Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Emma, 31, skulle bada med familjen – möttes av soptipp

Emma Karlsson, 31, med sonen Otto. Foto: PRIVAT / PRIVAT
Överfulla soptunnor och skräp på stranden och i vattnet mötte Emma. Foto: PRIVAT / PRIVAT

Emma Karlsson, 31, cyklade ner till stranden vid Askimsbadet med sin familj men fick vända direkt.

Familjen möttes av överfulla soptunnor och skräp på både stranden och i vattnet.

– Det var riktigt äckligt och det var massa kråkor överallt, säger hon.

Att stranden vid Askimsbadet är full med skräp är inte första gången berättar Emma. Hon bor i närheten av badplatsen och har ända sedan hon var liten cyklat dit för att bada under varma sommardagar.

– Det är inte första året det ser ut så här direkt. När det är högsäsong brukar det nästan vara så och det blir ju inte direkt mindre folk här heller, säger hon. 

Under lördagsmorgonen hade hon som vanligt cyklat ner med familjen till badet för att njuta av sommardagen men vände direkt när hon fick se hur stranden såg ut. 

– Först är det gräs och där står soptunnorna på gränsen till stranden. De var helt överfulla och det låg skräp på gräset, på sanden och även i vattnet. Det var riktigt äckligt. Vi vände och cyklade bort till Marholmen i stället som ligger några hundra meter därifrån. 

Kontaktat kommunen utan respons

Skräpet från Askimsbadet hade dock letat sig bort till Marholmen också berättar Emma.

– Det var en tjej som var nere och badade och plockade med sig en glasskartong upp och det var tuggummipaket som flöt omkring i vattnet. Annars är det alltid fräscht här men inte lika optimalt att vara med en treåring. Här är det mer klippor och en stenbrygga ut i vattnet.

Emma menar att hon tycker det är tråkigt att Askimsbadet som hon i övrigt menar är en bra badplats för barnfamiljer med sandstrand och långgrunt vatten, nu mer liknar en soptipp.

– De fräschade dessutom upp Askimsbadet för ett tag sedan med ny brygga och det är lite foodtrucks här. Jag har försökt att kontakta kommunen om detta innan men inte fått någon respons.

”Alla har ett ansvar”

Hon menar att kommunen har ett ansvar att se till att det finns möjlighet att slänga skräp vid badplatserna men att folk även ska ta med sig skräpet därifrån när det inte finns plats.

– Nu med miljödebatten och allt så har ju alla ett ansvar. Jag förstår inte att man inte bara tar med sig skräpet och slänger någon annan stans när man ser att soptunnan är full. Sen har även kommunen ett ansvar. Man kan tycka att man borde kunna hämta upp skräpet på kvällen eller tidigt på morgonen innan det hunnit sprida sig.

Foto: PRESSBILD / Göteborgs kommun

Anna Ledin är miljödirektör på Miljöförvaltningen i Göteborg. Hon berättar att hon inte känner till problemen med nedskräpning på Askimsbadet men att Park- och naturförvaltningen har i ansvar att se till att badplatserna hålls rena.

– De har ansvar för städningen, att det ska finnas tillräckligt många papperskorgar och att dessa töms. Får vi in klagomål så åker vi dit och tittar och ser vi då att det inte sköts kan vi lägga in ett föreläggande så att de åker dit och städar, säger hon.

Svalare luft letar sig in nästa vecka