Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emmalena trakasserades på jobbet – nu vill hon förändra

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Emmalena Andersson, 31, är plåtslagare och jobbar för att förändra byggbranschen och dess machokultur.
Foto: Privat
Emmalena föreläser och utbildar ungdomar och kolleger för att göra byggbranschen mer inkluderande.
Foto: Privat / Privat

31-åriga Emmalena Andersson har själv sett byggbranschens baksida.

Därför jobbar hon stenhårt med att förändra kulturen, och har nu utsetts till ”Årets byggkvinna 2021”.

– Jag anser att det är min största uppgift att väcka förståelse, säger hon.

Emmalena Andersson älskar sitt yrke. Hon jobbar som plåtslagare och byggchef på ett plåtslageri i Nödinge, och beskriver sitt arbete som att ”skapa vackra smycken på tak och fasader”.

Men ändå lämnade hon branschen.

– Jag har varit utsatt för extremt mycket inom bygg, så jag lämnade branschen men kände ändå att det här är nåt jag vill hålla på med.

Förkärleken till hantverket var för stor och efter några år inom andra yrken kom hon tillbaka – men situationen var densamma.

Hon har tidigare berättat för GT om hur hon fått kommentarer om sin vikt av manliga kolleger, att ”kvinnor borde stå i köket” och andra nedsättande kommentarer.

”Min största uppgift”

Så Emmalena visste vad som skulle göras. Och om ingen annan tog tag i det, fick hon göra det själv.

I dag föreläser hon om jämställdhet och byggbranschen både på skolor och på företag. Hon har blivit en profil och en förebild för andra att se upp till, och jobbar många av dygnets vakna timmar med att få till en förändring.

– Jag anser att det är min största uppgift att väcka förståelse.

I veckan belönades hon, som den första någonsin, med priset ”Årets byggkvinna”. En utmärkelse med syftet att belysa kvinnliga förebilder inom byggbranschen.

– Det känns som att jag svävar på moln, det är helt sjukt och jag är så himla glad. Jag har fått långt över tusen lyckönskningar och grattishälsningar inom loppet av ett dygn, det ger mig så mycket för att kunna fortsätta, säger Emmalena Andersson.

Samtidigt ser hon tydligt hur det fortfarande finns många problem att lösa. På grund av sitt engagemang möts hon av privata påhopp, och machokulturen inom yrket är fortfarande för stark, menar hon.

– Så fort en kvinna är stark eller duktig så blir man bortputtad eller nedryckt, man ses som konkurrens medan herrarna ser sig själva som kolleger.

"Årets byggkvinna 2021" – juryns motivering

Emmalena har gjort en imponerande resa från det att hon började arbeta som plåtslagare i ung ålder till att idag arbeta med frågor som utvecklar hela byggsektorn. Hon arbetar bland annat aktivt med att förbättra arbetskulturen, vilket är en av branschens viktigaste frågor. Vi imponeras av hennes driv och ser fram emot att följa hennes fortsatta resa.

SE MER:

Vd:n och grundaren av Nox consulting om hur tech-branschen kan bli mer jämställd.