Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En gripen och 17 omhändertagna

Spänt läge även på Järntorget.

Ett stort antal ungdomar samlades tidigare i dag utanför Framtidsgymnasiet. Detta efter att elever hade uppmanats via ett Facebook-konto.

Stämningen på Långgatorna utanför skolan var stundtals hetsig och raketer avfyrades i och kring folksamlingen.

– Totalt är sjutton personer omhändertagna av polisen och en är gripen för framkallande av fara för annan, säger Ulla Brehm, polisens presstalesman.

Klockan halv fyra uppger polisens presstalesman för GT.se att situationen lugnat ner sig betydligt. Under dagen har 17 personer omhändertagits och en person gripits.

– De har omhändertagits enligt polislagens 13 paragraf för att ha stört den allmänna ordningen. En person är gripen för framkallande av fara för annan efter att ha kastat in ett knallskott i en folksamling, säger hon.

Alla ingripanden har gjorts i närheten av Järntorget.

GT:s reporter, Maya Dahlén Persson, var på plats vid Framtidsgymnasiet i Linnéstaden i Göteborg. Hon rapporterade vid klockan kvart över tre om en stundtals hetsig stämning.

– Det är runt 70 ungdomar kvar kring skolan och stundtals så blir det lite hetsigt, säger hon.

Flera är maskerade

Flera av ungdomarna var maskerade och många verkade vara yngre än majoriteten av de som deltog i går. Samtidigt som en tjej fördes i väg framför GT:s reporter upprepade en av poliserna till sin kollega att: "Hon är bara 13 år".

GT:s reporter såg flera omhändertaganden. Bland annat en kille som fördes i väg i polisens piketbuss.

– En annan kille lades ner på marken men jag tror att han släpptes, säger Maya Dahlén Persson.

Gick på fotograf

Två maskerade tjejer konfronterade GT:s fotograf efter att han filmat när de smällde av en raket. De försökte stoppa honom från att filma och upprepade att han skulle ta bort filmen på dem.

TT rapporterade att flera fotografer blivit konfronterade och vid 14-tiden ska en mindre grupp försökt tända eld på en svensk flagga, men misslyckats.

En kvinnlig anställd berättade för TT att en grupp försökte storma handikappingången till ett tidigare polishus i Linnéstaden. Där arbetar ett 70-tal tjänstemän på stadsdelsförvaltningens och av säkerhetsskäl beslutades det att låsa lokalerna.

– Vi kan inte gå ut. Vi är inlåsta, säger den anställda till TT.

Polisen har sedan i går utfärdat en särskild händelse och har haft möjlighet att snabbt kalla in mer resurser vid behov. GT:s reporter på plats rapporterade att polisen agerat lugnt. De verkade ha fått order om att ta det försiktigt för att inte hetsa upp stämningen.

Manifestation mot sexism

Men oroligheterna har även lett till motreaktioner. TT rapporterar att kampanjen "Vägra kallas hora" planerar för en manifestation i Göteborg i morgon. Via Facebook, flygblad och andra kanaler jobbar man för att få folk till Gustav Adolfs torg klockan 16.

En av kampanjens företrädare, Amer Mohammed Ali, var under dagen på plats i närheten av Framtidsgymnasiet.

– Hur man bekämpar sexism och hur man bekämpar horstämpeln handlar om hela samhällsstrukturen. Det är inte ens ett lagbrott i dag att kalla någon hora, säger han till TT.

– Den ekonomiska krisen och nedrustningen ökar oroligheterna i skolan och det är där man måste börja.

De omhändertagna är släppta

Efter gårdagens händelser i Göteborg har de 27 personer som omhändertogs släppts på fri fot. Den 17-åriga flickan som ryktats ligga bakom kränkningarna på Instagram greps i går och har förhörts av Västra Götalandspolisen.

– Hon misstänks för grovt förtal och är skäligen misstänkt. Hon är frigiven efter förhör men är fortfarande aktuell i utredningen, säger Ulla Brehm.

Flickan befinner sig på hemlig adress med anledning av den hotbild som funnits mot henne.

Anmälningarna strömmar in

Enligt polisen i Västra Götaland pågår det ett omfattande arbete med alla anmälningar som inkommit sedan i går. En man beväpnad med pistol ska ha setts och det är en av uppgifterna polisen jobbar med.

– Det kom in ett 50-tal anmälningar i går och det kommer fler i dag. Det gäller förtal, misshandel och olaga hot och vi måste sätta oss och gå igenom det här, säger Ulla Brehm.

Ulla Brehm uppger även att det kommer anmälningar från andra delar av länet, vilket även GT skrivit om tidigare.

– Det dyker upp tips från andra ställen i länet. Det här är ett fenomen på nätet och är inte geografiskt knutet till Göteborg. Borås och Ulricehamn är några orter som jag hört nu under förmiddagen men det är säkert fler, säger hon.

Polisen betonar att det är väldigt viktigt att de som är drabbade gör anmälningar.

Även Framtidsgymnasiet stängt

Framtidsgymnasiet som har samma ägare som Plusgymnasiet, Academedia, tvingades stänga skolan i morse. Meddelandet skickades ut till eleverna under morgonen.

– Framtidsgymnasiet har stängt för terminen, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia.

– Detta eftersom det i går startades en Facebookgrupp som uppmanade till att samla ungdomar på den skolan i dag, fortsätter hon.

Vid fyratiden på gårdagseftermiddagen beslutade Plusgymnasiet att hålla stängt under onsdagen. Beslutet togs efter samråd med polisen eftersom det var risk för fortsatt hetsig stämning.

Det kommer att finnas personal på skolorna under dagen. Poliser och väktare fanns även på Plusgymnasiet under förmiddagen för att säkerställa ordningen.

– Det är väldigt lugnt här utanför, säger Paula Hammerskog.

Beslut senast kl 16

Senast klockan 16 ska Plusgymnasiet ta beslut om hur man ska göra med resten av skolveckan.

– Vi vill öppna skolan så snart som möjligt eftersom vi tror att det bästa sättet att hantera det här är att folk får träffas och pratas med varandra. Men vi kommer naturligtvis att följa de råd vi får av polisen, säger Hammerskog.

Plusgymnasiet har planerad undervisning fram till fredag medan Framtidsgymnasiet skulle ha haft terminsavslutning i dag. Eleverna har i stället tvingats ta vinterlov en dag tidigare.

Nya konton

Anledningen till upploppet under gårdagen är ett Instagramkonto där unga tjejer hängts ut. Sexistiska och rasistiska kommentarer lades upp tillsammans med bilder som tagits från Facebook, Twitter och Instagram.

Enligt ett rykte skulle den 17-åriga flickan på Plusgymnasiet ligga bakom kontot. Hundratals ungdomar samlades utanför skolan och så småningom blev stämningen hotfull mot polis och allmänhet.

Sedan upploppet har nya konton på både Instagram och Facebook startats. Senast under onsdagsförmiddagen startades ett nytt Facebook-konto under liknande namn som det som var aktivt under gårdagen. Där uppmanas folk att "gilla" sidan för att kontoinnehavaren ska lägga upp nya bilder.