Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Emma, 38, lämnade land för sitt livs stora äventyr

Emma Ringqvist gav sig ut på en nio månader lång ensamsegling som bland annat tog henne till Brasilien och otillgängliga ögruppen Tristan da Cunha i Sydatlanten.
Foto: Privat
Emma Ringqvist lämnar ön Sankta Helena i Sydatlanten. Här har hon 67 dagar till havs framför sig innan hon går i hamn i Skottland.
Foto: Privat

Nio månader ensam i en båt på havet.

Emma Ringqvist, 38, förverkligade en barndomsdröm och gav sig i väg i september förra året – i måndags lade hon till igen vid Tångudden i Göteborg.

Seglingen gick bland annat till Brasilien och avlägsna öar i Atlanten.

– Jag kände mig trygg i båten och litade på min förmåga. Men det var tufft i perioder att vara ensam, berättar hon.

Emma Ringqvist från Orust har drömt om att få göra en långsegling sedan hon var liten. För ett par år sedan dök tankarna upp om att ge sig ut på havet helt ensam.

– Det var som ett kall. Jag fick en känsla att det här måste jag göra i mitt liv. Dels handlade det om upplevelsen att segla långt, och dels om att vara ensam med mig själv, naturen och havet, säger hon.

Förra året köpte Emma, som tidigare har stor erfarenhet av båtar och segling, en segelbåt som hon ägnade hela förra sommaren åt att göra i ordning inför det kommande äventyret.

Emma Ringqvist på väg över Nordatlanten.
Foto: Privat

Rustade båten i tre månader

– Allt måste vara tipp topp för att man ska känna sig trygg. Det behövdes mycket utrustning, säkerhetsgrejer, som kanske inte finns på en båt i vanliga fall. Jag jobbade med det i tre månader, säger hon.

I september 2017 seglade hon ut från Tångudden i Göteborg och först gick färden till England. Under etappen fanns två vänner med ombord. Hon ville testa båten ordenligt innan hon fortsatte seglingen på egen hand.

Även SVT Nyheter Väst har berättat om Emmas äventyr på världshaven.

”Lite läskigt och spännande”

– Första ensamseglingen gick från England till Kanarieöarna. Det tog två veckor. Det var både lite läskigt och spännande eftersom det var första gången jag seglade långt ensam. Men det kändes jättebra, berättar Emma Ringqvist.

Emma Ringqvist revar segel under sin nio månader långa ensamsegling.
Foto: Privat

Nästa steg blev att segla ensam över Atlanten - till San Salvador i Brasilien.

– Det var en helt annan grej. Man befinner sig så långt från land. Det var en fantastiskt fin segling och en djup upplevelse.

Besökte avlägsen ögrupp

Emma seglade vidare längs Brasiliens kust till Rio och där bestämde hon sig för att fortsätta hemåt. Men först ville hon göra ”en sväng i Sydatlanten”. Målet var otillgängliga Tristan da Cunha, en brittisk ögrupp med 250 invånare, som beskrivs som en av de mest avlägsna bebodda platserna.

Utanför ögruppen gick båtens motor sönder. Den gick inte att laga och i stället bestämde sig Emma för att segla hela vägen hem utan motor.

Ensamseglingen var stundtals en utmaning. ”Det gällde att lära sig att bara vara” säger Emma Ringqvist.
Foto: Privat

”Många mörka stunder”

– Det blev en speciell resa när man är så utlämnad åt vinden. Blåser det inte står man stilla. Det är otroligt frustrerande och jag hade ganska många mörka stunder. De gällde att släppa kontrollbehovet och bara vara. Havet var spegelblankt och det kom valar och delfiner. Runt ekvatorn är det mycket stiltje och även vid Azorerna, berättar hon.

Emma hade fyra gitarrer med ombord och här spelar hon på däck när det är stiltje vid Azorerna.
Foto: Privat

Planen var att segla non stop till Sverige, men efter 67 dagar till havs började maten att ta slut och hon fick gå i hamn i Skottland, på Isle of Lewis i Yttre Hebriderna.

Därifrån gick resan via Skagerrak och Kattegatt hem till Göteborg.

”Inte för vem som helst”

– Det var tufft i perioder att vara ensam så länge. Det blev som en spirituell resa. Och det är nog inte för vem som helst. Man måste vara ganska stark i sig själv. Jag upplevde otroligt vackra stunder och kände stor tacksamhet över livet, säger Emma Ringqvist.

Hon konstaterar att det ”inte tar så mycket tid som man tror" att segla och att det blev mycket tid över för annat.


LÄS OCKSÅ: Jacqueline, 27, bytte liv – flyttade till paradisön


– Jag har vindroder och självstyrning, så båten seglar sig själv. Man har tid att läsa och jag spelade mycket gitarr och skrev låtar, säger Emma som är musiker och musiklärare till yrket. 

Hon hade fyra gitarrer med ombord.

– Annars var det bara att lära sig sitta och bara vara, och titta på havet och filosofera.

Emma Ringqvist på hajk på Sankta Helena, en ö i södra Atlanten.
Foto: Privat

Hon råkade aldrig ut för någon storm och när det blåste kuling kände hon alltid att hon hade kontroll. 

– Jag upplever mig inte själv som modig, men allt är relativt beroende på vad man är van vid, säger hon.

Nu väntar en ny resa för Emma Ringqvist, men den äger rum på land. 

– Ja, nu ska jag söka jobb och försöka bygga upp ett liv här hemma i Sverige. Jag har bott i England en stor del av mitt liv, men har föräldrar och vänner här hemma.