Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En hotfull stämning - och censur

GT:s fotograf stoppades. Trots att Kortedala torg är en allmän plats där alla människor får fotografera blir GT:s fotograf stoppad av arrangörerna när han ska fotografera utanför Kortedala Forum där TUFFs konferens äger rum.
Foto: Jan Wiriden

GÖTEBORG. Hotfull stämning utanför, censur innanför. Reglerna var hårda när GT till slut fick tillträde till konferensen där homohataren Bilal Philips föreläste.  

- Inga mobiltelefoner, inga fotografier, ingen inspelning, ingen filmning, förklarar mötesarrangören Amanj Aziz när GT slutligen får komma in på mötet.

Trots att Kortedala torg är en allmän plats där alla människor får fotografera blir GT:s fotograf stoppad när han ska fotografera utanför Kortedala Forum där TUFFs konferens äger rum.

 -  Visa mig dina bilder, du har ingen rätt att fotografera här, säger en av arrangörerna.

Halvmåne

 Flera av hans medarrangörer ansluter och ställer sig i en halvmåne kring mig och fotografen Jan Wiridén. Stämning är hätsk. Vi blir överösta med uppmaningar om vad vi får och inte får göra, och peppras med frågor kring vad vi gör på arrangemanget.

 -  Jag vill lyssna på Bilal Philips, förklarar jag.

Svårt att komma in

 Men det är svårt att komma in på konferensen. Först när jag har förklarat flera gånger att jag har anmält mig via TUFFs internet-sida blir jag insläppt.

 -  Men inte han! Inga män, och inga fotografer, säger Amanj Aziz.

 Bilal Phillips har bland annat gjort sig känd som homohatare, då han under flera tillfällen uttryckt sina åsikter om att bögar och flator borde straffas med döden. Han är inbjuden till Göteborg för att föreläsa om hur svenska muslimer ska kämpa mot islamofobi. Trots det verkar Amanj Aziz och hans medarrangörer inte uppskatta att media uppmärksammar konferensen.

Ingen mobil

 Så fort funktionärerna, som bär neongula västar utanpå sina kläder, ser mig plocka upp min mobiltelefon får jag flera klappar på vardera axeln.

 -  Inga mobiltelefoner här inne! Och du får inte fotografera. Eller spela in ljud.

 Får jag anteckna, då?

 -  Nej, inga anteckningar!

 Jag måste väl få anteckna vad mister Philips säger?

 -  Ja, jo, du får anteckna, förresten.

Spelar spel

 Vid en närmare observation av konferensdeltagarna, unga kvinnor med hijaber i regnbågens alla färger, och ett fåtal iförda niqab, upptäcker jag att flera av dem sitter och smsar eller spelar spel. Kvinnan som kom med tillsägelsen om min mobiltelefon byter plats och sätter sig bredvid mig. Sedan tar hon upp sin iPhone och börjar spela Farmville. Tydligen var det bara för mig som mobilförbudet gällde.

Får ställa frågor

 I slutet av sammankomsten får konferensdeltagarna ställa frågor till Bilal Philips genom att skriva ner dem på lappar. Lapparna samlas in av arrangörerna, som läser igenom dem innan de bestämmer vilka frågor som ska ställas till Bilal Philips.

 Jag skriver ner tre frågor. Bara en tas upp.

 -  Vi besvarar inte frågor som inte handlar om islamofobi, förklarar mötets moderator efter frågestunden.

Fick inte svar

 Trots det fick jag inte svar på mina frågor om vad som är värst, homofobi eller islamofobi. Inte heller fick jag veta huruvida alla människor är lika inför gud.

 Jag har en besk smak i munnen när jag går från konferensen. Både mina, och flera av de andra kvinnornas frågor censurerades.

 Dessutom har Philips förklarat för mötesdeltagarna att de inte kan arbeta som lärare i Sverige.

Bara muslimska barn

 -  Ni får bara undervisa muslimska barn. Pojkar får ni dessutom bara undervisa fram tills dess att de kommer in i puberteten, säger Bilal Philips.

 När han fick frågan om huruvida Sverige är ett land med utbredd islamofobi skrattar han högt.

 -  Självklart är svenskarna islamofober. Annars skulle jag ju inte ha varit här, säger Bilal Philips.