Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Emma tappar sitt hår av sjukdomen: ”Kala fläckar"

Emma Hult, 30, är riksdagsledamot för Miljöpartiet. Nu berättar hon om sin sjukdom alopeci som gör att hon tappar håret. Foto: Pressbild
Emma Hult är riksdagsledamot för Miljöpartiet. Foto: Sara Strandlund/Scanpix

Riksdagsledamoten Emma Hult, MP, lider av alopeci som gör att hon tappar sitt hår.

Nu vill hon berätta om sjukdomen.

– Jag vill att fler ska veta att den finns. I perioder har det varit väldigt jobbigt även om jag accepterat den nu, säger Emma Hult.

Emma Hult från Jönköping är 30 år och har suttit i riksdagen för Miljöpartiet sedan valet 2014. Från och med den senaste mandatperioden är hon ordförande i civilutskottet.

Men det är inte bara politik som är viktigt för henne just nu. Hon vill också berätta om sin sjukdom alopeci för att fler ska känna till den. Sjukdomen innebär att den drabbade tappar allt eller delar av sitt hår.

– Just nu är jag mer kal än vad jag har hår på huvudet. Det fattas hår på hela bakhuvudet, vid tinningarna, över öronen och jag har även en kal fläck uppe på huvudet. Jag har bara ögonfransar på ena ögat, och saknar ett halvt ögonbryn, berättar Emma Hult.

”Jag fick panik”

När sjukdomen bröt ut kom det som en blixt från en klar himmel. Det var när Emma Hult var i Vietnam på tjänsteresa våren 2015 som hon gjorde upptäckten, något även P4 Jönköping har berättat om.

– Jag fick panik. Det kändes konstigt på huvudet och jag började undersöka och titta i en spegel. Då såg jag att det fattades mycket hår och att jag hade stora kala fläckar på bakhuvudet, berättar hon.

Emma Hult upptäckte att hon drabbats av håravfall när hon var utomlands på tjänsteresa 2015: "Nu är jag mer kal än vad jag har hår på huvudet". Foto: Privat

Hennes första tanke var att hon hade ätit något hon inte tålde, eller att det var något i vattnet som hon reagerat på.

– Sedan började jag googla och hittade att det skulle kunna vara alopeci. När jag kom hem fick jag diagnosen av läkare, säger hon.

Emma Hult konstaterar att det har varit väldigt jobbigt i perioder, dels att tappa hår och dels att veta att hon kanske aldrig får det tillbaka.

Har accepterat sjukdomen

– Nu har jag accepterat det, och är inne i fasen att jag vill att fler ska känna till sjukdomen som ändå är ganska vanlig. Omkring 200 000 personer i Sverige har alopeci, säger hon och fortsätter:

– Det man generellt förknippar med håravfall är cancerbehandling. För mig är det viktigt att berätta att sjukdomen finns, att man kan tappa hår av andra anledningar än en pågående cellgiftsbehandling.

Emma Hult använder en turbanliknande sjal om huvudet när hon visar sig i offentligheten. Foto: Privat

När Emma Hult rör sig i offentligheten har hon en turbanliknande sjal på huvudet berättar hon. Bland kolleger, vänner och familj väljer hon att inte täcka huvudet. 

”Funderar på att skaffa peruk”

– I min roll som riksdagsledamot har jag hittills använt sjal. Men nu funderar jag på att raka av mitt hår och skaffa peruk. Jag vill inte behöva inleda varje möte eller konferens med att förklara varför jag inte har något hår, utan kunna välja när jag vill berätta. Det kan ta fokus från det jag egentligen vill prata om, säger hon.

Emma Hult har blivit bemött med påståendet: ”Det är ju inte något som är farligt. Det är bara hår”.

– Det är lätt att säga för någon som har hår. Men om du rakar av ditt hår, dina ögonbryn och fransar, sätt dig in i den situationen och fundera på hur det känns att inte veta om det kommer växa ut igen. Jag tror det är jobbigt för de flesta. Visst är jag glad att det inte har några andra farliga konsekvenser. Men det är ändå väldigt psykiskt påfrestande, då normen är hår och utseendefixeringen är så stark i vårt samhälle, säger hon.

”Många mår väldigt dåligt”

Hon säger att hon nu försöker vara stark och hjälpa andra som drabbats av alopeci:

– Jag har bra människor runt mig och det gör att jag blivit stärkt i situationen. Men jag vet många som mår väldigt dåligt. Tänk dig att du går ut ur duschen och borstar håret och sedan står där med en stor tuss i handen. Det är ganska obehagligt.

Emma Hult konstaterar också att det inte finns mycket kunskap om sjukdomen.

– Det finns inga bevisade botemedel. Jag har provat att lägga om kosten, att stressa mindre med mera. Men ingenting har hjälpt. Generellt försöker jag leva ett hälsosammare liv. Det mår man bra av på många andra sätt också, säger hon.

 

Alopeci

Alopeci betyder håravfall. 

En av de vanligaste typerna är alopeci areata som betyder fläckvis håravfall.

Håret försvinner delvis eller helt. Oftast tappar personen håret på huvudet.

60 procent av de drabbade har fått sjukdomen före 20 års ålder men den kan även komma senare.

Sjukdomen är helt ofarlig utöver håravfallet. Orsaken till sjukdomen är inte känd i detalj. Till viss del är den ärftlig.

Det finns ingen behandling med god effekt och som är vetenskapligt bevisad.

 

Källa: Netdoktor.se

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!