Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En gripen för bomb mot flyktingboende

En person har anhållits misstänkt för att ha planerat och försökt spränga en hemmagjord bomb vid Lilleby Camping i Torslanda, ett boende för flyktingar.Foto: Nora Lorek
Attentatet mot en vänsterlokal i centrala Göteborg i november inledde den serie händelser som ni säkerhetspolisen utreder. Dagen efter attentatet gick den häktade nazistledaren i täten för Nordiska motståndsrörelsens demonstration i StockhFoto: MARCUS WULCAN
Viktor Melin, sedan länge ledande medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Götebirg, sitter häktad i utredningen i den del som rör attentatet mot en vänsterlokal.Foto: EXPO

En person har anhållits misstänkt för att ha försökt utföra ett sprängattentat mot ett boende för flyktingar på Lilleby Camping i Torslanda i förra veckan.

Personen ingår i samma Säpo-ledda bombutredning i Göteborg som en nazistledare redan sitter häktad i.

Vilka eventuella kopplingar som finns mellan de misstänkta vill inte åklagaren Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål kommentera på onsdagen.

– Inga kommentarer om det.

Det var vid halv tio-tiden på onsdagsförmiddagen som en person anhölls i den stora utredningen som nu omfattar tre händelser med hemmagjorda sprängmedel. Två genomförda attentat, ett mot en vänsterlokal i Linnéstaden och ett mot ett flyktingboende i Järnbrott där en städare skadades allvarligt.

Misstanken mot den nu anhållne personen rör vad som framstår som ett misslyckat dåd. Personen misstänks för försök till allmänfarlig ödeläggelse vid Lilleby Camping i Torslanda och enligt en handling som lämnats in av åklagaren till tingsrätten inbegriper misstankarna planläggning av dådet under två månaders tid, från december till januari.

Utredningarna bedrivs av Säkerhetspolisen under ledning av åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål Mats Ljungqvist. Han vill inte kommentera någonting om huruvida den nu anhållne befinner sig i samma nazistmiljöer som den häktade nazistledaren Viktor Melin.

 

LÄS MER: Nazistledaren Viktor Melin greps för sprängdåd i Göteborg

Tre hos polisen

– Inga kommentarer alls om det. Jag vill inte säga någonting alls om det mer än vad som står i ansökan, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Finns det någon länk mellan de här personerna?

– Jag vill inte kommentera det alls. 

Det är den tredje personen som tagits in i den säpo-ledda utredningen om sprängdåden. För två veckor sedan häktades en lokalt ledande medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen för sprängattentatet mot en vänsterlokal i Linnéstaden i november. I förra veckan togs en medlem från samma organisation in till förhör, men släpptes.

Om den senare mannen är fortsatt misstänkt vill inte Mats Ljungqvist kommentera på onsdagen. Hans advokat Max Fredriksson valde inte heller han att ge några kommentarer tidigare i dag.

Benen bröts av i smällen

Det allvarligaste dådet inträffade kvällen den 5 januari då en städare, anställd av en underleverantör åt Migrationsverket, skadades allvarligt av en hemmagjord sprängladdning alldeles intill ett flyktingboende i Järnbrott. Han ska ha slängt sopor i en container då en påse med vad som föreföll vara skräp exploderade. 

Han fick splitterskador över hela kroppen och båda benen bröts av i explosionen. Mannen vårdas fortfarande på Sahlgrenska för sina skador. Den utredningen rubriceras som mordförsök.

– Det är fruktansvärt och jättetragiskt. Vi tänker naturligtvis på hans anhöriga. Vi har som arbetsgivare löpande kontakt med honom och hans familj, sa städarens chef tidigare i veckan.

Bomben kunde dödat

Om den sprängladdning som briserade utanför vänsterorganisationen Syndikalistiskt forums lokaler i Linnéstaden i november sa åklagaren Mats Ljungqvist tidigare i veckan: 

– När det gäller laddningen på Övre Husargatan så var den bomben tillräckligt kraftig för att allvarligt skadad eller till och med döda en person som befunnit sig i bombens närhet.

Den häktade nazistledaren nekar till brott och försökte tidigare i veckan få hovrätten att häva häktningsbeslutet. Men hovrätten lät under måndagen häktningen stå fast.

GT söker advokaten som förordnats för den anhållne misstänkt för attentatsförsöket i förra veckan.