Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En av tre västsvenskar ska handla julklappar på nätet

Många västsvenskar tänker köpa julklapparna på nätet i år.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Näthandeln ser ut att slå rekord i jul med anledning av den pågående coronapandemin. 

En av tre västsvenskar planerar att handla många julklappar på nätet enligt en ny undersökning från Kantar Sifo.

Näthandeln väntas i år för första gången gå om den fysiska handeln på grund av coronapandemin enligt en ny undersökning. Orsaken är att många väljer att undvika fysiska butiker på grund av smittorisken.

Drygt tusen svenskar mellan 16 och 79 år deltog i enkäten som genomfördes mellan den 6 och 9 november av Kantar Sifo. Betaltjänsten Ecster, ett dotterbolag till Handelsbanken, ligger bakom undersökningen.

– Trenden att vi handlar mer elektroniskt har pågått länge men nu under pandemin märker vi verkligen en klar skillnad på hur vi handlar. Det är ju inte bara resandet som påverkas utan även hur vi handlar i vardagen. Vi måste hitta nya sätt att handla på och det gäller alla ålderskategorier, säger Cecilia Zielfelt, ansvarig för enkäten på Ecster, till Göteborgs-Posten.

Siffran sett till hela Sverige är ännu högre

38 procent av västsvenskarna svarade att de planerar att köpa de flesta julklapparna på nätet i år varav sex procent kommer att köpa samtliga paket via internet. Hälften av de svarande anger coronapandemin som viktigaste skälet. 

Siffran sett till hela Sverige är ännu högre – 42 procent kommer att köpa majoriteten av julklapparna online.

Det framgår också av enkäten att många västsvenskar tänker lägga mindre pengar på julklappar och köpa presenter till färre personer i år jämfört med förra året.