Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emmas jul: Delar ut mat till barnfamiljer

Emma Ivarsson är initiativtagare till ”Julkassen” som via Facebook samlar in pengar till mat inför julen till behövande familjer.
Foto: Privat

Emma Ivarsson, 28, har hela sin lilla etta i Tuve full av kartonger och burkar med godsaker inför julen.

Sedan 2012 samlar hon in pengar och delar ut ”Julkassen” till behövande barnfamiljer i Göteborgsområdet.

– Jag har alltid velat hjälpa andra, och det finns många familjer som inte har det så bra ställt, säger hon.

Emma Ivarsson är initiativtagare till ”Julkassen” som hon drog i gång tillsammans med några vänner. De ville alla göra något för andra under julen.

Första året kom pengarna från föräldrar och andra nära släktingar. De räckte till julkassar för sex familjer.

Nu samlar Emma Ivarsson in pengar via Facebook-sidan Julkassen och 2018 (hon hade uppehåll 2019) fick hon ihop 270 000 kronor. Det innebar att 270 familjer kunde få matkassar till jul.

– Hittills i år har jag också fått in 270 000 kronor, men det kommer att komma in mer pengar och även fler ansökningar. Hittills har 280 familjer ansökt om ”Julkassen”, säger Emma Ivarsson.

Varje familj får 1 000 kronor

Varje familj får i år 1 000 kronor i presentkort plus några torrvaror, som pepparkaskhus och godis. På grund av pandemin låter Emma varje familj själva handla i matbutiken eller via hemkörning. Torrvarorna kör hon ut direkt till familjerna.

– Det finns många givmilda människor som vill skänka pengar och hjälpa till. Det är helt otroligt.  Även företag vill ställa upp och sponsrar med produkter.

Emma Ivarsson har hela sin enrumslägenhet full med varor som ska levereras till familjer i Göteborgsområdet.
Foto: Privat

Emma Ivarsson är socionom till yrket. Hon säger att hon möter utsatta barn och ungdomar i jobbet som ofta har stora förväntningar inför julen.

Hon konstaterar att många vuxna känner skuld och skam över att inte duga som föräldrar när de inte har råd till julmat eller julklappar.

– Det är framför allt barnen jag vill hjälpa. Det kan också ge ringar på vattnet och inspirera andra. Det behövs i vårt samhälle, att man får hjälpa andra och att man också kan få hjälp ibland av andra, resonerar hon.