EN ANNAN JONAS. I Åke Sandgrens svarta kärleksdrama "Den man älskar"spelar Jonas Karlsson en våldsman som nästa dödar sin sambo Lena, spelad av Sofia Ledarp. Foto: CHRISTER WAHLGREN
EN ANNAN JONAS. I Åke Sandgrens svarta kärleksdrama "Den man älskar"spelar Jonas Karlsson en våldsman som nästa dödar sin sambo Lena, spelad av Sofia Ledarp. Foto: CHRISTER WAHLGREN

En farlig man

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. I "Den mans älskar" spelar Jonas Karlsson hustrumisshandlare och våldsman.
- Det var väldigt svårt att göra och man får vara beredd på att det kommer reaktioner, men man måste göra den här sortens filmer, säger han.
- Annars är man ingen människa utan bara en lort - som Astrid Lindgren skrivit.
I Åke Sandgrens svarta triangeldrama ”Den man älskar” som har svensk biopremiär i kväll spelar Jonas Karlsson våldsverkaren Hannes. Han har sånär slagit ihjäl sin sambo Lena som spelas av Sofia Ledarp.
– Det är klart att det är en jätteutmaning och samtidigt lite läskigt att spela en sådan människa som Hannes, säger Jonas Karlsson.
– Men det är verkligen en av anledningarna till att jag håller på med det här jobbet; Att få pyssla med de här rollerna som är precis så här komplicerade.
Skådespelarna Sofia Ledarp, Rolf Lassgård och Jonas Karlsson gjorde mycket research och undersökande arbete inför filmen. Bland annat besökte de flera kvinnojourer och mansgrupper.

Tro på förändring

– Vi pratade om det grundläggande i att ska man tro på att en människa kan förändras, säger Jonas Karlsson.
När filmen börjar lever Hannes ex i ett nytt tryggt förhållande med en ny betydligt äldre man Alf, som spelas av Rolf Lassgård. Alf driver en fiskaffär. Hannes har avtjänat sitt straff och går i terapi.

En balansgång

– Det var en svår balansgång hur rollen Hannes skulle göras, säger Jonas Karlsson. Det får inte kantra – Hannes får inte bara vara gullig. Man ska känna att han är farlig för sig själv och andra.
Dramaturgin mellan de tre, Lena, ALf och Hannes, påminner inte så lite om ett kammarspel. Varje scen är som ett litet drama i sig.

Svåra att göra

– Alla scener var svåra att göra. Allihop. Ett sådant här manus, en sådan här berättelse är hela tiden full av enkla utvägar, säger Jonas Karlsson. Och vill man göra en riktigt viktig film måste man väja för de utvägarna.
Åke Lundgren
Åke Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER