Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emmas varning till småbarnsföräldrar

Emma vill varna småbarnsföräldrar för våtservetter.
Foto: Privat
"Det är en stor snackis just nu", säger Emma som driver en blogg riktad mot framför allt småbarnsföräldrar.
Foto: Privat
"Många av våtservetterna innehåller kemikalier som i vissa fall är allergiframkallande", säger Emma.
Foto: Privat

Tänk på vad du använder för produkter när du tvättar din bebis.

Emma vill varna alla småbarnsföräldrar för att använda våtservetter.

– Många av dem innehåller kemikalier som i vissa fall är allergiframkallande, berättar hon.

Servetterna diskuteras flitigt i en Facebook-grupp om Gekås i Ullared, ett av alla ställen där de säljs.

Med jämna mellanrum dyker det upp larm och blossar upp diskussioner kring det lämpliga i att använda våtservetter för att göra rent små barn i stjärt och underliv.

– Det är en stor snackis just nu, säger Emma som driver en blogg riktad mot framför allt småbarnsföräldrar.

Innehåller kemikalier

Det har publicerats flera omfattande tester av alla större märken på marknaden. Dessa har visat att många sorters våtservetter tänkta att användas på bebisar, innehåller kemikalier.

Ett exempel där diskussionerna och debatterna är aktuella är Facebook-gruppen, "Ullared-snackis" med cirka 30 000 medlemmar.

En förälder som handlat våtservetter på landets största varuhus skriver:

"Min dotter blir röd i både rumpan och i ansiktet (använder dom ibland till att torka henne runt munnen om hon har slabbat ner ansiktet). Testade att själv använda de till att tvätta av sminket med eftersom de säger sig vara oparfymerade. Mina ögon har nu runnit i flera dagar. Är jag och min dotter ensamma om att reagera så på dessa?"

"Bra mot golvfläckar"

En annan mamma skriver: "Tvätt/våtservetter slutade jag att använda på mina barn sen dagispersonalen talade om att de använder dem till att ta bort fläckar på golvet efter spritpennor, som inte går bort med andra rengöringsmedel.

– Vi har noggranna kontroller och håller oss självklart till de lagar och regler som gäller beträffande innehåll i de här produkterna. Men jag har den största respekt för den här sortens klagomål, inte minst för att det gäller produkter som ska användas för barn, och kommer att följa upp dem noga, klargör Jan Wallberg, koncern-vd på Gekås i Ullared.

Det är inte bara på Gekås som det sålts våtservetter som din bebis och du själv kan få reaktioner av - de säljs i stort sett överallt.

Tester visar att ungefär hälften av våtservetterna på den svenska marknaden innehåller skadliga kemikalier.

Prova på dig själv först

Dessa tester har Emma tidigare publicerat på sin blogg "På Smällen". Göteborgskans inlägg kring småbarnsföräldrars glädjeämnen och vedermödor läses av cirka 10 000 unika besökare per vecka.

Tvåbarnsmamman rekommenderar alla som vill använda våtservetter att kolla innehållsförteckningarna noga. Och sedan testa dem på sig själva innan man använder dem på sin bebis.

– Men bäst tycker jag är att använda torra servetter och blöta dem med kranvatten. För allra bästa "tvätteffekt" kan man också lägga på en droppe baby- eller kokosolja.

– Sen kan man använda våtservetter någon enstaka gång när man inte har tillgång till vatten, men se då till att undvika dem som innehåller de farliga ämnena.

Exempel på kemikalier i våtservetter

Bensoesyra

Är ett vanligt konserveringsmedel för hushållsbruk. Kan vara måttligt irriterande för hud och ögon. Finns också uppgifter om kontaktallergier hos känsliga personer. Finns i flera sorter.

Cetremoniumbromide

Kan orsaka irritationer på hud och i ögon. Finns i flera sorter.

Citronsyra: Finns i de många sorters våtservetter på den svenska marknaden. Anses ofarligt av livsmedelsverket, men personer har larmat om allergiska reaktioner. Kan irritera ögonen vid direktkontakt.

Limonen

Ämnet har irriterande egenskaper vid oxidering med risk för kontaktallergi och överkänslighet. Finns bara i någon enstaka produkt.

Parfym

Parfymer tros kunna orsaka överkänslighetsreaktioner och vara allergiframkallande. Finns i flera av produkterna.

2-Fenoxietanol

Giftigt att förtära, irriterande för ögonen. Finns i flera produkter.

Natriumbensoat

Konserveringsmedel. Uppgifter att det är allergiframkallande och orsakar nässelutslag. Finns i flera

Diverse parabener

Omstridda, finns indikationer om att parabener innehåller hormonstörande ämnen.