Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emmalena mobbades på jobbet som plåtslagare

Emmalena Andersson, 30, är i dag byggchef och projektledare på företaget.
Foto: Privat / Privat

Emmalena Andersson, 30, visste tidigt i sitt liv att hon ville jobba med sina händer och valde att bli plåtslagare.

Väl ute i arbetslivet möttes hon av en chock i form av dagliga trakasserier. 

Nu vill hon belysa hur arbetssituationen kan se ut för kvinnor i traditionellt sett manliga yrken. 

– Jag fick höra att jag vägde för mycket eller för lite, direkt på morgonen, säger Emmalena. 

När det var dags för Emmalena Andersson, 30, från Lilla Edet, att välja gymnasielinje fanns det ett solklart val. Hon ville in i byggbranschen.

Därför utbildade hon sig till plåtslagare och väl ute i arbetslivet blev det inte helt som hon hade tänkt sig. 

 – Jag trivdes väldigt bra med yrket och har aldrig ångrat mitt val men när jag kom ut i arbetslivet fick jag dagligen höra att jag inte hade där att göra. Kvinnor ska föda barn och laga mat och ta hand om sina män, var något de sa till mig, säger Emmalena, som även berättat om ämnet för Byggnadsarbetaren.

”Väger för lite eller för mycket”

Trots de dagliga trakasserierna kämpade hon på och tog en dag i sänder.

– Direkt på morgonen fick jag ofta höra att vägde för lite eller för mycket av en dåvarande kollega på arbetsplatsen, att han gillade en viss typ av kvinnor. På den tiden försökte jag bara skratta bort det och göra något mothugg som att min gubbe tycker om mig och det är huvudsaken. Men nu när jag är äldre vågar jag säga ifrån, vilket inte skall behövas.

Emmalena Andersson älskar yrket som plåtslagare.
Foto: Privat / Privat

Till slut blev arbetsmiljön så dålig att Emmalena lämnade yrket under ett par år och utforskade andra branscher. Men kärleken för plåtslageri var för stor och hon hittade tillbaka – men tyvärr fortsatte trakasserierna.

– Senaste fallet i lite större omfattning var för ett år sedan i somras när jag jobbade på ett höghus. Då var det en äldre man som jobbade med mureri och han tyckte inte att jag hade där att göra för hans fru står i köket och att jag också borde göra det. Ledningen reagerade på detta och den mannen såg jag aldrig på det bygget igen, säger Emmalena. 

”Kämpar för tjejer i branschen”

Då hade hennes företag med sig en praktikant ut på bygget och en kollega till Emmalena påpekade det – att tänka på hennes framtid. 

– Jag tänkte att man måste vara en förebild och visa att det här inte är okej, jag hade aldrig accepterat om någon sa så till henne. Sedan dess har jag kämpat för tjejer i branschen. Det är inte meningen att det här ska finnas oavsett om det minskar år för år, säger hon.

Nu är hon byggchef och projektledare på företaget och förstår vikten av att vara en bra chef. Hon vill också belysa situationen som hon möttes av – hon tror att hon inte är ensam om den bilden. 

– Jag kämpar varje dag med att bli den bästa chefen för de anställda här och att andra företag skall förstå vikten av förståelse för varje individ, säger Emmalena Andersson.