En person har dött i Hagfors i natt. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se
En person har dött i Hagfors i natt. Foto: David Hårseth/Dagsmedia.se

Man död efter brand – flera bränder på samma adress

Publicerad
Uppdaterad

En man hittades död efter en lägenhetsbrand natten mot tisdagen och polisen har inlett en förundersökning om mord.

Det var den fjärde branden på samma adress sedan i början av december – och för bara några veckor sedan släpptes en man som satt häktad misstänkt för mordbrand vid en av dem. 

– Vi tittar naturligtvis på alla eventuella samband. Konstigt vore annars, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson.

Det var klockan 00.50 natten mot tisdag som larmet kom. Räddningstjänst från två brandstationer, ambulans och polis ryckte ut efter larm om att det kom svart rök från ett lägenhetshus i Hagfors i Värmland. 

Man hittad död i lägenheten

Väl framme på platsen påbörjade räddningstjänsten rökdykning och strax därefter anträffades en man i 55-årsåldern inne i en av lägenheterna i huset. Mannen visade sig vara avliden och hans anhöriga har underrättats.

– Han var livlös när vi kom in i lägenheten, säger Staffan Ågren, vid räddningstjänsten.

– Oklara omständigheter gjorde att jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Region Bergslagen inledde en förundersökning gällande mord, säger Jens auf der Heide.

Polisen mycket förtegen

Lägenhetsbranden är nu släckt men räddningstjänst och polis var på tidiga tisdagsmorgonen fortfarande kvar på platsen för att bevaka den. Vad som orsakat lägenhetsbranden är dock fortfarande oklart.

Polisen är mycket förtegen om vad som gjort att man nu väljer att starta en förundersökning gällande mord.

– Jag lämnar inga ytterligare detaljer i nuläget, säger Jens auf der Heide.

Adressen är bekant för polis och räddningstjänst.

– Vi har varit på larm på den adressen många gånger tidigare på grund av vårdslöshet" säger Staffan Ågren.

Tidigare bränder

Sedan i början av december har polisen ryckt ut fyra gånger på brandlarm från adressen, enligt presstalespersonen Stefan Dangardt. Något som Aftonbladet var först med att rapportera.

– Bara adressen i sig och historien gör att vi inte kan utesluta brott. Sedan i december finns det tre tidigare anmälningar, två om allmänfarlig vårdslöshet och en om mordbrand från den 26 januari. I det ärendet satt det en person häktad, men han släpptes senare. Åklagaren ansåg inte att det fanns tillräckliga bevis, säger Stefan Dangardt.

Är han intressant nu?

– Vi tittar naturligtvis på alla eventuella samband, konstigt vore annars. Men ingen är delgiven misstanke. 

Stefan Dangardt uppger att det sedan första januari 2017 kommit in tio liknande larm från Hagfors.

– Det är tio anmälningar om antingen mordbrand eller allmänfarlig vårdslöshet. Fem av dem kan jag inte se vilken adress det är på, men tre är på den här adressen. Så dagens är den fjärde, säger han.

Två lägenheter fick utrymmas

Lägenheten som brann är totalförstörd och ytterligare två lägenheter i fastigheten fick utrymmas, skriver NWT.se. 

Området runt huset är nu avspärrat och en teknisk undersökning kommer att genomföras när släckningsarbetet är klart och brandplatsen svalnat.

Det finns ännu ingen misstänkt för nattens brand.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER