Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emmas dotter Julie dog i magen: ”Oerhört tomt”

Emma Falkestål har engagerat sig som ambassadör för Spädbarnsfonden.
Foto: Privat

Barnrummet var inrett, spjälsängen hopskruvad och babykläderna inköpta – allt var förberett för lilla Julies ankomst.

Men Julie fick inte leva. Hon dog i mamma Emmas mage.

– Det blev så oerhört tomt, säger Emma Falkestål, 21, som nu vill hjälpa andra i samma situation att ta sig igenom sorgen.

När Emma Falkestål från Kvänum vaknade, måndagen den 30 september 2015, kände hon att det var något som inte stämde. 

Det var så märkligt. Julie var helt stilla inne i magen. Hon som brukade röra sig som mest under de tidiga morgontimmarna. 

Tre gånger tidigare hade Emma och hennes man Rickard varit inne på sjukhuset för att säkerställa att allt var okej med deras efterlängtade dotter. Lika många gånger hade de blivit hemskickade. Allt var som det skulle, försäkrade läkarna.

Ett kejsarsnitt var inplanerat en månad senare, och det fanns ingen anledning att tidigarelägga det.

Men den här gången var Emma helt säker. Allt var inte som det skulle. Någonting var fruktansvärt fel.

Fick mardrömsbesked

– Jag kände att Julie var väldigt slö på söndagen, och på måndagen rörde hon sig inte alls. När Rickard kom hem från jobbet åkte vi direkt in till sjukhuset, berättar Emma, som tidigare intervjuats av P4 Skaraborg.

På sjukhuset fick de mardrömsbeskedet: Läkaren kunde inte hitta någon hjärtaktivitet hos det lilla barnet. Julie var död.  

– Det var svårt att ta in... Vi hade ingen tanke på att det skulle hända något. Julie var så efterlängtad, och så plötsligt fanns hon inte mer. Det blev så oerhört tomt, säger Emma.

Emma och Rickards dotter, Julie, dog innan födseln.
Foto: Privat / Privat

Sorgen var tung och svårt att bära. Omgivningen ville trösta och på sjukhuset fick de kontakt med en kurator. Men för den som inte har gått igenom något liknande är det svårt att till fullo förstå, tror Emma. 

Räddningen blev Spädbarnsfondens nätforum, där hon kunde prata med andra mammor och pappor som delade hennes och Rickards erfarenhet och smärta. 

– Det hjälpte oss jättemycket. Man förstod hur många det var som hade förlorat ett barn på samma sätt som vi. Vissa för tio år sedan, andra för en vecka sedan. Vi kunde hjälpa varandra, säger Emma, som nu blivit ambassadör för Spädbarnsfonden, en ideell organisation för föräldrar och familjer som mist spädbarn. .

– Ända sedan Julie gick bort har jag undrat varför ingen pratar om det här, när så många är drabbade. Jag känner att jag vill göra vad jag kan för att berätta vår historia och hjälpa andra i samma situation.”Ska inte behöva förlora ett barn”

Under åren som gått sedan Julie dog har Emma och Rickard rest, gift sig och skaffat hus. Och sedan fem månader tillbaka fylls rummen av babyjoller. Den 9 augusti 2018 föddes lilla Ellie.

– När vi får frågan om Ellie är vårt första barn svarar vi alltid nej. Att hon har en storasyster som heter Julie, säger Emma.

Emma och Rickard Falkestål med dottern Ellie.
Foto: Privat

Hon berättar att hon var mer orolig under graviditeten med Ellie än med Julie, men att de har fått mycket stöd från sjukhuset i Skövde. 

– På grund av att vi förlorade Julie har vi fått komma på besök ofta. Det har varit väldigt skönt och en stor skillnad mot förra gången. Då kunde jag känna att jag blev dumförklarad för att jag oroade mig. Det viftades bort som graviditetsnoja, säger Emma, och fortsätter:

– Man ska inte behöva förlora ett barn för att få bra vård. Det är klart att man undrar vad som hade hänt om de hade lyssnat mer på oss, om Julie kanske hade levt i dag. Man kommer alltid ha det där ”tänk om”, men vi har försökt att släppa det.