Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emmas mördare får sänkt straff – för att han utvisas

Yusuf Hussein plågade och förnedrade Emma Tikka i ett år. Men det räckte inte: Till slut valde han att slå sönder Emma med ett järnrör. Inslag från Brottscentralen i april.
Emma Tikka, 33, mördades av sin pojkvän Yussuf Shirar Hussein.Foto: Privat
Mördaren slog ihjäl Emma, 33, med ett träningsredskap, en så kallad chinsstång.Foto: Polisen
Dömde mördaren Yusuf Shirar Hussein.Foto: Polisen

Yusuf Shirar Hussein, 35, slog ihjäl flickvännen Emma Tikka, 33, med ett träningsredskap och dömdes till livstids fängelse för mordet.

Men nu sänker hovrätten fängelsestraffet till 18 år, med anledning av att han också ska utvisas ur landet.

– Det är inte rätt, säger Emmas mamma Ritva Tikka.

Yusuf Shirar Hussein var kontrollerande, svartsjuk och hotfull mot sin flickvän Emma Tikka, som han i september i fjol slog ihjäl med ett träningsredskap i lägenheten i Angered i Göteborg.

”Närmast besinningslöst”, beskriver både tingsrätt och hovrätt våldet som pojkvännen utsatte Emma för.

För mordet dömde Göteborgs tingsrätt Yusuf Shirar Hussein till lagens strängaste straff: Livstids fängelse samt utvisning till Somalia, där han är medborgare.

Domen överklagades sedan till hovrätten för västra Sverige – som nu sänker straffet till 18 års fängelse. Skälet till det är just att han också ska utvisas ur landet.

”Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att straffvärdet för den samlade brottsligheten är så högt att påföljden skulle kunna bestämmas till livstids fängelse. Hovrätten beaktar dock att Yusuf Hussein utvisas ur riket med förbud att återvända hit. Utvisningen innebär ett påtagligt men för honom. Med hänsyn till detta men ska påföljden bestämmas till fängelse i 18 år”, skriver hovrätten i domen.

Mördaren Yusuf Shirar Hussein.Foto: Polisen
Yusuf Shirar Hussein efter att han gripits av polisen.Foto: Polisen / Polisen

Mammans besvikelse efter domen

Det är något som åklagaren Lotta Nielsen reagerar över.

– Jag tycker inte att utvisningen ska påverka straffets längd. Vi vet inte ens om det går att verkställa utvisningsbeslutet då, säger hon.

Hon resonerar kring att man i nuläget inte kan veta vilken situation som råder i Somalia vid tidpunkten då Yusuf Shirar Hussein avtjänat sitt straff i Sverige och utvisningen aktualiseras.

Emmas mamma Ritva Tikka säger att hon inte kan förstå varför livstidsstraffet omvandlas till 18 år i fängelse.

– Jag är besviken. Det är inte rätt att de sänker straffet. Vad är det för mening? Man sitter inte i 18 år, säger hon.

Emma Tikka.Foto: Privat

Ritva Tikka har medverkat vid rättegångarna och berättar om hur tufft det har varit.

– Det är klart att jag inte har behövt vara med, men jag behövde vara med för Emmas skull, för hon kunde inte vara det. Jag kände att jag måste göra det. Det har varit jättejobbigt och efter sista dagen i hovrätten har jag mått jättedåligt, säger Ritva Tikka, och fortsätter:

– Han började prata om förlåtelse och att han ångrar sig och inte menade att göra det. Det var jättejobbigt.

Emmas meddelande: ”Blir min död”

I hovrättsdomen står det att Yusuf Shirar Hussein erkänner att han misshandlade Emma Tikka grovt vid tillfället, men han nekar till mord och menar att hon dog när han försökte rädda hennes liv, alternativt i samband med att hon ramlade på ett garderobshandtag.

– Det är en rimlig möjlighet att han kan ha knäckt ett revben som punkterade lungan när han gjorde återupplivningsförsök, har hans förre advokat Allan Stutzinsky sagt om Yusuf Shirar Husseins försvar.

”Han blir ju min död om jag fortsätter”, skrev Emma Tikka i ett medddelande till en vän om Yusuf Shirar Hussein.Foto: Polisen

Emma Tikka träffade Yusuf Shirar Hussein under sommaren 2017 och det var då som allt förvandlades till ett helvete för henne. Han misshandlade henne och utsatte henne för psykisk terror, men trots att hennes närstående försökte få henne att polisanmäla vågade hon göra det.

Paret bröt upp för att sedan bli tillsammans igen. Men Emma med farhågan att något hemskt skulle kunna komma att hända.

”Han blir ju min död om jag fortsätter”, skrev hon i ett meddelande till en vän.

För Emma Tikkas mamma är sorgen stor efter dottern.

– Jag saknar henne så mycket nu, säger hon.

GT söker den dömde mördarens advokat.