Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”En familj kan spara tiotusentals kronor”

Hanna Olvenmark.
Foto: Johanna Jonsson / Portionen under tian

Jul- och nyårshelgerna har grävt djupa hål i plånboken för många, och än är det långt till löning.

Men det finns sätt att spara – till exempel genom att äta billigare.

– En familj kan spara tiotusentals kronor genom att ändra sina matvanor, säger Hanna Olvenmark, dietisten och hjärnan bakom plattformen ”Portionen under tian”.

Januari brukar ofta pekas ut som årets fattigaste månad, och av goda skäl. För många avslutades december med ett formidabelt köp- och festkalas, samtidigt som det dröjer många veckor innan nästa lön dimper in på kontot.

Svångremmen kan behöva spännas åt några hack, och kanske är det läge att skaffa sig nya – och billigare – matvanor i samma slag.

– Egentligen skulle jag vilja lyfta möjligheten att göra det alla dagar om året, inte bara i januari. Av ekonomiska skäl, men även av hälso- och miljöskäl. Alla de tre aspekterna är lika viktiga för mig.

Det säger Hanna Olvenmark, legitimerad dietist och grundare av ”Portionen Under Tian” – en nätsajt och ett Instagramkonto där hon delar med sig av klimatberäknade recept som kostar max tio kronor per portion.

Så äter du billigare

Hur maten påverkar ekonomin, och att dyr mat nödvändigtvis inte är det samma som bra mat, förstod Hanna redan som barn.

– Jag växte upp med skilda föräldrar som hade helt olika matvanor. Mamma var höginkomsttagare, men hade samtidigt inte mycket tid över till matlagning. Det blev mycket hämtmat och en hel del mat som hamnade i papperskorgen, berättar Hanna.

Pappan hade ett betydligt mindre matkonto.

– Han var mer återhållsam. Han lagade all mat själv, och även om den var billig var den samtidigt väldigt bra och god. Att lägga mycket pengar på mat behöver inte betyda att man äter bättre, det var något jag lärde mig tidigt.

Hur gör man då för att äta billigare? Hanna Olvenmark har flera tips: Att ta med matlåda, att frysa in storkok, att äta mer vegetariskt och att planera sina inköp bättre – bland annat för att undvika att slänga mat.

Hannas bästa tips för att sänka matkostnaderna

Ta med matlåda

Gör storkok och frys in

Släng mindre mat: Gå regelbundet igenom vad som behöver ätas upp i kylen

Planera matinköpen så att du minskar spontanhandling

Få in mer grönt på tallriken! Baljväxter, rotfrukter, grönsaker i säsong och frysta grönsaker är billigt, klimatsmart och hälsosamt 

Många beslut gör det svårt

Just planeringen kan dock vara en hög tröskel att ta sig över för många, tror Hanna. Att bestämma vad man ska ha till lunch och middag alla veckans dagar innebär trots allt väldigt många beslut.

– Många planerar jul- och nyårsmaten flera veckor i förväg, men vad vi ska äta under alla andra dagar är beslut som ofta fattas i sista stund. Att avsätta tid för att planera matveckan, och att gå igenom vad man har i kylen, gör stor skillnad.

Att veta varför man vill äta billigare – att ha ett konkret mål med sitt sparande – kan också vara till hjälp, menar Hanna Olvenmark.

– Ett år ville jag göra en långresa och hade det som mål. Ett annat år satte vi undan pengar för att kunna betala av vår stuga. En familj kan spara tiotusentals kronor genom att ändra sina matvanor, säger hon.


Fyra recept för under tio kronor

TOMAT OCH KOKOSGRYTA, 7 kronor/portionINGREDIENSER (4 portioner)• 1 st gul lök• 2 st vitlöksklyftor• 1 msk ingefära, riven• 2 msk gul curry• 1 msk tomatpuré• 0.5 tsk sambal oelek eller chili• 1 st grönsaksbuljongtärning• 5 dl svarta bönor, koktaalternativt 2 dl torkade svarta bönor som du själv blötlägger och kokar i förväg• 100 g grönkål, färsk eller fryst• 4 dl krossade tomater• 2 dl kokosmjölk• Olja att steka i• 4 portioner valfritt tillbehör tex. havreris eller naanbrödTILLAGNINGTina grönkålen om du använder fryst. Tillaga valfritt tillbehör, tex. havreris.Skala och finhacka lök och vitlök. Riv ingefäran fint. Stek i en stor panna på medelvärme i lite olja tills löken mjuknat, ca 3-5 min. Häll i curry, tomatpuré, sambal/chili och buljong. Fräs tillsammans med löken i ytterligare några minuter. Grovhacka grönkålen om den inte redan är i mindre bitar. Blanda i bönor och grönkål i pannan och stek ett par minuter innan du häller i de krossade tomaterna och kokosmjölken. Låt småputtra i ca 10-15 min. Smaka av med salt och svartpeppar.Servera grytan med valfritt tillbehör.
Foto: Portionen under tian
VEGETARISK LASAGNE, 10 kronor/portionINGREDIENSER (4 portioner)Lins- och tomatsås• 1 st gul lök• 2 dl röda linser, torkade• 4 dl krossade tomater• 3 dl vatten• 2 st morötter• 1 st grönsaksbuljongtärning• 1 msk tomatpuré• 1 st vitlöksklyftor• 1 msk örter ex. basilika/oregano/timjan• Salt & svartpeppar• Olja att steka iOstsås• 2.5 dl crème fraiche• 1 dl ost, riven• Salt & svartpeppar• 250 g lasagneplattor• 1 näve ost, rivenTILLAGNINGHacka gul lök fint. Värm olja i en kastrull, stek löken till den är blank.Skölj linserna i kallt vatten. Lägg över i kastrullen och slå på krossade tomater och vatten. Riv morötterna och lägg i. Tillsätt buljongtärning och tomatpuré. Låt koka under lock ca 10 min på medelsvag värme. Rör runt då och då.Sätt ugnen på 225 graderNär såsen kokat klart, späd ev med mer vatten. Såsen ska vara lite tjock och inte rinnig. Pressa i vitlöksklyftorna. Smaka av med salt och peppar och andra kryddor efter din smak.Gör en ostsås genom att värma upp crème fraîche i en kastrull och blanda i den rivna osten. Låt såsen bli varm så att osten smälter, ska dock ej koka. Salta och peppra.Smöra en ugnsfast form och lägg i ett lager tomatsås i botten. Varva med lasagneplattor, tomatsås, ostsås till alla lasagneplattor är slut. Avsluta med ett lager ostsås och strö gärna lite ost överst.Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Se till så att inte lasagnen blir bränd.Servera med en sallad.
Foto: Portionen under tian
TACOSOPPA MED ÄRTGUACCA, 9 kronor/portionINGREDIENSERSoppan• 2 st gul lök• 1 st vitlöksklyfta• 2 tsk spiskummin• 0.5 tsk sambal oelek• 8 dl krossade eller hela konserverade tomater• 1 st grönsaksbuljongtärning• 4 dl vatten• 5 dl kokta kidneybönoralternativt 2 dl torkade kidneybönor som du själv blötlägger och kokar i förväg• Olja att steka i• SaltÄrtguacca• 2.5 dl gröna ärtor, frysta• 1 st vitlöksklyfta• 0.5 dl solroskärnor• 2 msk raps-eller olivolja• 1 krm sambal oelek• 0.5 st citron, saften• SaltTILLAGNINGTina de gröna ärtorna.Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar. Stek på medelvärme i en stor kastrull tillsammans med spiskummin och sambal oelek tills löken mjuknat. Häll över tomaterna och tillsätt vatten och buljongtärning. Rör om och låt koka i ca 5 min. Tillsätt bönorna och låt dem bli varma. Mixa sedan soppan med en stavmixer eller blender. Smaka av med salt och peppar.Gör ärtguaccan:Mixa de tinade gröna ärtorna med vitlöken, solroskärnor, olja, sambal oelek och saften från citronen i en blender eller med en stavmixer till en slät röra. Smaka av med salt.Servera soppan med ärtguaccan och ev. lite bröd eller nachochips till.
Foto: Portionen under tian
KRÄMIG ÄRTPASTA MED VITA BÖNOR, 10 kronor/portionINGREDIENSER (4 portioner)• 1 st gul lök• 1 st vitlöksklyftor• 4 dl gröna ärtor, frysta• 3 dl stora vita bönor, koktaalternativt 1.2 dl torkade vita bönor som du blötlägger och kokar själv• 2 dl havregrädde• 1 st grönsaksbuljongtärning• 1 msk fryst basilika• 0.5 st citron, saft och skal• 75 g fetaost• 1 dl solroskärnor• 4 portioner pastaTILLAGNINGSkala och hacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i lite olja. Lägg i de gröna ärtorna och låt fräsa med på låg värme.Under tiden: Koka pastan och rosta solroskärnorna gyllene i en torr panna.Tillsätt vita bönor, havregrädde, basilika och buljong till lök-ärt blandningen och mixa med stavmixer eller i en blender tills det är en slät sås.Häll såsen över den nykokta pastan, riv i citronskal och pressa i lite citronsaft. Smaka av med salt och peppar. Om du vill ha lite sting i såsen är det gott att tillsätta lite sambal oelek.Servera med smulad fetaost och de rostade solroskärnorna.
Foto: Portionen under tian