En kvinna i Göteborg har fått mässlingen

Publicerad

Det europeiska utbrottet av virussjukdomen mässlingen har nått Göteborg.

Nu varnar smittskyddsenheten i Västra Götaland för den farliga infektionssjukdomen.

– Det är en av världens mest smittsamma infektionssjukdomar. Det kan räcka att man går i samma rum som någon som har mässling så smittas man, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare.

Enligt Ekot har ett fall av mässlingen konstaterats i Göteborg. En ovaccinerad kvinna som varit i Tyskland smittades under sin resa. Nu varnar regionen för vad som beskrivs som en av världens mest smittsamma sjukdomar.

– I de allra flesta fall går det mycket bra. Men samtidigt om man backar några steg och ser vilka skador detta kan ge, så är det mycket farlig sjukdom, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

2013 dog 145 000 människor i världen av mässling enligt WHO och en av 4000 drabbade i västvärlden avlider. Dessutom drabbas en av 1000 smittade av svåra hjärnskador.

Fallet i Göteborg är det första i Sverige efter det större utbrott av mässling som skakat Europa. Sedan början av 2014 har 22 000 fall rapporterats i Europa.

Bästa skyddet är enligt smittskyddsläkaren att vaccinera sig.

– För barn som är födda 2010 har vi en vaccinationstäckning på 98.5 procent. Men vi har samtidigt en hel del grupper som inte är vaccinerade, säger Leif Dotevall.

"Blev aldrig sjuka"

Bland de ovaccinerade finns bland annat barn som ännu inte är 18 månader gamla, nyanlända invånare, personer som på grund av sjukdom inte kan ta sprutan, samt andra människor som av olika anledningar valt att inte ta sprutorna.

– Sedan finns en grupp vuxna som föddes i slutet av 60-talet och början på 70-talet som aldrig blev sjuka och då vaccination var en ickefråga. Alla som är ovaccinerade löper en risk att bli sjuka – men också att smitta andra, säger Leif Dotevall.

Viktigt att vaccinera

Sprutorna tas vanligtvis först vid 18 månaders ålder och sedan en andra gång vid femårsåldern. Smittskyddsläkaren råder föräldrar som ska ut och resa med sina barn att rådgöra med sin barnavårdscentral om vaccination från nio månaders ålder.

– Alla vacciner kan ha biverkningar. Men i förhållande till risken med den här sjukdomen är de av ytterst ringa art och ytterst sällan man ser några problem, säger Leif Dotevall och fortsätter:

– Det finns grupper som ibland glömmer hur svår sjukdomen är och då kan det komma en diskussion om vaccinet. Men samtidigt är det så att fler under fem år i världen dör av mässling än av bilolyckor.

Johan Sköld
Johan Sköld

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER