Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En 18-årig man har gripits för terrorplaner

Mannen greps på Landvetter i Göteborg.
Foto: Jan Wiriden
Mannen var enligt norska PST på väg till IS styrkor i Syrien och Irak.

En 18-årig norsk medborgare greps i går av Säkerhetspolisen i Sverige misstänkt för att försöka ansluta sig till en terrororganisation i Syrien.

Mannen var på väg att gå ombord på ett plan i Göteborg när han togs om hand.

– Han greps inne på flygplatsen, säger en talesman för norska säkerhetstjänsten.

Det var norska dagbladet.no som först rapporterade om händelsen och uppgifterna bekräftas av svenska Säkerhetspolisen.

– Enligt en nordisk arresteringsorder från Norge grep svensk Säkerhetspolisen måndagen den 8 juni en norsk medborgare i Sverige. Misstanken rör brott i Norge, säger Säkerhetspolisens pressekreterare Fredrik Milder till GT.

Mannens bagage, två ryggsäckar, och en mobiltelefon togs i beslag på Landvetter och undersöks av polis.

Greps på Landvetter

Enligt norska säkerhetstjänsten PST rör det sig om en 18-årig norsk medborgare som misstänks för att ha försökt ansluta sig till en terrororganisation, något som är förbjudet enligt norsk lag.

Övervakningen av 18-åringen och norska islamister i hans omgivning har pågått under en längre tid. Redan i förra veckan, den 4 juni, fattades beslut om att mannen skulle gripas. Enligt norska PST var han på väg till IS styrkor i Syrien och Irak.

Den uppgiften kan inte Fredrik Milder på den svenska Säkerhetspolisen kommentera.

– Jag kan inte gå in mer på den nordiska arresteringsordern utan frågorna får ställas till åklagaren vid riksenheten för säkerhetsmål i Stockholm.

Mannen greps någon gång under måndagen på Landvetter flygplats i Göteborg och ska ha, enligt norska Dagbladet, varit på väg ombord på ett plan vid gripandet.

– Han togs inne på flygplatsen. Gripandet var planlagt och odramatiskt, säger Martin Bernsen, informationschef vid norska PST.

Vilken ort han skulle flyga till från Landvetter flygplats vill vare sig norsk eller svensk säkerhetstjänst kommentera med hänsyn till utredningen.

Åklagarbeslut

Mannen har efter åklagarbeslut redan utlämnats till Norge.

– Jag har ingenting att säga, säger chefsåklagare Agneta Hilding Qvarnström vid riksenheten för säkerhetsmål. Det kom in en begäran om överlämnande av en nordisk medborgare enligt en nordisk arresteringsorder. Den har jag hanterat och vederbörande har redan lämnat landet.

Hon hänvisar till norska säkerhetstjänsten om att kommentera utredningen som kommer bedrivas där.

Martin Bernsen, informationschef vid norska PST, säger att utredningen rör den norska strafflagen paragraf 147 d som bland annat förbjuder norska medborgare att stödja och ansluta sig till terrororganisationer.

Det är det som misstankarna rör i detta fallet, säger Martin Bernsen.

– Det handlar om att vi fått uppgifter om och misstänker att han ska stödja och ansluta sig till terrororganisation.

Inte känd av polisen

Mannen är inte känd av polisen sedan tidigare.

Mannen befann sig vid lunchtid på tisdagen i Norge och han har redan hunnit träffa sin advokat.

18-åringens advokat John Christian Elden till norska Dagbladet.no:

– Han har förklarat att han inte skulle ansluta sig till en terrorgrupp. Vart han skulle önskar jag inte att kommentera.

Brottet är straffbart med sex års fängelse om man deltar i att rekrytera medlemmar eller ge ekonomisk eller annat materiellt stöd till en terrororganisation.

Enligt Martin Bernsen användes lagen första gången tidigare i år då tre norrmän dömdes till fängelse i upp till fyra år och nio månader för anknytning till IS. Det rörde tre personer som hade varit nere och stridit för IS:

Om två veckor kommer ett annat åtal mot en annan person som också kommit tillbaka från strider med IS, men det nu aktuella fallet är, enligt Martin Bernsen, första gången som norska myndigheter griper en person redan på väg ner till området.