se i vilka familjer det finns föräldrarna inte riktigt klara av att vara föräldrar. Men sekretessen kan skapa vattentäta skott mellan olika verksamheter och där måste man arbeta med en större samverkan för att komma åt den problematiken.

Vad har den styrande minoriteten varit sämst på under de fyra åren?

- Förskolan. Överfulla dagis. För många barn - grupper på 20-25 barn - i för dåliga lokaler med för få vuxna. När treåringar får stå i kö för att gå på toaletten i dessa "fabriker" är det något som är fel.

Vad har de varit bäst på?

- Att de satt hemlöshetsfrågan i fokus på ett sätt de inte gjorde under förra mandatperioden. De har kommit så långt att de anser att att varje hemlös är ett misslyckande. Det är hedervärt.

Vad skiljer ditt part från Moderaterna, Folkpartiet och Centern?

- I valfrihetsfrågan går vi hela vägen. Det finns ingen ålder där du sluta att välja själv. Det gäller även familjepolitiken.
- Sedan sätter vi är sätter välfärden och omsorgen högre på vår agenda. Det är viktigare än skattesänkningar.

I vilka frågor ligger du närmare Socialdemokraterna och Miljöpartiet?

- I socialpolitiken ligger vi väldigt nära socialdemokraterna. Jag ser oss som ett socialt ansvarstagande parti i mitten.

Vad vill KD göra åt bostadsbristen i Göteborg?

- Det ett jätteproblem och självklart måste vi bygga mer bostäder, men vi Kristdemokrater har inte sagt någon siffra. Det viktiga är att hela bygg- och planprocessen förenklas och att fler byggbolag kommer in produktionen. Men det gäller att också bygga rätt på rätt ställen i staden

Du värnar hyresrätten mer än dina allianskamrater. Varför?

- Därför att det finns tillfällen i livet när hyresrätten är det bästa sättet att bo och att det finns många där hyresrätten är det optimala boendet.

Många av din motioner är enkla idéer hur staden ska blir trevligare: koppeltvång för hundar, humorhus på Liseberg, förenkla för fritidsfiskarna i City, bättre skyltning. Förklara hur du tänker.

- Jag är socialpolitiker och det är gan-ska tungt med den typen av frågor så är viktigt att balansera och visa de vanliga tankarna som den vanliga göteborgaren faktiskt har. Och jag tycker att sportfiske i city är en bra motion.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER