Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma vågade inte lämna pojkvännen – mördades

Emma Tikka, 33, mördades av Yusuf Shirar Hussein. Foto: Privat
Yusuf Shirar Hussein dömdes på måndagen till livstids fängelse och utvisning för mord på flickvännen. Foto: Polisen
Emma misshandlades till döds med en så kallad chins-stång, ett träningsredskap. Foto: Polisen

Emma Tikka, 33, levde under ständiga hot och kontrollerades dygnet runt av den svartsjuke pojkvännen.

Han hotade flera gånger att döda henne – men Emma vågade inte lämna förhållandet.

– Hon var en glad och social person. Men han krossade henne så att hon inte vågade vara sig själv, säger Emmas mamma Ritva Tikka.

På måndagen dömdes Yusuf Shirar Hussein, 35, till livstids fängelse för mord.

Sommaren 2017 träffade Emma Tikka från Göteborg den man som skulle göra hennes liv till en mardröm – fram till i september 2018 då han mördade henne.

– Emma sa inte så mycket om honom i början. Men så småningom berättade hon mer och mer, bland annat att han tidigare varit dömd för misshandel, berättar Emmas mamma Ritva Tikka.

Hon säger att hon blev orolig och tyckte att dottern borde sluta träffa den nye pojkvännen Yusuf Shirar Hussein:

– Jag var emot relationen, men hon verkade älska honom. 

Under hösten slog han Emma första gången. Hon kom hemspringande till sina föräldrar i Kortedala.

”Hela ansiktet var sönderslaget”

– Hon var väldigt chockad och sa ”varför gör man så här när man älskar varandra?”. Vi såg hur illa det var. Hela ansiktet var sönderslaget när hon kom hem. Jag sa ”snälla Emma du måste göra slut”, berättar Ritva Tikka.

Emma Tikka träffade Yusuf Shirar Hussein sommaren 2017. Foto: Polisen

Nästa dag ringde pojkvännen och var ångerfull. Han skulle aldrig göra så mer berättar mamman.

– Men Emma fortsatte träffa honom. Och misshandeln fortsatte. Han var svartsjuk och skuggade henne hela tiden. En gång träffade hon några kompisar och var lite sen. Då ringde han till oss och frågade var hon var. Han gick och mötte henne när hon var på väg hem, tog hennes nycklar, bankomatkort och allt. Medan hon åkte hem till oss slog han sönder hennes lägenhet, säger Ritva Tikka.

Efter händelsen, i februari 2018, gjorde Emma slut med pojkvännen. Mamman berättar hur rädd dottern var:

Emma levde i ständig rädsla

– Hon var väldigt rädd. Hon vågade inte gå hem ensam utan var hos oss hela tiden. Och om hon skulle gå hem fick alltid någon följa med. Hon var rädd att han skulle stå och vänta på henne. Hon levde under hot hela tiden.

Ritva Tikka säger att hon inte vet exakt när Emma började träffa Yusuf Shirar Hussein igen. Hon tror det var i början av juni 2018. Hon försökte övertala dottern att inte gå tillbaka till mannen.

Emmas mamma Ritva Tikka beskriver dottern som en glad och social tjej – innan hon träffade pojkvännen. Foto: Privat

– Det tog inte lång tid innan han misshandlade henne igen. Hon sa inte något till mig då, men jag såg skador i hennes ansikte och sår från knivhugg i låret. Hon ville inte blanda in polisen. Jag vet inte varför hon försökte skydda honom hela tiden. Hon vågade inte lämna honom, konstaterar Ritva.

Hon beskriver dottern som glad, öppen och social innan hon träffade Yusuf Shirar Hussein. Hon var omtyckt och hade många vänner.

Hotade att döda flera gånger

– Han gillade inte att hon hade så många kompisar och han tillät inte att hon träffade dem. Emma berättade att han flera gånger hotat att döda henne om hon inte gjorde som han ville.

Ritva Tikka säger att hon själv har levt i en mardröm, att det varit en ”fruktansvärd press” och att hon inte kunnat sova på nätterna. När telefonen ringde var hon alltid beredd på att något skulle ha hänt.

Emma kände sig ständigt hotad av pojkvännen.”Ja, han blir ju min död om jag fortsätter” skrev hon i ett sms till en vän. Foto: Polisen

Hon berättar om dagen innan Emma mördades. Föräldrarna hade hämtat henne i Angereds Centrum. Ritva minns att dottern var väldigt nervös, att hon inte hade någon ro att stanna kvar hos dem en längre stund.

Yusuf Shirar Hussein hade varit hotfull i telefonen och hon vågade inte gå hem utan åkte till vänner på fredagskvällen.

”Sedan kom hon aldrig hem mer”

– Emma ringde oss på lördag morgon. Hon sa att hon bara skulle hem och hämta sina kläder och sedan komma till oss. Jag ville inte att hon skulle gå hem till lägenheten. Hon sa att det var okej, att Yusuf lovat att vara lugn. Men sedan kom hon aldrig mer hem, säger Ritva Tikka och fortsätter:

– När polisen kom till oss på söndag morgon visste jag vad som hänt innan de sa något. Jag tänkte att nu har han gjort något och nu är det slut.

På söndagsmorgonen hade Yusuf Shirar Hussein knackat på dörren till en granne i trapphuset där han och Emma bodde. Han ville be om hjälp och sa att maskerade män misshandlat Emma. Grannen larmade polis och ambulans, men när de kom till platsen var Emma redan död.

Dödade henne med träningsredskap

Pojkvännen greps direkt i lägenheten och senare åtalades han misstänkt för mord. Enligt åklagaren slog han ihjäl henne med ett träningsredskap, en så kallad chinsstång.

Yusuf Shirar Hussein misshandlade Emma Tikka till döds med en stång som används för träning. Foto: Polisen

Så småningom erkände Yusuf Shirar Hussein att han misshandlat Emma, men menade att det inte skulle ha orsakat hennes död utan att det skedde när han försökte rädda hennes liv.

– Det är en rimlig möjlighet att han kan ha knäckt ett revben som punkterade lungan när han gjorde återupplivningsförsök, har advokaten Allan Stutzinsky tidigare sagt om sin klients försvar.

När polisen har talat med Emmas familj och vänner har de vittnat om att pojkvännen varit våldsam och misshandlat henne flera gånger under deras tid tillsammans.

Besinningslöst våld

På måndagen dömdes Yusuf Shirar Hussein till livstids fängelse för mord i Göteborgs tingsrätt. Det dödliga våldet beskrivs i domen som ”helt besinningslöst”.

Han döms även för misshandel, grov fridskränkning, olaga hot, ringa stöld och ringa narkotikabrott.

Shirar Husseins advokat Allan Stutzinsky kommenterar domen via sms: 

”Domen ska gås igenom med min huvudman. Han kommer troligen att vilja överklaga. Tingsrätten har ansett alternativa förklaringar som osannolika. Den fråga som en domstol ska besvara är emellertid om sådana förklaringar är möjliga. Någon sådan bedömning har tingsrätten inte gjort”.

Yusuf Shirar Hussein dömdes på måndagen till livstidsfängelse för mordet på Emma Tikka. Foto: Polisen
På måndagen dömdes Yusuf Shirar Hussein till livstids fängelse för mord i Göteborgs tingsrätt. Foto: ROBIN ARON

Tingsrätten slår fast att mannen efter avtjänat straff ska utvisas från Sverige och aldrig tillåtas att återvända.

– Jag känner en lättnad över domen. Jag ville även att han skulle utvisas, säger Ritva Tikka som uttrycker en stor tacksamhet till de som utrett fallet:

– Förhörsledarna, åklagare och advokat, alla har gjort ett så bra jobb. Och även släkt och vänner har stöttat väldigt mycket.

”Han knäckte henne”

Det har gått nära åtta månader sedan Emma mördades och Ritva berättar hur saknaden efter dottern, och tankarna på hennes fasansfulla öde, aldrig lämnar henne i fred:

– Det går inte en minut som jag inte tänker på henne. Det är ett helvete. Emma som var en så pigg, glad och stark tjej.  Jag fattar inte. Han knäckte henne. På något sätt krossade han henne så att hon inte vågade vara sig själv.

Se Brottscentralen 15 april: