Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma dumpades sex veckor efter bröllopet

Snapchattade – hela vägen till Mount Everest topp
I dag är bergsklättringen Emmas första prioritet.Foto: Emma Svensson

De skulle älska varandra i nöd och lust, Emma Svensson och hennes man. En präst, 220 gäster och – eventuellt – Gud bevittnade löftet.

Men bara sex veckor senare blev Emma dumpad.

Hon fick sitt hjärta krossat, men kom ut ur sorgen starkare än någonsin förut.

– Det var det bästa som kunde hända mig, konstaterar Emma, som har dedikerat sitt liv till sin nya passion.

Den mest fantastiska helgen i hela mitt liv.

Så beskriver Emma Svensson, 37, från Vänersborg sitt bröllop.

– Det var verkligen ett drömbröllop! Det varade i tre dagar och vi hade 220 gäster – alla var där. Det var så mycket kärlek och glädje, säger Emma, som tidigare intervjuats av Allas.

Livet låg utstakat framför henne, planen var given: Emma och hennes man skulle leva lyckliga i alla sina dagar, så småningom skulle de bilda familj.

Men någon familj blev det aldrig. Lyckan skulle inte bli långvarig.

– Sex veckor efter bröllopet, jag hade precis kommit hem från en jobbresa i USA, sa min man att ”vi måste prata”, berättar Emma.

Hon förstod på en gång vad det handlade om.

– Men för mig kom det som en blixt från klar himmel. Det visade sig att jag hade gift mig med någon som inte ville vara gift med mig. 

De storslagna miljöerna är en av anledningarna till att Emma älskar att bestiga berg.Foto: Emma Svensson

”Knäckt och förkrossad”

Emma säger nu, några år senare, att hon blev knäckt och förkrossad, men inte bitter.

– Jag hade två val: Att gå runt och skylla på mitt ex för att han hade förstört mitt liv, eller se det som en chans att göra något annat – något jag verkligen ville.

Och det Emma verkligen ville, visade det sig snart, var att klättra i berg.

– Det var en tanke som hade väckts i mig några månader innan bröllopet, på ett flyg till Nya Zeeland.

På den lilla skärmen på stolsryggen framför visades filmen ”Everest”, och Emma blev fullständigt golvad – uppfylld av en känsla som hon bara hade haft en gång tidigare i sitt liv.

– Det var 2002, när jag plåtade Mando Diao på Sticky Fingers i Göteborg. Jag kände bara att ”jag måste bli fotograf”. Nu hade jag samma känsla igen, fast om bergsklättring.

Under ett år besteg Emma 61 toppar.Foto: Emma Svensson

Satte världsrekord

Men Emmas exman tyckte att idén var mindre fantastisk, och Emma la drömmen om bergen i malpåse. Fram till att hon blev lämnad.

– För mig blev uppbrottet en möjlighet. Mitt liv blev inte som jag hade tänkt mig, men med facit i hand blev det faktiskt mycket bättre. Jag är lyckligare nu än jag var då.

Och nuet är radikalt annorlunda än dået. Fotograferingen är fortfarande hennes levebröd, men det är för bergen hon lever. Hon bor på halvtid i sin lägenhet i Stockholm, och på halvtid i en skåpbil i de franska Alperna. Allt för att få klättra så mycket som möjligt.

Under ett år besteg Emma 61 toppar – ett nytt världsrekord – sedan slutade hon räkna. Det fanns ingen poäng.

– Antalet är inte viktigt. Det är så mycket annat med bergen som jag älskar: De storslagna miljöerna, den fysiska och psykiska utmaningen, kravet på total fokusering. Och att man tvingas jobba på sina dåliga sidor.

För Emma Svensson betyder bergsklättringen allt.Foto: Privat / Privat

Vill inspirera andra

Nyligen släppte Emma boken ”Honeymoon, hejdå & bergen som väntar”, som hon skrivit i förhoppningen om att kunna inspirera andra att våga ta steget och följa sina drömmar.

Och att hon som nybliven brud blev lämnad av mannen som hon trodde var hennes livs kärlek, det har hon slutat sörja för länge sedan.

– Det var det bästa som kunde hända mig, konstaterar Emma.