Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En av fem tackar nej till vaccin

Enligt NWT tackar en av fem personer nej inom vård och omsorg i Karlstad.
Foto: Guillaume Bonnefont / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES

Nästan var femte anställd på vård- och trygghetsboenden i Karlstad kommun vill inte vaccinera sig. 

Det rapporterar NWT

Enligt tidningen har drygt 300 anställda avböjt vaccinering då de erbjudits det. 

– Oj, oj, oj. Det är jätteilla, säger Maria Terins, projektledare för vaccinsamordningen i Göteborgs kommun där man ännu inte har någon statistik. 

Det är drygt 1800 anställda inom vård- och omsorgen i Karlstads kommun som erbjudits vaccinering. Det rör sig om anställda vid kommunens trygghets- och äldreboenden samt hemtjänst. 

Enligt NWT har drygt 300 av dessa, 19 procent, för tillfället avböjt. 

Peter Nylander, verksamhetsansvarig för vård och hälsa och vaccinansvarig på Karlstads kommun, säger att han inte är överraskad av svaren. 

Fyra av tio i Burlöv

– Jag tror nog att fler kommer att ta vaccin när vi kommer igång med vaccineringen av personalen. Vi märkte samma sak när vi började vaccinera våra kunder, att det fanns en tveksamhet i början. Men där ändrade man sig när det kom igång, säger han till NWT.

– Vi vill ju att vår personal ska ta vaccin, men det är frivilligt. Jag tycker inte att det är så konstigt, fortsätter Peter Nylander.

Tidigare i veckan kunde DN avslöja att fyra av tio anställda vid särskilda boenden i Burlövs kommun tackat nej till vaccinering.

I Göteborg har man precis inlett vaccineringen av vissa personalgrupper. Enligt Maria Terins, projektledare för vaccinsamordningen vid äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, så delar man oron med andra vårdgivare om att personal - och andra - inte ska vaccinera sig. 

Men det har man ännu inte sett, uppger Maria Terins.

”Jätteilla”

– Hittills har vi inte sett det, men vi ligger också bara i startgroparna. Vi är oroliga för precis samma sak förstås och kommer lägga tid och vara ute och föra en dialog med alla medarbetare och fånga upp oro, säger hon. 

Om Karlstads siffror med en av fem som tackat nej, säger Maria Terins:

– Oj, oj, oj. Det är jätteilla.

Inom ledningen för Västra Götalandsregionen, där vaccineringen drog i gång bland anställda på sjukhusen under torsdagen, har man diskuterat frågan hur man ska agera om personal inte vill vaccinera sig. 

Skepsis

Enligt mötesanteckningar från Regionens särskilda sjukvårdsledning som GT tagit del av talas det om ”skepsis från viss vårdpersonal”. Men någon konkret information om att vårdpersonal inom regionen verkligen har för avsikt att avböja vaccination uppger man sig inte känna till. 

Under fredagen uppger HR-chefen Marina Olsson att hon inte fått några signaler om att personal inom Västra Götalandsregionen inte velat vaccinera sig mot covid-19. 

– Hittills har vi fått mycket frågor mest om när vaccineringen börjar, säger Marina Olsson.

Eventuella medarbetare som inte vill vaccinera sig kunna fortsätta arbeta i vården. Personal ska skydda patienter och sig själva, följa det regelverk som finns, oavsett om de är vaccinerade eller inte, menar hon. 

Se också: