Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En gripen för juldagsmordet

Juldagsmordet i Biskopsgården kan vara på väg mot sin lösning. En ung man som redan i tonården dömdes för inblandning i ett uppmärksammat rånmord sitter nu anhållen.Foto: NORA LOREK

En man som i tonåren dömdes för inblandning i ett uppmärksammat rånmord misstänks ha skjutit ihjäl en yngling i Biskopsgården.

Det var under juldagens kvällen som en ung man hittades skjuten i en trappuppgång i södra delarna av Biskopsgården.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för mord, säger kammaråklagare Niklas Högdén om anhållandet.

Det var under juldagens kväll som polisen larmades till en trappuppgång i södra Biskopsgården där en ung man i tjugoårsåldern hittats skjuten. 

Den skottskadade fördes till Sahlgrenska universitetssjukhuset med allvarliga skador där han senare avled.

Redan dagen därpå hämtades en ung man in till förhör och delgavs misstanke om medhjälp till mordet. 

Den mannen häktades senare och sitter fortfarande häktad för medhjälp.

Som tonåring inblandad i brutalt rånmord

Under onsdagsmorgonen kunde polisen göra nya framsteg i utredningen. Då anhölls en person som polis och åklagare nu ser som huvudman. Det rör sig om ett namn som figurerat i utredningen under en längre tid, en ung man som redan i tonåren dömdes för inblandning i ett uppmärksammat rånmord. Han dömdes den gången för rån, grov misshandel och övergrepp i rättssak, medan en kamrat till honom dömdes för själva mordet.

Kammaråklagare Niklas Högdén begärde under onsdagseftermiddagen mannen häktad misstänkt för mord och grovt vapenbrott. 

Men han vill inte gå in mer i frågor om omständigheterna i målet eller vilka roller de olika personerna har.

– Det råder yppandeförbud i utredningen. Det är unga personer inblandade och det finns en hög risk för påverkan.

Har ni någon bild av bakgrunden till den här händelsen?

– Jag kan inte gå in på det. Den här utredningen kan pågå ett tag, säger Niklas Högdén.

GT har varit i kontakt med Hans Gaestadius som förordnats som offentlig försvarare åt den mordmisstänkte mannen, men han meddelar att han ännu inte varit i kontakt med sin klient.

Dödsskjutningen på juldagen var en av flera som inträffat i Göteborg under hösten och vintern. Polisen uteslöt inte heller att den kunde kopplas till de pågående gängstriderna i staden.

Stärkta misstankar

Redan morgonen efter mordet, under annandagen, hämtades en man in till förhör. Han delgavs senare misstanke om brott och häktades för inblandning i mordet.

Men bevisningen räckte den gången inte längre än till så kallad skälig misstanke, vilket är den lägre graden av misstanke.

Under onsdagen meddelade åklagaren Niklas Högdén Göteborgs tingsrätt att han anser att misstankarna mot den redan häktade personen stärkts. En förutsättning för att mannen ska kunna hållas häktad längre tid.

– Vår bild är att misstankarna mot honom nu har stärkts. Det rör medhjälp till mord, säger åklagaren Niklas Högdén.

GT har också sökt den redan häktade, misstänkte medhjälparens advokat Lars Salkola men hans sekreterare svarar att han är i förhandling hela dagen. 

Häktningsförhandlingen är planerad till torsdagen.